Eerste profzege Tao Geoghegan Hart in openingsrit Tour of the Alps

maandag 22 april 2019 om 15:14
Eerste profzege Tao Geoghegan Hart in openingsrit Tour of the Alps

foto: Elisa Haumesser

De openingsetappe van de Tour of the Alps is gewonnen door Tao Geoghegan Hart. De Brit van Team Sky was na een etappe van 144 kilometer rond het Oostenrijkse Kufstein de snelste van een kleine groep. Door de hoogtemeters op de lokale rondes werd het al direct een strijd tussen de favorieten.

Oostenrijkers kleuren vroege vlucht
Al snel na de start reed een kopgroep van vier weg. De Oostenrijker Maximilian Kuen (Vorarlberg) reed in zijn thuisregio en sprong mee, met landgenoten Patrick Gamer (Tirol KTM), Matthias Krizek (Felbermayer-Simplon Wels) en de Roemeen Emil Dima (Giotti Victoria-Palomar). De voorsprong liep op naar zes minuten op een peloton waar Team Sky en Astana de dienst uitmaakten.

Ook Bahrain Merida liet een renner meedraaien op kop van het peloton. Hierdoor werd het verschil met de koplopers beetje bij beetje verkleind. Op dertig kilometer van de meet kwam er wat beweging in het peloton. Simone Velasco demarreerde uit het pak, vlak voor het peloton voor het eerst de Hinterthiersee (2 km aan 9,9%) aandeed.

Krizek als laatste opgepeuzeld
Krizek en Dima bleken de besten bergop van voren. De Roemeen pakte de bergpunten, terwijl Krizek het langst uit de greep van het peloton bleef. Vlak de laatste klim van de dag werd hij gegrepen. Belofterenner Georg Zimmermann probeerde zich los te wurmen, maar de topploegen gooiden het tempo fors de hoogte in en haalden hem bij.

foto: Cor Vos

Nibali opent de finale
Vincenzo Nibali was de eerste favoriet die aanviel, dat deed hij op 13,9 kilometer van de meet. Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart en Rafal Majka konden als enige reageren. Hierdoor moest Astana in de achtervolging. Met een voorsprong van vijftien seconden ging het kwartet de afdaling richting de finish in Kufstein in.

Astana brengt favorieten bij elkaar
Vijf man van Astana reden volle bak achter de koplopers aan om het gat nog te dichten. Toen het verschil nog vier seconden bedroeg, poefte Pello Bilbao in een ruk naar de koplopers. Chris Froome reageerde direct, waarna een grote favorietengroep Kufstein binnenreed. Een verrassingsuitval van Majka slaagde niet, waarna gesprint ging worden om de zege.

Geoghegan Hart werd door ploeggenoot Sivakov afgezet in de laatste honderden meters, waar de 24-jarige Brit zijn eerste overwinning als prof binnensleepte. Alex Aranburu van Caja Rural-Seguros RGA kwam nog gevaarlijk dichtbij, maar werd tweede. De Zwitser Roland Thalmann van Voralberg sprintte naar de derde plaats. Chris Froome kwam als zesde over de streep, zijn beste uitslag van dit seizoen tot dusver. 

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.