Eiking wint koninginnenrit Arctic Race of Norway, Barguil nieuwe leider
foto: Cor Vos
zaterdag 17 augustus 2019 om 17:55

Eiking wint koninginnenrit Arctic Race of Norway, Barguil nieuwe leider

De Arctic Race of Norway heeft een nieuwe leider gekregen: in de zware slotfase van de derde etappe moest Van der Poel de leiderstrui afstaan aan Warren Barguil (Arkéa-Samsic). De dagzege ging naar de sterke Noor Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert): hij reed op de steile slothelling weg van alles en iedereen.

Omdat bergkoning Steve Cummings in het begin van de etappe voor bergpunten wilde gaan duurde het even voordat er een ontsnapping de vrijheid kreeg van het peloton. Uiteindelijk slaagden Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels), Kristian Sbaragli (Israel Cycling Academy), Erlend Blikra (Coop) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) erin om van de meute weg te rijden. Groot werd de voorsprong echter nooit: de klassementsmannen wilden het op de steile slotmuur onder elkaar uitvechten.

De 3,5 kilometer lange Storheia (aan een gemiddelde van bijna twaalf procent) maakte de derde etappe van de Noorse 2.HC-koers tot de koninginnenrit. Op tweeënhalve kilometer van de finish ging Warren Barguil voor het eerst op de pedalen staan, maar Van der Poel kon deze demarrage nog beantwoorden.

Een nieuwe versnelling op twee kilometer van de streep was er teveel aan voor de Nederlander van Corendon-Circus. Ondanks een dappere poging lijkt hij de eindzege in de rittenkoers te kunnen vergeten: in het klassement vinden we de alleskunner op plaats zeventien, op 1’07” van de nieuwe leider.

Indrukwekkende Eiking
Hugo Houle nam op de steile flanken van de slotklim zijn Astana-ploegmaat Alexey Lutsenko op sleeptouw. Frans kampioen Barguil en Odd Christian Eiking wisten echter van de Kazach weg te rijden. Deze twee mochten de buit op de top ook verdelen. Dankzij zijn sterke slotkilometer bezorgde de thuisrijder Wanty-Gobert een zeer fraaie zege, terwijl Barguil de leiderstrui in de wacht sleepte.

In de strijd om de eindzege gaat het er nog flink om spannen. De kopman van Arkéa-Samsic verdedigt in de slotetappe een voorsprong van slechts drie tellen op Lutsenko. Krists Neilands volgt op vijftien tellen en hij is dus ook verre van kansloos.

Warren Barguil – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.