Edward Theuns en Sunweb ontbinden contract: “Verschil van visie”
foto: Sirotti
woensdag 17 oktober 2018 om 11:09

Edward Theuns en Sunweb ontbinden contract: “Verschil van visie”

Het doorlopende contract van Edward Theuns met Sunweb is in onderling overleg ontbonden. De Belg maakt in 2019 geen deel meer uit van de ploeg van kopman Tom Dumoulin. De reden van de breuk is een verschil in visie.

“Het was een moeilijk jaar voor mij, zowel fysiek als mentaal”, schrijft de 27-jarige Theuns in het persbericht van zijn huidige werkgever. “Ik probeerde me aan te passen aan de manier van werken van het team, maar het lukte me echt niet. We verschillen in visie, dus we hebben besloten dat het beëindigen van het contract de beste optie is. Ik kijk nu uit naar een nieuw hoofdstuk in mijn carrière.”

Theuns kwam afgelopen winter over van Trek-Segafredo. Voor die ploeg won hij in 2017 onder meer ritten in de BinckBank Tour en Presidential Cycling Tour of Turkey. In het meest recente voorjaar werd de Vlaming 24e in Parijs-Roubaix. De sprinter kwam niet tot een overwinning voor Sunweb. Wel reed hij een sterke Tour de France als knecht, met een belangrijke rol in de ploegentijdrit. Zijn beste individuele uitslag voor Sunweb was een zesde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad.

De ploeg is niet over een nacht ijs gegaan bij het ontbinden van zijn contract. “Na uitgebreide gesprekken beseften we dat onze visies te veel verschillen en dat we het gemeenschappelijke, sterke fundament missen dat vereist is om samen te blijven werken”, geeft hoofdcoach Rudi Kemna aan. “We willen Edward graag de kans en vrijheid geven om zijn carrière elders voort te zetten. We willen Edward bedanken voor zijn inzet en inspanningen en wensen hem het allerbeste in zijn toekomstige carrière.”

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
17 oktober 2018 11:12
Die gaat naar CCC.
17 oktober 2018 11:13
Mismatch. Matig seizoen afgeleverd ook
    17 oktober 2018 15:25
    Zeer matig seizoen. Net als Vervaeke, die mogen ze van mij ook wel laten vertrekken.
17 oktober 2018 11:14
Blijven er nog renners over?
17 oktober 2018 11:14
Weer een man weg bij Sunweb vanwege een verschil aan visie, blijf het opvallend vinden dat er zoveel mannen vertrekken na dit seizoen
    17 oktober 2018 11:17
    Valt toch nog wel mee? 5/6 man? Da's wel vrij standaard aan het einde van het jaar. Zal niet ver van het gemiddelde afzitten in elk geval in de WT.
    17 oktober 2018 11:52
    Dat komt simpelweg omdat Sunweb ook echt een uitzonderlijke aanpak heeft, net als dat ieder team een eigen aanpak heeft. Sommige mensen komen er later dan achter dat zoiets niet bij hun past, maar genoeg renners hebben ook het tegenovergesteld. Net als bij Sky: niet iedereen past in het stramien van de Skybots, maar een Poels bijvoorbeeld wel.
17 oktober 2018 11:16
Gaat lekker daar...
17 oktober 2018 11:19
Zowel Teunissen als Theuns vertrokken voor het klassieke voorjaar. Jammer!
17 oktober 2018 11:20
En dat is de volgende die afknapt op de totaal achterlijke cultuur binnen Sunweb met hun 47 protocollen... Wat een verschrikkelijke ploeg is het toch ook, het begint bijna op een enge sekte te lijken waarin geen tegenspraak geduld wordt en iedereen achter de grote leiders moet aanlopen.

