Eerste profzege Simone Velasco in Trofeo Laigueglia
foto: Cor Vos
zondag 17 februari 2019 om 16:04

Eerste profzege Simone Velasco in Trofeo Laigueglia

Simone Velasco heeft in de Trofeo Laigueglia de eerste profzege uit zijn carrière geboekt. De 23-jarige Italiaan bezorgde ook zijn ploeg Neri Sottoli-Selle Italia-KTM de eerste overwinning van dit seizoen. Velasco won na een indrukwekkende solo in de heuvelachtige slotfase.

Ruime voorsprong voor de kopgroep
Zeven koplopers kleurden de koers: Jonas Aaen (Riwal Readynez), Michael Piccot (Biesse Carrera), Giulio Masotto (Colpack), Andrea Ferrari (Iseo Serrature Rime), Evgeny Kobernyak (Gazprom-Rusvelo), Federico Burchio (D’Amico UM Tools) en Emanuele Amadio (C.t. Friuli). Zij kregen maximaal acht minuten voorsprong.

Na de tweede klim van de dag, de Testico, bleven Aeen, Piccot, Masotto en Ferrari over aan kop, al was hun voorsprong fors geslonken. Bij het ingaan van de vier slotrondes, met daarin elke keer de Colla Micheri (2,6 km aan 6,3%) werden zij dan ook ingerekend. Dat was het teken voor de aanvallers om te demarreren: Simone Velasco, Jacopo Mosca, Alex Cataford en Andrea Toniatti sprongen weg.

foto: Cor Vos

Simone Velasco verrast vriend en vijand
Velasco (Neri Sottoli-Selle Italia) bleek over de beste benen te beschikken. Achter hem vormde zich een groep met onder meer Mosca, Cataford, Giulio Ciccone en Matteo Montaguti, maar zij kwamen niet dichterbij. Sterker nog, Velasco hield het lang vol en liep zelfs uit. Met een voorsprong van 18 seconden op Ciccone kwam hij over de laatste klim van de Colla Micheri. Daar weer achter zat een drietal met Kilian Frankiny, Andrea Bagioli en Francesco Gavazzi.

Het werd een man-tegen-man-gevecht tussen Velasco en Ciccone in de laatste kilometers richting Laigueglia. De voorsprong groeide naar 25 seconden, groot genoeg voor Velasco om (letterlijk en figuurlijk) over de streep te trekken. Het werd nog wel een volledig Italiaans podium: Nicola Bagioli sprintte naar de tweede plaats, voor Matteo Sobrero.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.