Edward Theuns rondt machtig ploegenspel Trek-Segafredo af in Primus Classic

Edward Theuns rondt machtig ploegenspel Trek-Segafredo af in Primus Classic

foto: Cor Vos

zaterdag 21 september 2019 om 17:06

Edward Theuns heeft de Primus Classic op zijn naam geschreven. De Belg van Trek-Segafredo zag in de laatste tien kilometer zijn ploeggenoot Jasper Stuyven met een aanval de sprinttreintjes ontregelen, waarna Theuns in de laatste drie kilometer aanviel. In Haacht bleef Theuns vervolgens Pascal Ackermann en Jasper De Buyst heel nipt voor.

In de Primus Classic Impanis-Van Petegem kregen enkele favorieten voor het wereldkampioenschap in Yorkshire nog eens de kans om zich te meten aan elkaar. De voornaamste van hen was Mathieu van der Poel, die vooraf had aangegeven de koers hard te willen maken met zijn team Corendon-Circus.

Sprinters als Dylan Groenewegen en Pascal Ackermann waren dus op hun hoede, want als zij een realistische kans op de zege wilden maken, dan moesten zij én de vijftien beklimmingen in het parcours overleven én het aangekondigde offensief van Van der Poel.

Kopgroep krijgt zes minuten voorsprong
Het duurde even voordat het aangekondigde offensief van de Nederlander er daadwerkelijk kwam. Eerst kozen er vijf coureurs vroeg in de wedstrijd de aanval. Michael Schär, Dylan Bouwmans, Aaron Verwilst, Fritjof Røinås en Elias Van Breusegem reden weg en kregen een toegift van zes minuten.

Geruime tijd wisten zij deze voorsprong vast te houden, maar in de laatste honderd kilometer sloeg de nervositeit toe in het peloton. De voorsprong daalde met rasse schreden en de eerste teams met ambitie toonden zich aan het front van het peloton.

Corendon-Circus toont zich actief
Corendon-Circus bevond zich – natuurlijk – tussen deze ploegen, net als Trek-Segafredo. Voordat MVDP zichzelf in de strijd gooide, toonde eerst Dries De Bondt zich. De Bondt viel meerdere keren aan, maar kreeg ‘pas’ op zestig kilometer van de finish voor het eerst de ruimte. Enkele kilometers kreeg de Belg de ruimte, maar na het Chemin du Relais werd hij weer tot de orde geroepen.

Trek-Segafredo opent het vuur met Pedersen
Vanaf dat punt in de wedstrijd volgden de beklimmingen in de wedstrijd elkaar in hoog tempo op. Op de Chaussée d’Ottenberg waren het vervolgens Nathan Van Hooydonck, Cyril Lemoine en Mads Pedersen die de knuppel in het hoenderhok gooiden. De drie coureurs maakten met nog 45 kilometer te gaan de oversteek, maar lang konden zij niet genieten van hun voorsprong.

Van der Poel demarreert
Het peloton begon op dat moment aan de Moskesstraat. Daar dropte Van der Poel zijn bom. Alleen Greg Van Avermaet en Peter Sagan konden – zij het met moeite – de Nederlander volgen, waarna Verwilst en Bouwmans werden opgeraapt. Alleen Van Hooydonck en Schär reden op dat moment nog voor het groepje Van der Poel uit.

Van Hooydonck en Schär blijven weg
Echter, zij werden niet opgeraapt. Dat kwam mede omdat steeds meer coureurs vanuit de achtergrond de aansluiting maakte met het groepje Van der Poel, waar het tempo er steeds meer uitging. Het gevolg was dat de twee CCC-coureurs steeds verder konden uitlopen en de sprintersploegen de controle over de wedstrijd terugkregen.

BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step halen duo terug
BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step controleerden de voorsprong van het CCC-duo in de laatste 25 kilometer. Veertig seconden bleken voor Schär en Van Hooydonck niet genoeg te zijn. Met nog zeven kilometer werden zij vervolgens weer teruggepakt.

Stuyven valt aan
De sprintersploegen konden zich daarna nog niet voorbereiden op een massasprint, want Jasper Stuyven plaatste direct een splijtende demarrage. Meter voor meter reed de coureur van Trek-Segafredo weg van het peloton, maar met nog drie kilometer te gaan moest Stuyven dan toch capituleren.

Theuns probeert het en haalt het
Op dat moment probeerde Edward Theuns het. De sprintersploegen werden door deze pogingen volledig ontregeld, waardoor Theuns met een kleine voorsprong aan de slotkilometer begon. Vanuit de achtergrond zette Ackermann zijn spurt in, maar de Duitser bleek in Haacht net tekort te komen. Met een halve fiets voorsprong wist Theuns de Primus Classic op zijn naam te schrijven en daarmee het uitmuntende werk van zijn team te bekronen.

Ontlading bij Edward Theuns – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.