Egan Bernal: “Niet alleen mijn triomf, maar van heel Colombia”
foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2019 om 18:08

Egan Bernal: “Niet alleen mijn triomf, maar van heel Colombia”

Egan Bernals eerste Tourzege is binnen handbereik. Morgen rest alleen nog de slotrit naar Parijs, maar de strijd om het klassement is gestreden. “We staan nu op het punt om het officieel te bekrachtigen. Er is nog een etappe over, maar als alles goed gaat, kan ik zeggen dat ik mijn eerste Tour heb gewonnen.”

“De laatste klim was erg zwaar. Jumbo-Visma reed hard om het podium te halen. We waren in een comfortabele positie en ik voelde me echt goed”, blikte Bernal terug op de ingekorte bergetappe naar skioord Val Thorens. “Ik ben gelukkig. Ik denk dat ik nog niet besef wat er is gebeurd. Het is ongelooflijk om te realiseren dat ik mijn eerste Tour heb gewonnen. Ik wil morgen gewoon finishen in Parijs en daarna ben ik geruster.

Bernal wordt tevens de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France. Met Luis Herrera (Vuelta a España 1987) en Nairo Quintana (Giro d’Italia 2014 en Vuelta a España 2016) won het Zuid-Amerikaanse land al twee van de drie grote rondes, maar de eindzege in de Tour ontbrak nog. “Colombia staat op het punt haar eerste Tour te winnen. Ik voel dat dit niet alleen mijn triomf is, maar die van een heel land. We hadden al de Giro en de Vuelta, maar de Tour ontbrak nog en het is een grote eer om te beseffen dat ik degene ben die dit bereikt.”

foto: Cor Vos

“Mijn vader kon eerst niet praten, maar toe hij weer bij zinnen kwam, feliciteerde hij me. Hij stond op het punt om te huilen. Voor ons is het een droom. Vroeger keken we de Tour op televisie en dachten we dat zoiets onbereikbaar was. Als kind denk je, hoe cool zou het zijn om daar op een dag te staan, maar dat leek tegelijkertijd zo ver weg. Hier zijn we en ik ben erg emotioneel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.