In de meest recente podcast van ten Dam deed ie ook nog een paar veelzeggende uitspraken daarover.
    17 oktober 2018 11:24
    Licht dat dan even toe...
    17 oktober 2018 11:44
    Het ging er vooral over dat Sunweb op zijn zachtst gezegd nogal rigide. Aan het begin van het jaar bepalen ze al voor de rest van het jaar wie de kopmannen zijn overal en daar weigeren ze vanaf te wijken. ongeacht vorm/frisheid etc.

    Zo krijgen de renners die geen kopman zijn ook vrij weinig kansen om zelf voor een resultaat te gaan.
    17 oktober 2018 11:49
    Dat klinkt toch vrij logisch. Dat je voor het seizoen een plan maakt waar wie exact kopman gaat zijn. Zodat je de trainingsschema's daar op aan kunt passen. Je kunt niet elke maand een piek leggen. Dat je twee weken van tevoren eens gaat kijken welke koersen op het programma staan en wie daar kopman kunnen gaan spelen... Misschien dat dat bij ploegen als EF en Dimension Data gebeurt, maar ik denk dat teams als Sky, Mitchelton en dergelijke niet anders te werk gaan dan Sunweb.
    17 oktober 2018 12:45
    @chefspijker
    Natuurlijk is het logisch dat je in de winter vastlegt wie welke doelen heeft. Maar als je Theuns in de winter aanwijst als kopman in het voorjaar, maar als het voorjaar daar is is hij niet in vorm. Dan ga je toch voor iemand anders rijden? Dat schijnt bij Sunweb dus niet te kunnen.
    17 oktober 2018 13:16
    Lijkt me dat daar best ruimte voor is als de kaarten echt zo op tafel liggen. Voor de BinckBank werd Andersen volgens mij als kopman aangekondigd, maar werd in de loop van de week Matthews de kopman. En offerde Andersen zich ook gewoon op in de slotrit.
    17 oktober 2018 13:19
    Het gebeurde echter niet in het voorjaar, terwijl er meer dan genoeg aanleiding toe was. Hetzelfde gebeurde eigenlijk ook tijdens het grootste deel van de BB Tour.
17 oktober 2018 11:21
Jan Bakelants,, naar Sunweb,,
17 oktober 2018 11:21
Goed dat dit met wederzijdse goedkeuring ook kan in de wielerwereld. Ik wens Theuns het beste. Dan Sunweb. Als ik goed tel, dan rijden ze in 2019 weer rond met slechts 24 renners. Niks geleerd van dit jaar met oververmoeide, vaak geblesseerde jongere renners. Geen versterking voor Dumoulin/Kelderman; er kan alleen een goede ploeg naar de Tour. Ik zie volgend jaar somber in want mochten ze nog gaan ‘shoppen’, veel soeps (in de categorie waarin Sunweb zoekt) staat er niet meer op de lijst met beschikbare renners.
17 oktober 2018 11:22
Er zal toch nog wel wat bij moeten komen bij Sunweb. Theuns had één van de sterkere mannen moeten zijn dit seizoen, maar dat kwam er helaas niet uit. Vooralsnog doen jonkies het goed bij de ploeg en de ouder- gedienden. De 'tussenlaag' gaat niet echt lekker nog of vertrekt nu. Die tussenlaag zou wat mij betreft toch aangevuld moeten worden nu.
17 oktober 2018 11:23
Bij Deceuninck Quick Step kunnen ze nog renners gebruiken en zeker Vlaamse.
17 oktober 2018 11:28
De factor plezier lijken ze bij Sunweb een beetje uit het oog te zijn verloren.
17 oktober 2018 11:30
Mooie aanwinst voor elke ploeg.
17 oktober 2018 11:32
Zal wel CCC worden. Maar moet Roompot niet nog even proberen opportunistisch te zijn?
    17 oktober 2018 11:43
    Exact mijn gedachte. Verwacht hem eerlijk gezegd ook bij CCC.
    Maar Roompot zal ook wel een mooie ploeg voor hem kunnen zijn
17 oktober 2018 11:39
Wat een rare tendens dat iedereen zich opeens zo uitlaat over Sunweb, doordat er wat mensen weggaan. Ik hoor TD en Kelderman en alle jonge talenten die het nogal goed doen namelijk helemaal niet klagen. Dat de mensen die weggaan ontevreden zijn is vaak het geval.
Opeens is TLJ het summum en Sunweb het zwarte schaap, daar waar het voorheen altijd omgekeerd was hier.

