Eerste selecties WK Veldrijden openbaar
Francis Mourey - Foto: Sirotti
vrijdag 15 januari 2016 om 09:49

Eerste selecties WK Veldrijden openbaar

Na de nationale kampioenschappen van afgelopen weekend, maakt de crosswereld zich op voor de wereldkampioenschappen veldrijden eind deze maand in het Belgische Zolder. Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben hun selecties bekendgemaakt.

Gadret en Page niet in selecties
John Gadret en Jonathan Page zullen er in ieder geval niet bij zijn. De Franse nummer drie van de Giro d’Italia 2011 en de Amerikaanse crosser kregen geen uitnodiging van hun bondscoaches. Velo-Club geeft geen reden voor Gadret, terwijl Cyclingnews meldt dat Page de tijd, het geld en de opoffering er niet voor kon opbrengen omwille van gezondheidsredenen. Bovendien verwacht zijn vrouw binnenkort hun vierde kind. Bij de Franse vrouwen ontbreekt titelverdedigster Pauline Ferrand-Prévot wegens een blessure. De Rabobank-Liv-renster brak eind november haar scheenbeen.

Gadret en Page kenden in Hooglede-Gits (België, 2007) beiden hun beste WK; de Fransman eindigde als achtste, terwijl Page pas in de laatste honderden meters zijn meerdere moest bekennen in winnaar Erwin Vervecken en zich dus tevreden moest stellen met zilver. Dat na een thriller van een WK met ontelbaar veel valpartijen en onvoorspelbare wendingen.

Frankrijk voor het WK Veldrijden
Elite
flag-fr Steve Chainel
flag-fr Francis Mourey
flag-fr Clément Venturini

Vrouwen
flag-fr Caroline Mani

Beloften
flag-fr Joshua Dubau
flag-fr Lucas Dubau
flag-fr Mathieu Morichon
flag-fr Clément Rosso

Zwitserland voor het WK Veldrijden
Elite
flag-ch Lars Forster
flag-ch Severin Sägesser
flag-ch Julien Taramarcaz
flag-ch Lukas Winterberg
flag-ch Simon Zahner

Vrouwen
flag-ch Lise Marie Henzelin

Beloften
flag-ch Johan Jacobs
flag-ch Timon Ruegg

Groot-Brittannië voor het WK Veldrijden
Elite
flag-gb Jack Clarkson
flag-gb Ian Field
flag-gb David Fletcher
flag-gb Liam Killeen

Vrouwen
flag-gb Nikki Harris
flag-gb Helen Wyman

Beloften
flag-gb Nick Barnes

Verenigde Staten voor het WK Veldrijden
Elite
flag-us James Discroll
flag-us Stephen Hyde
flag-us Allen Krughoff
flag-us Travis Livermon
flag-us Jeremy Powers
flag-us Ryan Trebon

Vrouwen
flag-us Elle Anderson
flag-us Crystal Anthony
flag-us Kaitie Antonneau
flag-us Katie Compton
flag-us Amanda Miller
flag-us Meredith Miller

Beloften
flag-us Andrew Dillman
flag-us Grant Elwood
flag-us Tobin Ortenblad
flag-us Logan Owen
flag-us Scott Smith
flag-us Curtis White

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2016 10:01
Zielig dat Gadret niet geselecteerd wordt. Rijdt nu als prof bij een wielerteam en er is gewoon geen enkele reden om hem niet mee te pakken. Zoals hij zelf al op twitter aangaf: een schande. Daarvoor moet je dan bijna 40 jaar zijn...
15 januari 2016 10:36
Op basis waarvan verdient Gadret een selectie? Ik kan me niet meteen een aansprekende uitslag herinneren, en een teamplayer is hij nooit geweest.
15 januari 2016 11:23
Geen Ferrand-Prévot?
Is die geblesseerd?
15 januari 2016 11:26
ja Ferrand-Prévot is nog maar net hersteld van een blessure. Als ik het mij goed herinner was het een scheenbeenbreuk ofzo.
15 januari 2016 11:29
@Blanco, @Carlieman
Klopt, heb het voor de zekerheid nog maar even toegevoegd.
15 januari 2016 11:31
De geselecteerde Fransen zijn gewoon (meer dan) een klasse beter dan Gadret op dit moment. Niets raars aan dus. Of Frankrijk moet meer plaatsen gehad hebben dan deze drie. Was ook zoiets raars van Nederland paar jaar terug, dat ze niet alle plekken gebruikten omdat er maar een bepaald aantal renners top 10 (of zoiets) in de World Cup had gereden. En ze enkel renners wilden afvaardigen die ook konden presteren.
15 januari 2016 11:51
Je kunt je nog afvragen of Chainel nu zoveel beter is dan Gadret. Die laatste pakte wel brons op het Frans kampioenschap, terwijl Chainel volledig terugviel na een goede start.

Maar Venturini en Mourey zijn gewoon een klasse beter. In principe zou je het meeste mogen verwachten van Venturini voor Zolder, als je kijkt naar het gehele seizoen.

Maar iets zegt me dat Mourey de verrassing kan worden. In tegenstelling tot de voorgaande jaren zal de druk minimaal zijn, vanwege twee magere jaren. Maar in Besancon liet hij toch zien dat hij weer richting zijn oude niveau groeit. Hij rijdt daar gewoon een halve minuut dicht op een Venturini in topvorm na een lekke band in de openingsronde. Dat is toch wel straf. Nu moet ik wel zeggen dat Zolder niet het beste parcours is voor Mourey. Hij heeft toch liever een loodzware moddercross. Maar hij is dermate compleet dat hij toch mee moet kunnen doen voor de top-5, en waarom niet het podium? Misschien valt een Pauwels en/of Nys wel door de mand. Mourey blijft nog altijd iemand met het vermogen van een Nys, Van Aert en VdP.
15 januari 2016 11:52
Frankrijk heeft 6 plaatsen, maar gebruikt er 3. Verder wordt Gadret gewoon 3de op het Frans kampioenschap, dan neem je hem toch mee of niet?
15 januari 2016 13:08
@Purito

Mourey is gewoon over z'n top heen en kent nog wat piekjes af en toe (zoals Nys die ook kent)
15 januari 2016 15:12
Misschien heeft Chainel dan wel pech gehad? Hij reed dit seizoen toch al paar keer top 20 in sterk bezette crossen (12e EK, 15e Namen). En in de laatste Franse cross voor het nationale kampioenschap reed Chainel Gadret ook nog op een minuut. Maar goed, als ze 6 plekken hebben is het wel belachelijk om een Gadret niet mee te nemen. Het is niet zo dat de Franse bond tickets en verblijf naar de VS moet vergoeden voor de renners.
15 januari 2016 15:46
@SE
Nys rijdt anders nog aardig regelmatig hoor. Hij is na Van Aert (en mss VdP) ook nog altijd de beste veldrijder in de echt zware crossen.
15 januari 2016 16:18
@ChefSpijker

Last van de koude

Om te reageren moet je ingelogd zijn.