EF Education First wint ploegentijdrit Tour Colombia 2.1, Urán leider

dinsdag 12 februari 2019 om 18:51
EF Education First wint ploegentijdrit Tour Colombia 2.1, Urán leider

foto: Cor Vos

EF Education First heeft de eerste tik uitgedeeld in de Tour Colombia 2.1. De Amerikaanse formatie van Rigoberto Urán en Daniel Felipe Martinez won de ploegentijdrit in Medellín. Team Sky wist de schade te beperken, terwijl Movistar al op achtervolgen is aangewezen. Urán begint als leider aan de tweede etappe.


In de Colombiaanse miljoenenstad werd vandaag de Tour Colombia 2.1 op gang geschoten. Natuurlijk mocht Medellín – de ploeg van de inmiddels 42-jarige Óscar Sevilla – het spits afbijten. De continentale formatie begon om 17.32 uur aan de 14 kilometer lange ploegentijdrit.

Thuisploeg Medellín zet eerste richttijd neer 
Een tijdrit die de renners voerde langs de Avenida del Ferrocarril, Parque Sante Fe (belangrijkste dierentuin van de stad) én de universiteit San Buenaventura richting het centrum van Medellín. Sevilla en co klokten af na 15:45, waarna ze in de hotseat mochten plaatsnemen.

Androni Giocattoli-Sidermec, Hagens Berman Axeon, Neri Sottoli-Selle Italia… De daaropvolgende ploegen kwamen niet aan de tijd van Medellín. De WorldTour-formaties moesten echter nog van start gaan. Een van die teams was Deceuninck-Quick Step, dat kon rekenen op toppers als Julian Alaphilippe en Bob Jungels.

Miguel Ángel López neemt zijn Astana-makkers op sleeptouw – foto: Cor Vos

Movistar grote verliezer, EF Education First grote winnaar 
De Belgische sterrenformatie stelde ook niet teleur, want met 15:13 doken ze ruim een halve minuut onder de tijd van Medellín. Een knalprestatie, maar was het ook snel genoeg voor de overwinning? Movistar kwam in elk geval niet aan de tijd van Deceuninck-Quick Step: Wat heet: Nairo Quintana en Richard Carapaz verloren liefst 36 seconden op de blauwe brigade.

En EF Education First? Rigoberto Urán mag dan wel met twijfels zijn begonnen aan deze Tour Colombia 2.1, hij bleek dinsdag een van de motoren van de Amerikaanse ploeg. Mede dankzij het beulswerk van Rigo noteerde het team de snelste tijd: met 15:05 waren ze acht seconden sneller dan Deceuninck-Quick Step.

Froome en Bernal houden schade beperkt 
Het bleek de winnende tijd, want UAE Emirates (+ 35 seconden), Astana (+ 22 seconden) en Team Sky (+ 10 seconden) deden langer over het biljartvlakke parcours. Toch zullen Chris Froome en Egan Bernal niet ontevreden zijn, aangezien zij de schade wisten te beperken. Quintana en Sergio Henao hebben meer werk: zij volgen al op meer dan een halve minuut.

EF Education First op weg naar de winnende tijd – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.