Iedereen loopt elkaar weer lekker achterna. Mehhhhh
    17 oktober 2018 11:42
    Het is al jaren zo dat renners daar om allerlei vage redenen weggaan. Daar wordt ook vaak over gesproken. Misschien slecht gelezen?
    17 oktober 2018 11:55
    Iedere organisatie wordt een beetje naar en onsympatiek als ze te lang hun zelfde, "revolutionaire" visie blijven volgen. Tesla, Apple, Sky, Sunweb, de SP, Mensen die glutenvrij eten.
    17 oktober 2018 12:02
    @tendam
    Het blijft veelal maar bij vaag en qua vertrekkende renners is het aantal nooit schokkend hoog voor een WT team. Is het echt iets structureels of praten mensen elkaar maar na?
    17 oktober 2018 15:16
    Het is natuurlijk al jaren zo dat wielrenners bij Sunweb vertrekken omdat de cultuur van de ploeg niet bij ze passen. Iemand als Olivier verloor zelf helemaal het plezier in het wielrennen en stopte er voor anderhalf jaar mee.
    17 oktober 2018 15:38
    Sunweb staat boven TLJ in de UCI ranking en dat zal volgend jaar denk ik niet anders zijn, of van Aert moet daadwerkelijk komen en de Strade Bianche, RVV en PR winnen.
    18 oktober 2018 00:03
    Ze zijn tactisch ook zwak omdat ze niet proberen met hun fitste renner te winnen. Dat is voor fans gênant om te zien.
    Ik begrijp dat je renners als oomen ook zonder vorm wil helpen in hun ontwikkeling. Maar of dat dan ten kosten moet van iemand die einde van het jaar wel in vorm is?
17 oktober 2018 11:56
Ik verbaas mij er over dat mensen de reden 'visie van Sunweb schroomt niet met de mijne' zo negatief lezen. Tuurlijk, je kan het met de visie oneens zijn, dat doen de renners die weggaan ook, maar spreken ze echt kwaad over die visie? Neuh, ze zeggen dat het niet past en gaan door bij andere teams.
    17 oktober 2018 12:19
    Het probleem met hun visie (iedere langetermijnvisie) is dat er vaak geen ruimte wordt gelaten voor pragmatiek. Dat is aan de ene kant bewonderenswaardig en aan de andere kant vervelend.
    Ze zijn een bepaalde, ik denk goede, weg ingeslagen. Alleen op een gegeven moment kwam het toptalent Tom Dumoulin op hun pad... En die heeft nu de potentie om de Tour te winnen. Dus zouden, denk ik, veel mensen graag willen zien dat Sunweb effe de gebroeders Izagirre, Henao en Jacob Fuglsang ofzo inkoopt en regelt dat Tom de Tour wint...
    Alleen vanwege visie, pakt Sunweb uit met een twintigjarige Australier, een ouwe Ier en nu een Belg zonder strafblad.
    Dat is allemaal prima, maar niet het kampioensteam waarop gehoopt.
    Dus ik denk dat men meer reageert omdat zij zelf de visie als onaangenaam ervaren en dat koppelen aan die vertrekkende renners?
    En wat Theuns en zijn verschil in visie betreft... Who knows... My guess is wederom geen ruimte voor pragmatiek. Dat kan zijn trainingsmethodes of programma oid. Maar dat weten we dus niet...
17 oktober 2018 12:16
Hmm, verschil in visie. Wat zou er echt aan de hand zijn?
Hebben beide zich dan zo vergist?
17 oktober 2018 12:33
@ West; dat ze geen kampioensteam zouden vormen, is wat prematuur. Ze hebben met Dumoulin (kandidaat grote ronde- winnaar), Matthews (kandidaat groene trui & klassiekerwinnaar) en Oomen (kandidaat witte trui) kampioenwaardig materiaal en ook Kelderman is podiumkandidaat grote rondes. Daaronder is het wat mager om als schaduwkopman of juist in koersen waar de 'grote kopmannen' niet starten kunnen scoren, hetgeen van Theuns werd verwacht.
Bakelants is wel een mooie toevoeging trouwens.
    17 oktober 2018 12:56
    Dat is juist wat ik zeg, ik zeg niet dat het een goed of slecht team is. Ik zeg dat de aankopen dit jaar niet zijn waarop de fans van Dumoulin hadden gehoopt. Weinig spectaculair, geen grote namen.
    En dat ik denk dat deze keuzes in aankoop worden geleid door hun langetermijnvisie en niet door de wil om per sè de tour van 2019 te winnen (pragmatiek).
    18 oktober 2018 00:06
    Ook de tour van 2020 lijkt niet het doel. Vierdaagse van duinkerke meer of ronde van Turkije.
17 oktober 2018 12:44
Baekelandts is gewoon een goede helper voor op het vlakke in de tour.. kan redelijk mee in de bergen.. gewoon een iets betere variant van Arndt of Haga dus.. wat mij betreft een directe versterking voor de tourploeg..

