Eerstejaars Dries De Pooter reed overvol voorjaar: “Niet de planning, ben helemaal de nek af nu”
foto: Cor Vos
dinsdag 25 april 2023 om 13:45

Eerstejaars Dries De Pooter reed overvol voorjaar: “Niet de planning, ben helemaal de nek af nu”

Interview Dries De Pooter heeft er een zeer druk voorjaar opzitten. De jonge Belg reed in zijn eerste jaar als profrenner maar liefst veertien eendagskoersen op een kleine twee maanden tijd. “Het was totaal niet de planning, maar de ploeg had mij nodig. We hebben als team veel pech gehad dit voorjaar”, vertelt De Pooter aan WielerFlits.

De Pooter werd vorig jaar in augustus stagiair bij Intermarché-Circus-Wanty. De Belgische ploeg zag het talent van De Pooter, die een aantal sterke resultaten neerzette in de jeugd en in het algemeen gold als een van de betere Belgische beloften. Dit jaar begon De Pooter aan zijn eerste echte jaar als prof. “Dat is zeker speciaal, het is een hele andere beleving als prof. Het niveau is natuurlijk een pakje hoger. Ik heb hier heel mijn leven naar uitgekeken, dus ik heb geprobeerd om er zo goed mogelijk mee om te gaan.”

De verwachting was dan ook dat De Pooter, die zich het beste voelt op Vlaamse wegen, een aantal wedstrijden in het voorjaar zou meepikken. Een aantal wedstrijden veranderde al snel in een druk programma, en ook dat veranderde uiteindelijk in een bomvol voorjaar. Zowel kleinere koersen als Nokere Koerse en Le Samyn als grote klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl stonden op het programma van De Pooter.

De Pooter: “Ze hadden hiervoor gewaarschuwd”
“Dat was totaal niet de planning”, legt de renner uit Geel uit. “Ik ben ook helemaal de nek af nu. Ik ben moe, het is heel veel geweest. Maar dat is nu eenmaal het voorjaar.” Hoe kan dat dan? Een 20-jarige renner die zo’n ontzettend druk voorjaar rijdt? “We hebben ontzettend veel zieke renners gehad dit voorjaar en ook heel wat die geblesseerd geraakten. Daardoor is er veel geschoven in de planning.”

De Pooter op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Wat De Pooter zegt, klopt natuurlijk helemaal. Intermarché-Circus-Wanty kan op dit moment geen beroep doen op Biniam Girmay, Aimé De GendtRune HerregodtsAdrien PetitHugo PageBaptiste Planckaert en Taco van der Hoorn. Kopman Rui Costa maakte in Luik-Bastenaken-Luik zijn rentree. “Als de ploeg mij nodig heeft, dan wil ik klaar zijn. Ze hadden hier ook voor gewaarschuwd op voorhand. We moesten allemaal op topniveau zijn voor een dergelijk scenario.”

Een zwaar voorjaar en ‘helemaal de nek af’, maar De Pooter kijkt vooral met een positieve mindset terug op de afgelopen twee maanden. “Het was fantastisch. Het is een heel goed voorjaar geweest, ik kan absoluut niet klagen. Ik heb gewoon heel mooie kansen gekregen. Ik vind het absoluut geweldig dat ik al die monumenten heb kunnen rijden. Dat zijn ook de koersen waarvan ik droom. Als je die kansen krijgt, dan moet je ze gewoon nemen en uitkijken naar die koersen. Doe je dat niet, zit je volgens mij niet in het juiste vak en heb je een foute ingesteldheid.”

foto: Cor Vos

Sterke Roubaix
Hier en daar liet De Pooter ook een mooie uitslag zien. Vooral zijn 38ste plaats in Parijs-Roubaix springt eruit. De 20-jarige renner kwam binnen op de Vélodrome in de grote groep die vocht voor plaats vijftien. Zoals iedere renner in Roubaix, heeft ook De Pooter zijn verhaal van die dag. “Voor het Bos van Wallers reed ik lek. Ik wilde eigenlijk anticiperen op dat moment, zoals mijn ploegmaat Madis Mikhels deed, maar ik werd veroordeeld tot achtervolgen. Dat heb ik heel erg lang gedaan, totdat ik bij die grote groep kwam. Toen ik daar aansloot, voelde ik dat mijn benen wel op waren. Zonder mijn deel van de pech was ik denk ik nog verder gekomen.”

“Ik denk wel dat ik de ploeg verbaasd heb met die uitslag. Ze weten wel dat ik zoiets kan, anders zou ik niet in de ploeg zitten, maar het is natuurlijk verrassend dat het zo vroeg komt. Dat ik dat als eerstejaars in een WorldTour-team kan doen, is echt geweldig. Ik heb echt mijn potentie kunnen laten zien in Roubaix”, vertelt De Pooter vol enthousiasme.

De Pooter zal zijn fiets even niet aanraken – foto: Cor Vos

Eindelijk rust: “Mentale en fysieke reset is nodig”
De laatste wedstrijden waren dan weer wat minder voor De Pooter, wat niet meer dan logisch is voor zo’n jonge renner. Zowel in de Brabantse Pijl als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl gaf hij op. “Dat had allemaal verschillende redenen. In de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race had ik pech, in de Waalse Pijl was ik echt volledig kapot. Ik was eigenlijk al in rust, maar de dag voor die koers hebben ze me opgebeld. Ik ben dan meteen in de auto gestapt en vertrokken richting de koers. Ik wist toen al dat het niet goed zou gaan, maar je doet dat nu eenmaal om de ploeg te helpen.”

“De ploeg apprecieerde het enorm dat ik hen uit de nood hielp. Ik heb ook nooit iets negatiefs van hen gehoord. Ik ben zelf ook dankbaar dat ze mij die kansen hebben gegeven. Het is niet omdat we zoveel zieken hadden, dat het vanzelfsprekend was dat ik mocht invallen”, aldus De Pooter. “Nu is het wel zeer noodzakelijk om rust in te bouwen. Ik ga de fiets een kleine week niet aanraken. Die mentale en fysieke reset is nodig. Daarna zal ik naar Spanje trekken om er een tweetal weken goed te trainen.”

Geen wedstrijden gevonden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.