Eddy Merckx: “Tegen de wil van de sjeik kun je niet ingaan”
foto: Sirotti
maandag 8 februari 2016 om 11:29

Eddy Merckx: “Tegen de wil van de sjeik kun je niet ingaan”

Etixx-Quick-Step is in Qatar de grote afwezige. De Belgische ploeg kreeg van de organisatie geen startbewijs. Eddy Merckx, ambassadeur van de wedstrijd, had dat graag anders gezien. “Mocht het aan mij gelegen hebben, dan zouden ze hier aanwezig geweest zijn”, zegt de Belgische wielerlegende tegen Sporza.

Etixx-Quick-Step liet eerder weten dit jaar voor een andere seizoensopbouw te kiezen. Volgens de Qatarese wedstrijdorganisatie is dat niet de werkelijke reden van hun absentie, maar zijn ze bewust niet uitgenodigd vanwege “problemen met discipline en beleefdheid”. “Dat is iets tussen Etixx-Quick Step en de Qatarese federatie”, zegt Merckx. “Ze waren een paar keer te laat bij de podiumceremonies en hebben die mensen een beetje genegeerd. Mocht het aan mij gelegen hebben, dan zouden ze hier aanwezig geweest zijn. Jammer, want Kittel zou hier mooi gestaan hebben. Maar tegen de wil van de sjeik kan je niet ingaan.”

Het deelnemersveld is dit jaar minder spectaculair dan de afgelopen jaren. Volgens Merckx het gevolg van een Olympisch seizoen. “Ik denk dat veel renners minder snel aan hun seizoen beginnen door de Olympische Spelen. Met de blessures van Degenkolb hebben we tegenslag, er zijn problemen tussen de Qatarese federatie en Etixx-Quick Step. En er zijn meer koersen en dus meer concurrentie.” Van de laatste tien edities werden er acht gewonnen door een renner uit de Etixx-Quick-Step-formatie. Dit jaar zoekt men in Qatar een opvolger voor Niki Terpstra.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2016 11:35
Corrupte, volledig ongeloofwaardige dorpsgek is het aan aan het worden.
8 februari 2016 11:39
@Romans
Ik zou het niet meteen corrupt noemen, hij is gewoon een goedbetaalde lobbyist.
8 februari 2016 11:53
Tja, ik krijg steeds meer het idee dat het akkefietje in Oman, met de renners-staking van vorig jaar, hier ook (indirect) mee te maken heeft. De boodschap is vrij autoritair: de renners zijn ingehuurd ter meerdere eer en glorie van de Sjeikh. Oman-achtige toestanden mogen niet gebeuren.
8 februari 2016 12:26
ronde van Qatar wil toetreden tot de worldtour maar tegen de wil van de sjeik kun je niet ingaan. ik voorzie een probleempje.
8 februari 2016 12:37
Het is nou wel klaar met deze soap wat mij betreft. Anders krijgen we nog berichten met de mening van Wuyts, Boonen en natuurlijk Roger de Vlaeminck
8 februari 2016 12:43
@ Thijs E: Je vergeet Terpstra volgens mij. ;) Als winnaar van de laatste 2 edities zal de zogezegde oorzaak dan wel bij hem liggen. Die zal vast en zeker z'n zegje ook nog eens willen doen.
8 februari 2016 18:58
Maar de sjeik kan d'n Eddy toch niet tegenspreken?
8 februari 2016 21:43
Qatar heeft geen vrienden in midden oosten en zal dus zeker niet uit oog van solidariteit met Oman dit doen. Zal dus echt met krenking van de sjeik te maken hebben gehad.
8 februari 2016 23:17
haha wat een kontenlikker is die Merckx toch geworden op zijn oude dag. maar misschien zou ook ik mijn ziel wel willen verkopen voor een pak oliedollars. ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.