Hij zal het voorjaar wel voor eigen kans mogen rijden.
17 oktober 2018 12:45
Dit is de zoveelste renner die Sunweb verlaat ivm verschil in visie. Heb sterk het gevoel alsof het hele beleid binnen die ploeg draait om Dumoulin en alle andere (schaduw) kopmannen daardoor het onderspit moeten delven. Zo komt het althans over zo langzamerhand.
    17 oktober 2018 13:08
    Ik denk dat ook Tom Dumoulin lijdt onder het beleid en de Visie van Sunweb. Ik denk dat mbt het kunnen en de kracht van Dumoulin we de helft nog niet gezien hebben...
    17 oktober 2018 13:17
    Goh, ik sta echt lijnrecht t.o.v. jouw observatie, west. Dumoulin is een tijdrijder pur sang waarbij alles tot in de details dient te kloppen en dient geregeld te zijn. Daar voelt hij zich duidelijk het prettigst bij. Het toppunt van professionalisering. Sunweb deelt die visie ergo dit heeft geleid tot de ontbolstering van het talent van Dumoulin.

    Ik denk dat bij een houtje-touwtje team als Lotto-Soudal, EF of UAE Dumoulin niet half de renner zou zijn geworden die hij nu is.

    Op basis waarvan jouw overtuiging?
    17 oktober 2018 14:20
    Ik denk dat Sunweb zich voordoet als het toppunt van profesionalisering. Ik denk dat het voornamelijk commerciële professionalisering is, en sportief gezien voornamelijk professionaliteit Uitstralen....
    Ze doen alsof ze sky zijn maar ze hebben zowel de wetenschappers als de financiële middelen niet. Dus wat blijft er dan over? Een interessant beeld richting de buitenwereld.
    De enige reden om met Dumoulin de Giro èn de Tour te rijden is commercieel. Dat hippe NK truitje van Sinkeldam lijkt heel professioneel. Maar werd hij er sportief beter van? Was dat goed voor zijn Moraal? Het aantrekken van talentvolle jonge renners, geeft voor de omkadering leuke doelen, maar wat heb je er op dit moment op kortere termijn sportief aan? Wat voor nieuwe revolutionaire trainingsmethodes biedt Sunweb? Of hebben ze voornamelijk een fietspark voor de buitenwereld om te zien?
    Waar was die stunt met dat kwijtgeraakte tijdritpak goed voor behalve commercieel? Uitstekend geproduceerde filmpjes van het team. Maar wat doen de renners daarin nou precies beter en anders dan andere ploegen?
    Ik denk dat het talent van Dumoulin altijd wel boven komt drijven en dat Sunweb qua sportieve omkadering een hele middelmatige ploeg is. Maar ze hebben wel de Giro gewonnen... Niet dankzij hun professionele dieetist, die er pas achteraf achter kwam dat ie niet tegen melk kon?
    En misschien overschat ik Dumoulin. Maar wat wordt er nou gepresteerd dat getuigt van een bovengemiddelde sportieve omkadering? Wie presteert er nou boven zijn niveau (naast de discussie of Dumoulin een ronderenner of tijdrijder is)?
17 oktober 2018 13:08
