Egan Bernal terug van weggeweest: “Dit geeft veel vertrouwen”
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2019 om 19:42

Egan Bernal terug van weggeweest: “Dit geeft veel vertrouwen”

Egan Bernal luisterde zijn rentree in het peloton na een sleutelbeenbreuk op met een klinkende overwinning in de Ronde van Zwitserland. In de zesde etappe naar het skigebied Flumserberg greep hij de macht en in de resterende drie ritten verdedigde hij de gele trui met succes.

Egan Bernal was in aanloop naar dit seizoen de beoogde kopman bij Team Sky (het huidige Ineos) voor de Giro d’Italia. De Colombiaan zou er voor het eerst uitgespeeld worden als kopman in een grote ronde. Zijn aanloop verliep voortvarend. Weliswaar moest hij zijn nationale tijdrittitel afstaan aan Daniel Felipe Martínez, maar in de rittenkoers Colombia 2.1 werd hij vierde. Vervolgens schreef hij Parijs-Nice op zijn naam en werd hij derde in de Ronde van Catalonië.

Een sleutelbeenbreuk, opgelopen bij een valpartij tijdens een training, gooide echter roet in het eten: geen Giro luidde het verdict. Bernal herstelde en hervatte in Zwitserland de competitie – en met succes. “Eerder dit seizoen had ik een zware valpartij, waardoor ik niet naar de Giro d’Italia kon. Om dan hierheen te komen en te winnen is erg fijn voor mij en voor het team.”

Toegeslagen op de Flumserberg
In de etappe naar de steile Flumserberg, waar Antwan Tolhoek zijn eerste profzege boekte, sloeg Bernal toe. De Colombiaan reed er zijn rivalen uit het wiel, raapte stuk voor stuk vroege vluchters op en moest alleen Tolhoek voor zich dulden. Met ritwinst op de Gotthardpas verstevigde hij dan zijn koppositie. Even vreesde hij de gele leiderstrui te moeten afstaan aan Rohan Dennis in de tijdrit, maar de Ineos-renner doorstond die test met verve.

Wat restte was nog de slotetappe over achtereenvolgens de Nufenenpas, wederom de Gotthardpas en de Furkapas. Bernals ploegmaats hadden de touwtjes strak in handen en toen Dennis aanzette op de laatste klim, sprong de Colombiaan vlotjes mee in het wiel: de strijd was gewonnen. “Dit is een van de grootste koersen die ik ooit won. Ik ben erg blij en dit geeft veel vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.