Bernal verstevigt koppositie Tour de Suisse na ritwinst op Gotthard
foto: Cor Vos
vrijdag 21 juni 2019 om 17:07

Bernal verstevigt koppositie Tour de Suisse na ritwinst op Gotthard

Egan Bernal heeft op indrukwekkende wijze de ritwinst gegrepen in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland. In de slotfase van de Gotthardpass reed de Colombiaan de rivalen uit de wielen en soleerde zo naar de overwinning. Daarmee deed hij prima zaken voor het klassement.

Een grote etappe, in meerdere opzichten. Deze rit van Unterterzen naar San Gottardo was met 216,6 kilometer de langste van de ronde en er mocht behoorlijk wat spektakel worden verwacht. De klim naar Flims na ruim zestig kilometer was alvast een voorproefje. Na de afzink ging het steeds verder omhoog naar de Lukmanierpas, de volgende klim op de route. Tot slot was het vijftig kilometer lang klimmen naar de finish op de Gotthardpas.

Bouwman mee in de vroege vlucht
Meerdere renners probeerden in de beginfase een vlucht op touw te zetten, maar het duurde tot de eerste klim totdat er daadwerkelijk een groep vooruit bleef. Michael Albasini, Winner Anacona, Koen Bouwman, Mathias Frank en Steve Morabito zagen even later Tsgabu Grmay, Gino Mäder en Lukasz Wisniowski aansluiten. Ze breidden stelselmatig hun voorsprong uit tot drie minuten aan de voet van de klim naar de Lukmanierpas.

In het peloton hield Ineos de kopgroep onder controle in dienst van hun kopman Egan Bernal, die gisteren de gele leiderstrui veroverde. Op de Lukmanierpas lag het tempo vooraan te hoog voor Wisniowski, die daardoor moest afhaken. De overgebleven zeven vluchters kwamen met zo’n drieënhalve minuut voorsprong over de top. De weg naar de finish was echter nog lang en vooral zwaar en de verwachting was dan ook dat de strijd pas echt zou losbarsten op de slotklim.

In de laatste vijftig kilometer slonk de voorsprong van de kopgroep, waaruit Albasini als tweede wegviel. Naar mate de klim van de Sankt Gotthardpass vorderde, werd het zwaarder en zwaarder. Bouwman wilde niet afwachten en opende de debatten bij de vluchters. De Nederlander zou solo echter niet standhouden tegen zijn medevluchters. Frank bleek de sterkste vooraan en zou als laatste vluchter, op vijf kilometer van de finish, worden ingerekend.

Mas opent de debatten bij de favorieten
De koers kon opnieuw beginnen. Enric Mas ontbond zijn duivels als eerste en pakte tien tellen voorsprong. De Spanjaard mocht even ruiken aan het succes, maar alle hoop werd weggeslagen toen Egan Bernal aanzette. De Colombiaan ging – zoals ze dat zeggen – erop en erover en zijn rivalen moesten het antwoord schuldig blijven. Rohan Dennis, tweede in het klassement, kreeg achter Bernal steun van ploegmaat Domenico Pozzovivo en ook Mas pikte zijn karretje aan.

Bernal viel echter nooit meer stil en pakte het dagsucces. Pozzovivo en Dennis kwamen 0:23 later over de streep. Mas viel nog terug en moest ook Patrick Konrad, Jan Hirt en Tiesj Benoot voorlaten in de uitslag. Mede ook dankzij de bonificatieseconden liep Bernal in het klassement uit tot 0:41 op Dennis. Konrad bleef derde op 1:13. Pozzovivo (op 1:17) en Hirt (op 1:19) maakten de top-5 compleet. Morgen wacht de tijdrit met start-finish in Ulrichen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.