Dylan Groenewegen glorieert in waaierige openingsrit Parijs-Nice

zondag 10 maart 2019 om 14:59
Dylan Groenewegen glorieert in waaierige openingsrit Parijs-Nice

foto: Cor Vos

De eerste gele leiderstrui in Parijs-Nice is voor Dylan Groenewegen. De Nederlander van Jumbo-Visma won in Saint-Germain-en-Laye de openingsetappe van de Franse WorldTour-koers voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step).

De openingsetappe van de Koers naar de Zon werd een rit waarin de wind vrij spel kreeg. In het open landschap even ten westen van Parijs spatte het peloton verscheidene malen in stukken uiteen. Onder meer titelverdediger Marc Soler (Movistar) werd hier de dupe van. De Spanjaard verspeelde kostbare tijd op klassementsrenners die wel bij de les waren. Martijn Tusveld en Michael Matthews werden ook slachtoffer van de waaiers. De twee Sunweb-renners kwamen in alle hectiek ten val en moesten de strijd staken.

Franse teams in de aanval
Toen de koersdirecteur met de vlag zwaaide gingen drie coureurs op avontuur. In Parijs-Nice kan door ploegen worden gestreden om wildcards voor de aankomende Tour de France. En dus was het niet geheel verrassend dat drie Franse ProContinentale ploegen die nog niet zeker zijn van deelname aan de Ronde van Frankrijk een pion naar de frontlinie stuurden.

Amaël Monard (Arkeá-Samsic), Damien Gaudin (Direct Energie) en Romain Combaud (Delko-Marseille Provence) maakten vroeg in de koers het mooie weer. De drie vergaarden een voorsprong van maximaal vier minuten, maar dankzij waaiervorming werden ze al vroeg bij de kraag gevat. Op veertig kilometer van de streep denderde de eerste waaier al over hen heen.

Even later werd Gaudin opnieuw in een kopgroep gemeld. Op de Côte de Beule (de laatste van twee korte beklimmingen in het traject) trok de tempobeul van Direct Energie ten aanval en hij zou worden beloond voor zijn inspanningen. Ondanks aanwezigheid van Evaidas Siskevicus (Delko-Marseille Provence) en Warren Barguil (Arkéa-Samsic) in deze kortstondige kopgroep kon de 32-jarige Fransoos ook bovenop het tweede klimmetje van de dag de punten in ontvangst nemen, waardoor hij morgen in de bolletjestrui mag rijden.

Waaiers nekken favorieten
Uiteindelijk bleven zestig man over in de finale. Niet van de partij? Snelle mannen als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Daniel McLay en Alexander Kristoff, maar ook klassmentsmannen als Ion Izagirre (2m50s), Tejay Van Garderen (2m51s), Miguel Ángel López (1m04s) Marc Soler (1m03s) verspeelden veel tijd.

In de slotfase konden bij tussensprints nog wat bonificatieseconden worden geraapt. Onder meer Luis Leon Sanchez (Astana), Rudy Molard (Groupama-FDJ) en Egan Bernal (Team Sky) pakten kostbare seconden in de strijd om het algemene klassement. Ondertussen was het Jumbo-Visma dat sprintkopman Dylan Groenewegen perfect naar de sprint dirigeerde.

Uitval Gilbert strandt, Groenewegen wint
In de voorlaatste kilometer plaatste Philippe Gilbert nog een ultieme versnelling, maar de poging van de Belg van Deceuninck-QuickStep strandde in schoonheid. Vervolgens was het woord aan de sprinters. In de massasprint haalde Groenewegen het met gering verschil voor Ewan. De sterk opzettende Fabio Jakobsen reed naar de derde en laatste podiumplek.

Voor Groenewegen is het zijn derde zege van het seizoen. Eerder won hij al ritten in de Volta ao Algarve en de Volta a la Comunitat Valenciana.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.