Egan Bernal en Daniel Felipe Martínez mogen zich opmaken voor Olympische Spelen
foto: Cor Vos
donderdag 13 juni 2024 om 13:37

Egan Bernal en Daniel Felipe Martínez mogen zich opmaken voor Olympische Spelen

Egan Bernal mag zich opmaken voor de Olympische Spelen van Parijs. De Tourwinnaar van 2019 maakt namelijk deel uit van de Colombiaanse selectie. Bernal zal zijn land vertegenwoordigen in de wegrit, net als Daniel Felipe Martínez. Die laatste zal ook uitkomen op de tijdrit.

Voor de 27-jarige Bernal is het zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen. Drie jaar geleden was hij er niet bij in Tokio. Bernal heeft door een zwaar trainingsongeval twee moeilijke jaren achter de rug, maar koerst dit seizoen als herboren rond. De klimmer reed dit jaar al naar toptienklasseringen in de Tour Colombia, O Gran Camiño (3e), Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië (3e) en de Ronde van Romandië.

Bernal is momenteel actief in de Ronde van Zwitserland, waar hij zich klaarstoomt voor de Tour de France (29 juni-21 juli). Na de Ronde van Frankrijk volgt er geen korte rustperiode, maar dus de Olympische Spelen. Ook Daniel Felipe Martinez gaat Colombia vertegenwoordigen. De nummer twee van de voorbije Giro d’Italia doet ook mee aan de olympische tijdrit.

Gaviria ook naar de Spelen, tot ongenoegen van Arango
Een andere bekende Colombiaanse renner die zich mag opmaken voor de Spelen, is Fernando Gaviria. De sprinter van Movistar zal niet uitkomen op de weg, maar tijdens het baantoernooi. De 29-jarige Gaviria kwam de laatste jaren nauwelijks meer in actie op de baan, maar is een tweevoudig wereldkampioen (in 2015 en 2016) in het omnium. Hij werd in 2016, inmiddels alweer acht jaar geleden, ook vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Het feit dat Gaviria is geselecteerd voor de Spelen, zorgt voor de nodige commotie in zijn thuisland. Hij krijgt de voorkeur boven Juan Esteban Arango, die op basis van sportieve criteria eerder in aanmerking komt voor een ticket. De 37-jarige Arango heeft via sociale media dan ook zijn ongenoegen geuit over de gang van zaken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.