Dunbar bezorgt Ierland de bloemen in Ronde van Vlaanderen U23
foto: Sirotti
zaterdag 8 april 2017 om 16:47

Dunbar bezorgt Ierland de bloemen in Ronde van Vlaanderen U23

De tweede manche in de UCI Nation’s Cup U23 heeft een zege opgeleverd voor Ierland. De 20-jarige Edward Dunbar schreef namelijk als eerste Ier ooit de Ronde van Vlaanderen U23 2017 op zijn naam. De pas 19-jarige Jasper Philipsen eindigde als tweede, net voor de Fransman Jérémy Lecroq.

Onstuimig begin
De beloften vlogen er vanaf minuut één direct in. Het resulteerde in een felle strijd om een kopgroep te formeren, maar door het hoge tempo was dat onmogelijk. Alle pogingen die wel leken te slagen, werden steeds snel teruggefloten door het door Noorwegen aangevoerde peloton. Pas na halfweg koers lukte het een tweetal om een minuutje voorsprong te vergaren. Evan Burtnik (Canada) en Klavs Rubenis uit Letland bundelden de krachten, maar aan de voet van de Hotond werden zij alweer gegrepen.

Oude Kwaremont en Paterberg zorgen voor reuring
Met nog 55 kilometer voor de boeg, lagen achtereenvolgens de Oude Kwaremont en de Paterberg te wachten. Daar brak de koers pas echt open, waar de sterkere helft van het peloton zich meteen afscheidde van de anderen. In de aanloop naar de Kortekeer was het de Belg Jasper Philipsen die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Ook Marc Hirschi (Zwitserland) en Damien Touzé (Frankrijk), een van de favorieten, reden enige tijd voor het vijftig man tellende peloton uit. Op de Boigneberg versnelde Touzé opnieuw, waarna hij Logan Owen (Verenigde Staten), Tobias Foss (Noorwegen) en onze landgenoot Pascal Eenkhoorn met zich meekreeg.

Man in vorm maakt favorietenrol waar
Ook dat viertal bleef niet lang vooruit. Niet veel later probeerde Foss het opnieuw, dit keer met meer geluk. Hij kreeg Edward Dunbar uit Ierland met zich mee, die vooraf gold als een van de favorieten. De Noor kon Dunbar echter niet bijbenen en moest de rol lossen. Vanuit de achtervolgende groep wist eerstejaars belofte Alexys Brunel wel knap over te steken. Hij en Dunbar hadden vervolgens met nog één lokale ronde (22 kilometer) voor de boeg plots een voorsprong van vijftig seconden. Op de Eikenberg kieperde Dunbar zijn Franse vluchtgenoot overboord, terwijl er vanuit het peloton elf renners probeerden over te steken. De sterke Ier is echter in blakende vorm en gaf zijn voorsprong niet meer weg.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
8 april 2017 18:41
Nog maar weer eens een sterke renner van Axeon Hagens Berman. En zeker geen gestolen overwinning, zo te lezen.
8 april 2017 19:26
Eddy Dunbar! Netjes hoor.

En wielerflits lieveling Lecroq op een nette derde plaats.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.