Dylan Groenewegen maakt favorietenstatus waar in Duinkerke

Door , dinsdag 14 mei 2019 om 16:50
Dylan Groenewegen maakt favorietenstatus waar in Duinkerke

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe gewonnen van de Vierdaagse van Duinkerke. De sprinter van Jumbo-Visma was in finishplaats Condé-sur-l’Escaut de snelste van het pak. Hij won na een chaotische finale voor Marc Sarreau en Mike Teunissen. Groenewegen is tevens de eerste leider.

Er werd vandaag niet alleen in Italië gekoerst. Dinsdag begon namelijk ook de 65e editie van de Vierdaagse van Duinkerke, een zesdaagse (ja, u leest het goed) rittenkoers in het uiterste noorden van Frankrijk. Vandaag reed het peloton over een afstand van 173 kilometer van Duinkerke naar Condé-sur-l’Escaut.

Wind zorgt voor stress
Het parcours voerde grotendeels langs de kust, waardoor we ons konden opmaken voor een massasprint. Maar wie de kust zegt, zegt ook wind! Topfavoriet Dylan Groenewegen hield voor de start rekening met waaiers. Die kwamen er ook, waardoor het flink stressen was. Sterker nog: het was nota bene Groenewegen die achterop raakte.

De wind ging echter weer liggen, waardoor er een algemene hergroepering plaatsvond. Vanaf dat moment kregen we een traditioneel koersverloop. En bij een traditioneel koersverloop hoort een traditionele vlucht van de dag. Nicolas Baldo, Samuel Leroux, Tom Devriendt en Elmar Reinders kregen de zegen van het peloton, maar hun voorsprong bleef beperkt tot drie minuten.

Groenewegen maakt het waar 
In de finale reed Reinders nog weg van zijn medevluchters, maar ook de Nederlander werd op tijd ingerekend. We konden ons dus opmaken voor een massasprint. Iedereen keek naar Groenewegen, die perfect werd gegangmaakt door zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma.

De Amsterdammer zag in de slotfase nog enkele concurrenten vallen, maar zelf begon hij in een uitstekende positie aan zijn sprint. Groenewegen bleek na een chaotische en smalle finale de snelste, met dank aan een geweldige lead-out van Amund Grøndahl Jansen. Sarreau finishte uiteindelijk als tweede, terwijl Groenewegen’s ploeggenoot Teunissen derde werd.

Dylan Groenewegen op het podium – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.