Dylan Groenewegen klopt Kristoff met minimaal verschil in openingsrit Ronde van Slovenië
foto: Matic Klansek Velej / Sportida
woensdag 12 juni 2024 om 15:56

Dylan Groenewegen klopt Kristoff met minimaal verschil in openingsrit Ronde van Slovenië

Dylan Groenewegen heeft met minimaal verschil de openingsetappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. De Nederlandse sprinter van Jayco AlUla rekende na een etappe van ruim 190 kilometer af met Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). Groenewegen verzekerde zich zo ook van de eerste leiderstrui in Slovenië.

De eerste etappe leidde de renners in de Ronde van Slovenië door de drie buurlanden: Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Een unieke ervaring voor het peloton. Het parcours van de openingsrit was niet veeleisend, met slechts een beklimming van de vierde categorie, waardoor na 191 kilometer een massasprint in Ormož het meest waarschijnlijke scenario zou worden.

Sprintersploegen nemen de controle
In meerdere schuifjes ontstond de kopgroep van de dag, een groep van vijf renners met vooral onbekende namen uit continentale ploegen. Sprintersploegen Jayco AlUla (met Dylan Groenewegen), BORA-hansgrohe (met Sam Welsford) en Bahrain Victorious (met Phil Bauhaus) namen daarachter de controle in handen in het peloton. Zij gaven de vijf vluchters ongeveer vier minuten voorsprong.

Op de enige klim van de dag was het Tomas Kalojiros (Pierre Baguette Cycling) die de bergpunten pakte en zich zo verzekerde van de bergtrui. Zij troefde daarmee zijn medevluchters Matic Zumer (Sava Kranj), Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic), Szymon Tracz (Santic-Wibatech) en Aljaz Turk (Adria Mobil) af. Het peloton gaf hen nog wel wat ruimte, waarna Zumer op 25 kilometer van de meet nog solo wegreed.

Narvaez en Healy maken het nog spannend
De Sloveen mocht nog even voor het peloton uit blijven zwemmen, maar werd vakkundig ingerekend op acht kilometer van de finish. Bij de eerste finishpassage lagen bonificatieseconden voor het oprapen, waar Jhonatan Narvaez de snelste bleek voor Ben Healy en Domen Novak. Narvaez en Healy besloten door te rijden, waardoor de sprintersploegen flink moesten versnellen.

Pas anderhalve kilometer voor de finish werden de twee hardrijders ingerekend, waarna de Jayco AlUla het commando overnam. Dylan Groenewegen werd perfect afgezet vooraan, maar vervolgens koos de Nederlander het wiel van Alexander Kristoff. De ervaren sprinter van Uno-X Mobility koos de binnenkant van de bocht en stevende af op de zege, maar met hogere snelheid kwam Groenewegen precies op tijd langszij. Hij pakte zo de ritzege en de eerste leiderstrui.

foto: Matic Klansek Velej / Sportida

157