Eerste operaties Bernal succesvol uitgevoerd, meerdere breuken en longperforatie

dinsdag 25 januari 2022 om 15:45
Eerste operaties Bernal succesvol uitgevoerd, meerdere breuken en longperforatie

foto: Cor Vos

Update

De eerste operaties die Egan Bernal heeft ondergaan na zijn botsing met een stilstaande bus, zijn geslaagd. Dat meldt de Clínica Universidad de La Sabana, het ziekenhuis waar de Colombiaanse renner wordt behandeld, in een communiqué.

“De neurologische operatie die is uitgevoerd bij Egan Bernal is geslaagd”, meldt het ziekenhuis in Chía, ongeveer twintig kilometer ten noorden van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá gesitueerd. “We verwachten een progressieve ontwikkeling in de komende 72 uur op de Intensive Care en we hopen dat hij zal reageren op de behandeling die hij heeft ondergaan”

De rug van de winnaar van twee Grote Rondes werd gestabiliseerd en er was geen aantasting van zijn zenuwstelsel. Volgens het ziekenhuis is de ‘functionaliteit van de behandelde lichaamsdelen behouden’ en is het revalidatieproces ondertussen al opgestart ‘om de best mogelijke resultaten voor de patiënt te behalen’.

Zware verwondingen
Bernal botste maandag tijdens een training in zijn thuisland Colombia op hoge snelheid tegen een stilstaande bus. Aanvankelijk werd gedacht dat hij slechts lichte verwondingen had opgelopen, maar de schade bleek ernstiger dan gedacht. De klimmer liep zware verwondingen op aan onder meer zijn nek, borstkas en been.


Update 15.45 uur

INEOS Grenadiers, de ploeg van Egan Bernal, heeft in een persbericht een laatste stand van zaken gegeven. De Colombiaan heeft aan het ongeval heel wat breuken overgehouden. De klimmer ligt met een gebroken ruggenwervel, rechterdijbeen en rechter patella op de Intensive Care. Ook heeft hij last van meerdere gebroken ribben, een geperforeerde long en borsttrauma.

“De artsen waren maandagavond in staat om in twee afzonderlijke operaties een pin aan te brengen in zijn rechterdijbeen en dit vervolgens vast te zetten en de wervelbreuk te stabiliseren. Hij ligt nu op de Intensive Care, waar de artsen andere mogelijke verwondingen in de gaten houden, net als de reactie van zijn lichaam op het trauma”, geeft de ploeg aan in zijn perscommuniqué.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.