Dylan Groenewegen wint in Tour de Wallonie voor het eerst sinds schorsing

dinsdag 20 juli 2021 om 16:53
Dylan Groenewegen wint in Tour de Wallonie voor het eerst sinds schorsing

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen heeft in de Tour de Wallonie de openingsetappe gewonnen. Voor de sprintkopman van Jumbo-Visma is het zijn eerste overwinning van het seizoen en zijn eerste zege sinds zijn lange schorsing. Groenewegen was de beste in de massasprint in de straten van Héron en is daardoor ook de eerste leider in de Waalse rittenkoers.

De etappe begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers de hevige overstromingen in België afgelopen week. Ondanks de ramp ging de Tour de Wallonie ‘gewoon’ van start en al vroeg vormde zich een kopgroep van zeven renners. Zij kregen echter nooit meer dan drie minuten voorsprong.

Vroege vlucht
De kopgroep van de dag bestond uit Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Julius van den Berg (EF Education-Nippo), Baptiste Planckaert (Intermarché-Wanty-Gobert), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Tom Paquot (Bingoal Pauwels Sauces WB), Rasmus Quaade (Riwal) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex). Op de eerste twee klimmetjes van de dag pakte Paquot de meeste punten, waardoor hij na afloop de bergtrui in ontvangst mocht nemen.

Ruim zeventig kilometer voor de finish werd de vroege vlucht al ingerekend door het peloton. De volgende aanval was van een Nederlands duo: Elmar Reinders en Pim Ronhaar reden weg uit het peloton. Deceuninck-Quick-Step en Qhubeka NextHash leidden de achtervolging en wisten het gat met Reinders en Ronhaar te dichten. Vervolgens waren het Stan Dewulf en Jenthe Biermans die ontsnapten. Zij pakten een halve minuut voorsprong.

Attractieve finale
Op een van de ongecategoriseerde heuveltjes in de finale werd flink aangevallen in het peloton. Onder meer Andrea Bagioli en Andrea Vendrame gingen in het offensief, op jacht naar Dewulf en Biermans. De Italianen, die ook Rasmus Tiller meekregen, namen de leiding over in de laatste oplopende kilometers. Zij begonnen met twintig seconden voorsprong aan de finale richting Héron, maar werden vlak voor de meet toch ingerekend door het peloton.

In de massasprint die volgde was het Dylan Groenewegen die zich veruit de snelste toonde. De sprinter van Jumbo-Visma, die in de afgelopen Giro zijn rentree maakte na de negen maanden schorsing als gevolg van de valpartij met Fabio Jakobsen, kon al ruim voor de finish juichen. Hij versloeg Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix).

Woensdag mag Groenewegen daardoor starten in de leiderstrui. Aanvankelijk werd de tweede etappe geannuleerd vanwege de overstromingen, maar de organisatie vond een oplossing op het Circuit van Zolder. Daar wordt een rit van 120 kilometer gereden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone