Dylan Groenewegen sprint ondanks val naar zege in ZLM Tour
foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2019 om 15:43

Dylan Groenewegen sprint ondanks val naar zege in ZLM Tour

Dylan Groenewegen heeft zijn favorietenstatus waargemaakt in de ZLM Tour. De sprintkopman van Jumbo-Visma wist in Heinkenszand naar de ritzege te snellen, ondanks een valpartij in de laatste vijftien kilometer. De leiderstrui hangt nog steeds om de schouders van zijn ploeggenoot Jos van Emden.

Na de machtsontplooiing van Jos van Emden in de proloog, begon het peloton vandaag aan de eerste rit-in-lijn van de ZLM Tour. Grote kans dat we in finishplaats Heikenszand een nieuwe overwinning van Jumbo-Visma mochten bijschrijven, aangezien de finale biljartvlak was. En laat de Nederlandse WorldTour-ploeg nu met Dylan Groenwegen een van de beste sprinters ter wereld in loondienst hebben. Al moest de etappe natuurlijk nog wel worden verreden.

Nederlandstalige kopgroep 
Na de start in het Belgische Bredene konden we al snel de namen van enkele koplopers noteren. Elmar Reinders, Daan van Sintmaartensdijk en Stef Krul zorgden voor de Nederlandse inbreng, terwijl Julien Van den Brande de Belgische eer verdedigde. De voorsprong van de vier vluchters liep op tot maximaal drie minuten, maar het peloton had de situatie onder controle.

De vier vluchters op weg naar Heinkenszand – foto: Cor Vos

Reinders, Van Sintmaartensdijk, Krul en Van den Brande reden lange tijd voorop, maar op vier kilometer van de streep werden de vier avonturiers ingerekend. We kregen dus een eerste massasprint, maar wel bijna zonder topfavoriet Groenewegen. De Nederlander kwam namelijk ten val met nog dertien kilometer te gaan, waardoor hij moest achtervolgen. De sprinter wist echter op tijd weer aan te sluiten, met dank aan zijn teamgenoten.

Groenewegen valt, maar wint toch
Het zorgde wel voor een atypische sprintvoorbereiding, aangezien de overige ploegen niet in staat waren om een fatsoenlijke lead-out op poten te zetten. Gelukkig voor Groenewegen wist Jumbo-Visma de trein weer op de rails te zetten, waardoor de topfavoriet als een volleerde stoomtrein naar de zege wist te snellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.