Groenewegen opent Tour of Britain met zege, Van der Poel vierde

Groenewegen opent Tour of Britain met zege, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

zaterdag 7 september 2019 om 16:28

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe in de Tour of Britain gewonnen door Davide Cimolai en Matteo Trentin te kloppen. De Nederlander rondde in Kirkcudbright het uitmuntende werk van zijn team Jumbo-Visma, dat de gehele dag voor de spurter op kop had gereden, af. Mathieu van der Poel spurtte in het kielzog van de Amsterdammer naar de vierde plaats.

De Ronde van Groot-Brittannië werd zaterdag afgetrapt met een 200 kilometer lange etappe van Glasgow naar Kirkcudbright. Een massasprint bleek het verdict van de etappe te zijn: een klim naar Bankhead op vijftien kilometer van de meet kon daar verandering in brengen.

Kopgroep krijgt weinig ruimte
Vroeg in de etappe kozen vijf coureurs het hazenpad. Rory Townsend, Dries De Bondt, Gediminas Bagdonas, James Fouché en Jake Scott kregen de zegen van het peloton, maar reden nooit verder dan twee minuten weg. In het peloton hielden de sprintploegen de touwtjes stevig in handen.

De Litouwer Bagdonas had op 65 kilometer van de meet geen vertrouwen meer in de vlucht: de coureur van AG2R La Mondiale liet zich weer terug uitzakken in het peloton, waardoor de kopgroep overbleef met vier coureurs.

Vroege vlucht laat ingerekend, spurters bereiden zich voor op massasprint
Met zijn vieren wist de kopgroep verrassend lang de kleine voorsprong die zij hadden te verdedigen. Met nog acht kilometer te gaan werd De Bondt als laatste coureur teruggepakt, waarna de sprintersploegen zich konden voorbereiden op de sprint.

Jumbo-Visma was actief voor Dylan Groenewegen, terwijl ook Mitchelton-Scott zich liet zien voor Matteo Trentin. Mathieu van der Poel handhaafde zich in de schaduw van de WorldTour-teams goed bij de eerste tien coureurs.

foto: Cor Vos

Groenewegen wint, Van der Poel vierde
In de sprint werd Groenewegen vervolgens goed afgezet door Mike Teunissen, waarna hij voor Cimolai en Trentin naar de overwinning spurtte. Van der Poel kwam in de slotmeters snelheid tekort om zich te mengen in de strijd om de ritzege: hij eindigde als vierde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair