Eerste wereldbekerzege voor Amerikaanse Keough, Vos derde
foto: PhotoPress.be
zondag 30 september 2018 om 00:07

Eerste wereldbekerzege voor Amerikaanse Keough, Vos derde

Vorige winter stak Kaitlin Keough een paar keer haar neus aan het venster in de Wereldbeker, met onder meer een tweede plaats in Nommay en een derde stek in Bogense. Vandaag stak de Amerikaanse (26) in Iowa dan toch haar eerste zege in het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium op zak. De Britse Evie Richards en Marianne Vos werden na een bloedstollend duel tweede en derde.

Marianne Vos en de Italiaanse Eva Lechner namen de kopstart op het door de plotse regenval spekgladde parcours daar in de Amerikaanse universiteitsstad. Maar nog in de eerste  – van amper vier – ronden, werd de kopgroep uitgebreid tot een zevental, met daarbij ook nog wereldkampioene Sanne Cant, Sophie de Boer, de Britse beloftenwereldkampioene Evie Richards en de Amerikaanse dames Ellen Noble en Katie Compton.

foto: PhotoPress.be

Vos leek anderhalve ronde over de beste papieren te beschikken, maar snel bleek dat Kaitlin Keough zich tot het beste in haar sas voelde op zowel de beklimming als in de glibberige afdaling van Mount Krumpit, de best zware helling op het parcours. Keough, de nummer vijf op de wereldranglijst, liep steeds verder uit en werd niet meer bedreigd.

Nederlands duel voor de ereplaatsen
Spannender was de strijd om de ereplaatsen: een Nederlands duel tussen Vos en De Boer met Evie Richards als scherprechter. In de slotronde leek Vos alsnog het laken naar zich toe te trekken, maar na een zoveelste schuiver werd ze even opnieuw naar plaats vier verwezen.

Evie Richards profiteerde daarvan optimaal om zich de tweede plaats toe te eigenen, terwijl in de slotfase De Boer toch nog een zekere podiumplaats verspeelde aan een opzittende Vos. Onze landgenote blijft wel leider in de Wereldbeker. Wereldkampioene Sanne Cant maakte de top vijf vol.

foto: PhotoPress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag vrouwen, manche 2: flag-us Iowa

1. flag-us Kaitlin Keough
2. flag-gb Evie Richards
3. flag-nl Marianne Vos
4. flag-nl Sophie de Boer
5. flag-be Sanne Cant
6. flag-it Eva Lechner
7. flag-cz Katerina Nash
8. flag-fr Caroline Mani
9. flag-ca Maghalie Rochette
10. flag-be Loes Sels
Volledige uitslag

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
30 september 2018 00:24
Keough gewoon de beste. Vorige week nog verkouden zij ze. Ben benieuwd of ze het kan doortrekken in Europa. Weer een mooie strijd gezien. Goede De Boer ook, bij echte modder komt die wel naar boven.
30 september 2018 02:20
Stukje gekeken. Keough sterk! Mooi om De Boer weer in beeld te zien rijden.

Overigens kan het aan mij liggen, maar de alinea onder de header 'Nederlands duel voor de ereplaatsen' vind ik verre van leesbaar, met uitzondering van de laatste twee zinnen.
30 september 2018 09:21
Ik veronderstel dat dat we bij het vrouwenveldrijden binnen niet al te lange tijd veel Nederlandse vlagjes gaan zien in de top tien.
30 september 2018 10:16
Acht verschillende nationaliteiten in de top 10!
    30 september 2018 10:44
    Een stuk leuker om te kijken dan elke week het open-BK bij de mannen
30 september 2018 11:02
Er is hier vaker iets gezegd van vlaamse bewoording, meestal heb ik daar geen problemen mee, maar vrouwen meisjes noemen vind ik gewoon respectloos.
30 september 2018 11:24
Quote:
de Amerikaanse meisjes Ellen Noble en Kaitlin Compton

Kwalijk, heel kwalijk.

Compton is sowieso 39, beetje typisch om het over een 'meisje' te hebben. In het algemeen is die term schaamteloos denigrerend in het geval van elite dames. Jammer dat WF zich hiertoe verlaagt.

Los daarvan, Caitlin Compton is/was een Amerikaanse langlaufster. Deze Compton wordt Katie genoemd, afkorting van Katherine.
    30 september 2018 11:35
    Eén fout woordje en de redactie vliegt op de brandstapel. Dit begint hier steeds meer op een forum van de inquisitie te lijken.
    30 september 2018 13:24
    Toch twee terechte opmerkingen van xistnc. Ondertussen aangepast.
    (met die opmerking dat in België dames van 39 blij zijn meisjes genoemd te worden, dus zo 'heel kwalijk' is dit niet bedoeld. Maar dit geheel terzijde).
30 september 2018 11:42
Jammer dat Vos er een beetje een foutenfestival van maakte.
30 september 2018 11:44
“door Nico Dick”
“Onze landgenote blijft wel leider in de Wereldbeker.”
Heb het gevoel dat hier iets niet klopt.
    30 september 2018 12:03
    Aangezien het hier om een Nederlandse site gaat en niet om de persoonlijke site van de journalist, klopt dit toch wel.
    30 september 2018 12:13
    Eerst naturaliseren we Nico. Maar op een dag..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.