Dylan Groenewegen verslaat Elia Viviani in Tacx Pro Classic

zaterdag 12 oktober 2019 om 17:25
Dylan Groenewegen verslaat Elia Viviani in Tacx Pro Classic

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft de Tacx Pro Classic op zijn naam geschreven. De sprintkopman van Jumbo-Visma wist het werk van zijn ploeggenoten met verve af te ronden, door zijn grote uitdager Elia Viviani en Arvid de Kleijn te vloeren. Het is voor Jumbo-Visma de vijftigste UCI-zege van het seizoen, maar ook de vijftigste overwinning uit de carrière van Groenewegen.

Het immer winderige Zeeland was vandaag het decor voor de Tacx Pro Classic. Met Elia Viviani en Dylan Groenewegen stonden twee van de beste sprinters ter wereld aan de start, maar de grote vraag was of we überhaupt wel een massasprint kregen, aangezien het in de Tackx Pro Classic altijd oppassen is voor waaiers. Het peloton reed van Middelburg naar Neeltje Jans, goed voor een totale afstand van 204,5 kilometer. De organisatie zocht naar een opvolger van Peter Schulting, die vorig jaar toch enigszins verrassend deze koers op zijn naam wist te schrijven.

De vroege vlucht bestond uit Daan van Sintmaartensdijk, Paul Rudys, Thijs de Lange en Adam Lewis. De vier vluchters wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van bijna vier minuten, maar de twee Nederlanders, de Duitser en de Brit waren in druilerige omstandigheden niet in staat om voor een verrassing te zorgen. De vluchters werden ruim op tijd ingerekend door de sprintersploegen, al weigerde Van Sintmaartensdijk om zomaar op te geven. De renner van Alecto reed een tijdje alleen voor het peloton uit.

Vluchters worden ingerekend, Groenewegen maakt het waar 
De Nederlander kreeg na verloop van tijd het gezelschap van de Belg Michiel Stockman, die uitkomt voor Tarteletto-Isorex. Mede door het kopwerk van Stockman groeide de voorsprong naar een halve minuut, maar de sprintersploegen hadden de situatie perfect onder controle. Op ruim twintig kilometer van de meet vond er een hergroepering plaats, we konden ons opmaken voor een prestigesprint tussen publieksfavoriet Groenewegen en Europees kampioen Viviani. Wie kon in de finale rekenen op beste lead-out?

Net voor het ingaan van de laatste kilometer probeerde Elmar Reinders de sprinters te verrassen, maar er zat weinig meer op bij de Nederlander van Roompot-Charles. Het waren de mannen van Groenewegen die vervolgens vol op kop reden en het was de pijlsnelle renner die enkele honderden meters later naar de zege wist te sprinten. Viviani moest genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, terwijl De Kleijn als derde over de streep kwam.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.