Dupont beticht Slik van afsnijden tijdens EK Strandrace: “Ik koos de snelste route”

dinsdag 17 december 2019 om 13:54
Dupont beticht Slik van afsnijden tijdens EK Strandrace: “Ik koos de snelste route”

Slik en Dupont tijdens het EK Strandrace - foto: Cor Vos

Ophef na afloop van het EK Strandrace in Duinkerken afgelopen zondag. Hoofdrolspelers? Europees kampioen Ivar Slik en Timothy Dupont, de nummer twee. Dupont beschuldigt Slik ervan het parcours op een bepaald punt te hebben afgesneden, waarna de Nederlander naar de titel kon snellen. Slik ontkent de aantijgingen van de Belg: “Het is een regel dat je in het strandracen je eigen route mag kiezen, tenzij anders aangegeven.”

In gesprek met Het Nieuwsblad haalt Dupont uit naar Slik. “Ik was samen met twee Nederlanders voorop: Slik en Rick van Breda. Ik bepaalde het tempo en was er vrij zeker van dat ik ze ging kloppen in de spurt. In het rondje op het parcours was er een U-turn, met een moeilijke passage, en plots zag ik die Slik twintig seconden voor mij rijden. Wat bleek: vanuit derde positie had hij die bocht gewoon afgesneden. Zo is het makkelijk natuurlijk…” Slik betwijfelt of het verschil zo groot was. “Ik denk dat het maximaal tien seconden bonus opleverde.”

Dupont diende protest in bij de jury, maar dit haalde niets uit. “Ze zijn gaan kijken, maar omdat er niet echt linten waren getrokken, vonden ze dat ze het niet konden maken om Slik te declasseren. Ongelooflijk, ik ben gewoon bestolen. Blijkbaar hadden de achtervolgers de ronden daarvoor ook al die lus afgesneden. Maar dat heb ik niet gezien.” Dupont moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.

“Er stond niks afgezet”
Slik kan zich niet vinden in de lezing van Dupont. Hij deelt op Facebook zijn versie van het verhaal: “… Het ging over een Z-bocht op twee kilometer van de finish waarbij je van de boulevard weer het strand op ging. Je kon echter ook steil van de boulevard het strand op rijden. Dit was risicovoller, maar wel sneller. Welke route je nam werd aan de renners overgelaten. Er stond niks afgezet met hekken of linten, in tegenstelling tot andere passages in het parcours. Het is ook een regel dat je in het strandracen je eigen route mag kiezen, tenzij anders aangegeven.”

In de tweede van de drie rondjes reed ik in het laatste wiel van de kopgroep van zes en keek ik expres naar links om te kijken wat de achtervolgende groep op de passage deed. Zij pakten hem allemaal rechtdoor, steil het strand op. Vanaf toen had ik in mijn hoofd om op dit punt het laatste rondje te demarreren. Na afloop bleek dat gedurende de wedstrijd steeds meer renners deze lijn kozen, wat ook te zien is op alle GPS-gegevens.”

“Op twaalf kilometer van de streep bleef ik over met mijn ploeggenoot Rick van Breda en Belgisch Kampioen Timothy Dupont. De koers verliep perfect en ik voelde mij sterk. Eenmaal bij de Z-bocht aangekomen koos ik de snelste route. Het pakte goed uit en ik had een gaatje op Timothy en Rick die ik richting de finish wist uit te breiden. Op deze manier reed ik naar de Europese titel. Ik heb veel respect voor Timothy maar ben teleurgesteld dat hij dit onsportief opneemt”, besluit de Europees kampioen zijn verhaal.

Klik hier voor de Strava file van Dupont. De GPS-gegevens van Slik zijn hier te vinden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.