Dylan Groenewegen sprint naar goud op NK wielrennen in Arnhem, zilver voor Olav Kooij
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2024 om 17:25

Dylan Groenewegen sprint naar goud op NK wielrennen in Arnhem, zilver voor Olav Kooij

Dylan Groenewegen is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen. Op een 199 kilometer lang parcours rond de Posbank en Arnhem snelde de kopman van Jayco AlUla naar het rood-wit-blauw. Hij is de opvolger van Dylan van Baarle, die zijn titel door een blessure niet kon verdedigen. Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) kwam tekort en moest genoegen nemen met het zilver. Het brons was voor de afzwaaiende Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck).

Na de start in het centrum van Arnhem stonden twee lussen centraal in het NK-parcours. Eerst wachtte de renners de ‘Posbank Omloop’, een rondje van ongeveer 15 kilometer die negen keer afgelegd moest worden met daarin de Posbank (2,1 km aan 3,7%) en de Emmapiramide (600 m aan 6,1%). Daarna werd de finale verreden op een rondje in Arnhem, dat zeven keer afgelegd moest worden. Daar zorgden de Zijpendaalseweg (2,4 km aan 1,8%), de Cattepoelseweg (1,3 km aan 1,9%) en de Wagnerlaan (380 m aan 4,3%) voor de hoogtemeters. Na een korte afdaling was de laatste rechte lijn wel vlak.

Veel aanvallen in de openingsfase
Een eerste vluchtgroep met onder meer Martijn Budding en Ide Schelling werd al vroeg ingerekend, waarna een volgende elitegroep wist weg te rijden. Onder meer Pepijn Reinderink, Sam Oomen, Cees Bol, Sjoerd Bax zaten mee, net als vier man van Visma | Lease a Bike. De voorsprong was nog niet heel groot op dat moment, waardoor de situatie snel rechtgezet kon worden.

foto: Cor Vos

Bij een nieuwe aanvalspoging reden meerdere schaduwfavorieten weg met onder meer Marijn van den Berg en Hartthijs de Vries, maar ook die groep werd snel ingerekend. Een vluchtpoging van Bauke Mollema, Bart Lemmen en Jelte Krijnsen kreeg vervolgens wel wat ruimte, waarna Jelle Johannink en Pepijn Reinderink de sprong probeerden te maken. Ook een groep met Sam Oomen, Tim van Dijke, Oscar Riesebeek, Nils Sinschek en Rick Ottema reed uit het peloton weg op de eerste rondjes over het Arnhem-circuit.

Samensmelting op 20 kilometer van de finish
Johannink en Reinderink werden opgeslokt door de groep-Oomen. Op 40 kilometer van de finish volgden zij op 30 seconden van het koptrio, terwijl het peloton volgde op een minuut. Daar reden Lotto Dstny en Jayco AlUla vooral op kop, waardoor het speelveld wat in elkaar schoof. Een versnelling van Mollema gaf de koplopers wat meer ruimte, terwijl daarachter Riesebeek eens de benen testte van zijn medevluchters.

Een samensmelting kon niet uitblijven. Met nog twee rondes te gaan kwamen de twee vluchtersgroepen samen, waarna ook het peloton kwam aansluiten. Alles kon dus opnieuw beginnen in de laatste 16 kilometer. Visma | Lease a Bike was opnieuw actief en reed weg met Mick van Dijke. Riesebeek schoof mee, net als continentale renners Jasper Haest en Guillaume Visser. Met 20 seconden voorsprong begonnen zij aan de slotronde, waar de sprinters hun laatste helpers op kop hadden gezet.

foto: Cor Vos

Jasper Haest speelt op de verrassing
Van Dijke probeerde op een van de laatste heuveltjes nog weg te springen, maar Riesebeek en Haest konden mee. Die laatste profiteerde van een stil moment op ruim 4 kilometer van de meet, want Van Dijke en Riesebeek bleven naar elkaar kijken. Het uitgedunde peloton zat echter niet ver meer. Daar hadden Visma | Lease a Bike en Tour de Tietema-Unibet zich op kop gezet, maar Haest had twee kilometer voor de meet nog wel een voorsprong. En die finale liep deels in dalende lijn.

De NK-droom van Haest viel 1,2 kilometer voor de finish in duigen, waarna het uitkijken was naar de overgebleven sprinters. De verrassende Jelte Krijnsen draaide als eerste de laatste bocht in, maar hij werd overvleugeld door Dylan Groenewegen. De Amsterdammer had duidelijk de beste benen en knalde met groot vertoon van macht naar het goud. Olav Kooij was niet in topvorm en moest blij zijn met zilver. Daarachter hield Ramon Sinkeldam nipt Mike Teunissen achter zich in de strijd om brons.

foto: Cor Vos

EENDAG
+ 2:33

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2024 09:30
Het is hem zeer gegund. We zijn met z'n allen heel goed in veroordelen. Groenewegen is (meer dan) voldoende gestraft en heeft het niet makkelijk gehad na zijn terugkeer. Hij was het onbevangen sprinten verleerd en zijn echte kwaliteiten zie je nu alleen nog maar als hij met ruimte kan sprinten. Hopelijk kan hij In de Tour nog een paar keer juichen. Dat gun ik hem zeer.
    25 juni 2024 10:21
    Groenewegen zal niet snel mijn favoriet worden, maar klopt wel wat je zegt. Hij heeft zijn straf uitgezeten en heeft het daarnaast maatschappelijk zwaar te verduren gekregen. Het mag wel eens klaar zijn. Dus mooi voor hem dat hij deze waardevolle zege kan pakken. Verder ook eens met je visie. Het onbevangene is hij kwijt, maar de pure snelheid zit nog wel in de benen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.