Dylan van Baarle topt deelnemersveld After Classics Criterium Bavikhove
Van Baarle - foto: Cor Vos
Nico Dick
dinsdag 26 april 2022 om 15:27

Dylan van Baarle topt deelnemersveld After Classics Criterium Bavikhove

Jaren geleden was het een Natourcriterium, intussen is het een After Classics Criterium geworden en staat het eind april of begin mei op de kalender, nog steeds in Bavikhove. In de eerste editie na twee opeenvolgende afgelastingen door corona, topt Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle het deelnemersveld.

Zaterdag wordt een heuse wielerhoogdag in de Harelbeekse deelgemeente. Kort na de middag (12u15) staat de eerste editie van de vrouwenwedstrijd, een samenwerking tussen het organiserende Leiedal Koerse en de E3 Saxo Bank Classic, op het menu. Voorlopig een 1.2-wedstrijd op de UCI-kalender, maar met de ambitie om snel door te stoten naar de WorldTour.

De vrouwen verkennen alvast de wegen van de E3 Saxo Bank Classic. Na een tocht van 107 km door de Vlaamse Ardennen met daarin respectievelijk de hellingen Knokteberg, Hotondberg, Kortekeer, Stationsberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkbeekstraat (E3-col) en de Tiegemberg, en de kasseien van de Mariaborrestraat en de Varent worden nog drie plaatselijke rondes afgewerkt. De aankomst is voorzien rond half vier en kwart voor vier.

Een uurtje later worden de junioren (UCI 1.1) aan de finish verwacht. Zij starten in Bavikhove rond 13u45. Het dessert van deze wielernamiddag is het profcriterium, dat al sinds 1954 bestaat. Sinds 2019 betreft het dus geen Natourcriterium meer, maar een After Classics Criterium.

Van Merckx tot Contador
Op de erelijst staan klinkende namen als Eddy Merckx, Eddy Planckaert, Eric Vanderaerden, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Stijn Devolder, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, maar ook buitenlandse Tour-vedetten als Alexandre Vinokourov, Robbie McEwen, Alberto Contador, Ivan Basso, Peter Sagan en Fabian Cancellara. De voorbije twee jaar werd het criterium afgelast door de coronapandemie.

Dit jaar is Dylan van Baarle, winnaar van Parijs-Roubaix en de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen, de grote blikvanger. Ook Christophe Laporte, ploegmaat van Wout van Aert bij Jumbo-Visma, staat op de voorlopige deelnemerslijst, maar wel nog onder voorbehoud. Andere leuke namen zijn Yves Lampaert, de plaatselijke Xandro Meurisse, Sep Vanmarcke, Tim Declercq, Gianni Vermeersch, David Dekker, Julien Vermote, Arjen Livyns, Henri Vandenabeele, Timothy Dupont, Stijn Steels en Joran Wyseure, de beloftenwereldkampioen in het veld.

De renners worden vanaf 17u voorgesteld op het podium, het criterium zelf wordt om 17u30 op gang geschoten. Er worden 40 rondjes van net geen twee (1,9) kilometer afgewerkt.

Voorlopige deelnemerslijst:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.