Einde carrière voor 31-jarige Roy Jans (Alpecin-Fenix)
© Cor Vos
woensdag 10 november 2021 om 10:50

Einde carrière voor 31-jarige Roy Jans (Alpecin-Fenix)

Roy Jans, de sprinter van Alpecin-Fenix en de levensgezel van Ceylin del Carmen Alvarado, neemt afscheid van het peloton na tien profseizoenen. Jans kampte al twee jaar met tal van fysieke kwaaltjes.

“2021 was een verloren jaar”, aldus de Lanakenaaar in Het Belang van Limburg. “De miserie begon toen corona zijn intrede deed. Sindsdien ben ik voortdurend teruggeslagen geweest door fysieke ongemakken. Na de hervatting van het seizoen midden 2020 kreeg ik af te rekenen met zona. Ik startte nog in een paar wedstrijden, maar zonder succes.”

“2021 bracht geen beterschap, integendeel”, gaat Jans voort. “Eind mei ben ik bij Toon Claes in Herentals onder het mes gegaan om mij te laten behandelen aan een pijnlijke knie. Ik had last van het frictiesyndroom. Maar toen mijn gewricht open lag op de operatietafel, constateerden de dokters dat er een gat zat in mijn patella (knieschijf, red), met heel veel dood weefsel errond. Allicht lag daar de oorzaak van mijn frictieblessure.”

Achterstand 
Deze zomer hervatte Jans in de Heistse Pijl, maar daar werd hij naar eigen zeggen niet vrolijk van. “Ik had meteen in de gaten dat mijn conditionele achterstand te groot was. Terugkomen van een knieblessure is niet eenvoudig. Het krachtsverschil tussen links en rechts kan groot zijn waardoor het gevaar bestaat dat je aan één kant gaat compenseren en je de averij alleen maar vergroot. Die valkuil wilde ik absoluut vermijden.”

“Het gevolg was wel dat ik geen resultaten bij elkaar reed. Iets wat ik doorheen de jaren gewoon was geworden. Als je dan ineens inziet dat uitslagen rijden er niet meteen meer inzit, dan zet je dat aan het denken. Wat uiteindelijk heeft geleid tot het besluit om mijn profcarrière te beëindigen.” De GP d’Isbergues (19 september) was de laatste wedstrijd uit zijn carrière.

Fietsen met Ceylin
Jans geeft in Het Belang nog mee niet verbitterd te zijn. “Ik kende tegenslagen, maar in wedstrijden op mijn maat haalde ik ook mooie resultaten. Ik fiets nog steeds graag, maar dat zal nu vooral als trainingspartner van Ceylin zijn. Ik geef mezelf de tijd en ruimte om rond te kijken welke richting ik wil inslaan”, besluit hij.

Op zijn erelijst staan onder meer de Gooikse Pijl (2014), Putte-Kapellen (2016), BK-zilver (2014) en Brussels Cycling Classic (2015). Hij was sinds 2019 aan de slag bij de broers Roodhooft.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.