Ecuador laat titelhouder Carapaz thuis voor Olympische Spelen, Narváez krijgt enige ticket
foto: Cor Vos
dinsdag 28 mei 2024 om 08:25

Ecuador laat titelhouder Carapaz thuis voor Olympische Spelen, Narváez krijgt enige ticket

Richard Carapaz zal deze zomer zijn olympische titel op de weg niet kunnen verdedigen. Hij is niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. De Ecuadoraanse wielerbond mocht slechts één renner afvaardigen en de keuze is gevallen op Jhonatan Narváez.

De discussie over wie er naar de Olympische Spelen zou moeten gaan voor Ecuador – Carapaz of Narváez – speelde al een tijdje. Op X sprak Carapaz eerder al zijn ongenoegen uit over Santiago Rosero Cambi, de voorzitter van de nationale wielerbond. “Ecuador heeft een neutrale bond nodig, zonder vriendjespolitiek. Deze president laat dagelijks met zijn acties zien dat hij niet staat voor een eerlijke bond.”

Over een olympische ticket schreef Carapaz het volgende: “Het is iets wat ik verdien. Een persoon die achter een bureau zit, gaat dat niet van me afnemen. (…) Ik heb het meeste bijgedragen aan het aantal behaalde UCI-punten van Ecuador, met bijna vijftig procent.” De renner van EF Education-EasyPost behaalde 6009 UCI-punten in de voorbije olympische cyclus, de andere renners uit Ecuador gezamenlijk 8514.

Narváez krijgt de kans
Het mag echter niet baten voor Carapaz: de winnaar van goud in Tokyo valt buiten de boot. In plaats daarvan gaat Narváez naar Parijs. De 27-jarige renner zal daar zowel de wegrit als de tijdrit rijden. De wegrit gaat over een parcours waar hij met zijn punch- en kasseikwaliteiten goed uit de voeten zou moeten kunnen.

Narváez is bovendien bezig aan een goed seizoen. Hij werd dit voorjaar tweede in de Santos Tour Down Under en won het nationale kampioenschap op de weg. Begin mei schreef hij ook de openingsrit van de Giro d’Italia op zijn naam door Tadej Pogacar te kloppen in Turijn. De renner van INEOS Grenadiers reed vervolgens één dag in de roze trui.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.