Sunweb's SKY-achtige aanpak ligt niet iedere renner en zo'n Theuns zal toch ook wel moeten kunnen renderen tussen zijn Vlaemsche soortgenoten te LottoBE ?
17 oktober 2018 13:25
Theuns kan bijvoorbeeld bij Lotto-Soudal zomaar opleven, al is Roompot ook wel een aardige kandidaat.
17 oktober 2018 13:58
Theuns heeft het op Sporza alleen over een verschil van inzicht/visie en dat ze daardoor in goed overleg uit elkaar gaan. Anders dat het niet de zijne is, wat volledig mogelijk is gezien iedere persoon anders is, is er toch niet bepaald kritiek op de werkwijze van de ploeg. Waarbij de ploeg ook niet wordt zwartgemaakt. Sterker nog, ondanks alles is er juist een positief einde met dat onderlinge overleg en kreeg ie in Turkije ook gewoon zijn eigen kans.

Dat je alleen kritiek hoort van vertrekkende en anderzijds voormalig werknemers is toch ook niet vreemd. Renners die wel passen in een team zullen doorgaans langer blijven en ''zeuren'' daardoor minder snel. Ook het gevalletje niet bijten in de hand die je voedt.

Sunweb heeft verder zo te zien gewoon grotendeels gelijk dat ze doen wat en hoe ze dat doen, gezien eerst de successen met Degenkolb en Kittel en de latere transitie tot wat de ploeg nu is. Sowieso zie je ploegen met een duidelijke visie die planmatig te werk gaan (Sunweb, Sky, Jumbo, Mitchelton) gewoon beter presteren dan ploegen wat geen professionaliteit en beleid uitstraalt, zoals Lotto-Soudal, EF, DDD, UAE, Katusha. Dat is in sommige gevallen ook niet louter budget.
17 oktober 2018 14:02
Ik denk dat het weggaan van bepaalde renners vanwege een verschil van inzicht over de visie meer zegt over die renners dan over Sunweb. Sunweb staat erom bekend niks aan het toeval over te laten qua voorbereiding (training, voedsel, materiaal) en stelt daarmee hoge eisen aan de professionaliteit van hun renners. Dat sommige het niet kunnen opbrengen om alles te doen wat mogelijk is om te winnen en liever wat meer vrijheid hebben is hun goed recht, maar dat kun je Sunweb zeker niet verwijten

Wat je Sunweb wel kunt verwijten is dat ze dat blijkbaar niet altijd goed genoeg toetsen in hun recruitment proces. Het is een enorme verspilling van tijd en geld en een aanslag op de sfeer als je de verkeerde mensen aanneemt.
    18 oktober 2018 08:39
    Zijn die renners niet bereid alles ervoor te doen? Of niet alles op de manier van sunweb?
17 oktober 2018 15:43
Ik zou graag eens willen horen wat dat verschil in visie nou is. Zijn dat traingsschema's, wedstrijdindeling zoals hierboven genoemd, is het inderdaad strakke visie vs meer ontspannen? Ik wil het graag weten.

Vergelijk voetbal: Louis van Gaal en Guus Hiddink zijn hele andere coaches, beide succesvol, maar met verschillende spelers. Is het zoiets?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.