Dutch Mafia en Belgische veteranen willen Mohoric bekampen in Unbound Gravel
Foto: Unbound Gravel 2023
vrijdag 31 mei 2024 om 12:43

Dutch Mafia en Belgische veteranen willen Mohoric bekampen in Unbound Gravel

In de Verenigde Staten staat dit weekend Unbound Gravel op het menu, een graveltocht van liefst 327 kilometer, ofwel 200 mijl. Daarvan verloopt 92%, ofwel 299 kilometer, over onverharde wegen. Iets wat ook wereldkampioen gravel Matej Mohoric, Nederlanders Joris Nieuwenhuis, Piotr Havik, Thomas Dekker, Niki Terpstra, Laurens ten Dam, Thijs Zonneveld en Jasper Ockerloen wel zien zitten. Ook de Belgen sturen een stevige delegatie, met ex-profs Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, Ruben Apers en Lawrence Naesen.

Voor voormalig olympisch kampioen Van Avermaet wordt het zijn eerste deelname, maar hij is sinds hij zijn carrière als prof heeft beëindigd wel vaker op het gravel te vinden. Toch vindt hij deze Unbound Gravel een speciale wedstrijd, zegt hij tegen Sporza. “Er zijn niet echt ijkpunten. Het is 327 kilometer langzaamaan doodgaan. De sterkste zal naar boven komen. Als ik niets tegenkom, denk ik dat ik top-10 kan rijden.”

Maar Van Avermaet ziet wel een duidelijke topfavoriet. “Matej Mohoric zal de te kloppen man zijn. Je merkt dat, als je zelf prof geweest bent. Als er een wegcoureur meedoet, zal die altijd als topfavoriet aangeduid worden. Want die hebben die kracht nog. Maar er zijn een paar stroken die op de limiet zijn qua lekke banden en pech onderweg. Dat maakt het wel ambetanter: je maakt de verplaatsing, maar de kans zit erin dat je langs de kant staat en geen resultaat kan rijden. Geen pech hebben wordt een belangrijk iets.”

Dutch Mafia
Ook Niki Terpstra – nog zo’n voormalige prof die van gravelen houdt – koestert ambities, vertelt hij tegen Sporza. “Het idee is om een leuke trip te hebben. Ik wil kijken hoe ik het nog doe tussen die jonge mannen. Als ik weer op de fiets zit en een rugnummer opspeld, wil ik zo hard mogelijk fietsen. Het is niet te vergelijken met de gravelwedstrijden in Europa. Dat is meer cyclocross XL. Dit is dieselen, een heel lange inspanning op lange rechte wegen, waar heel grove stenen liggen. Als ik de pech overleef, hoop ik dat ik misschien bij de mannen zit.”

Topfavoriet Mohoric neemt twee ploegmaats mee naar de VS. Maar zullen ook de Nederlanders, die zichzelf daar de Dutch Mafia noemen, iets voor elkaar kunnen betekenen? “Het wordt zo ’n slagveld dat je moet zien hoeveel je uiteindelijk hebt aan ploegmaten. Maar hulp heeft altijd invloed. Het zou lekker zijn om elkaar te helpen. Het is wel heel erg klote dat we Ivar Slik er niet bij hebben. Hopelijk kunnen we iets voor hem tonen. Jasper Ockeloen rijdt wel een heel goed seizoen en is in topvorm. Dit werk ligt hem heel goed en hij is goed voorbereid qua materiaal.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.