De beste tijdrijder van 2019
foto: Cor Vos
maandag 16 december 2019 om 19:30

De beste tijdrijder van 2019

Eindejaarslijstjes Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat WielerFlits dagelijks de balans opmaakt. In de maand december staan namelijk onze Eindejaarslijstjes centraal. Vandaag is het de beurt aan de mannen die uitblinken in de individuele ritten tegen de klok. Wie mag zich de beste tijdrijder van 2019 noemen? Lees snel verder en stem op onze poll!

Het is een geval apart in het peloton: de tijdrijder. Eigenlijk is het de meest idiote renner die er is. Want voor wie afzien tijdens een gewone koers nog niet genoeg is, heeft dan nog altijd de mogelijkheid om zichzelf af te peigeren tijdens een individuele tijdrit. Volledig aangewezen op jezelf, je benen en je vorm.

Het snoeppotje zo leegeten, dat je het over heel de tijdrit verspreidt. Dat je je laatste krachten gebruikt als je de streep passeert. Einzelgangers. Rare snuiters. Stoempers. En zo links en rechts een goede ronderenner die zijn stempel op de races tegen het uurwerk weet te drukken. Wie snelt hier naar winst?

Eerdere winnaars
2018: flag-au Rohan Dennis
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-nl Tom Dumoulin


flag-be Victor Campenaerts

Campenaerts op jacht naar het werelduurrecord – foto: Cor Vos

Na een maandenlange voorbereiding begon Victor Campenaerts zijn seizoen in Tirreno-Adriatico. In de Italiaanse voorjaarskoers won hij meteen de traditionele afsluitingstijdrit in San Benedetto del Tronto. Het was de opmaat naar Vocsnors hoogtepunt van het jaar.

In het Mexicaanse Aguascalientes opende hij in april namelijk de aanval op het werelduurrecord van Sir Bradley Wiggins. Dat stond op 54,526 kilometer. De 28-jarige Belg klokte na exact zestig minuten ruim twee rondes meer af. En dat betekent dat het werelduurrecord nu op naam staat van Victor Campenaerts. Hij haspelde namelijk 55,089 kilometer af.

In de twee maanden na zijn succesvolle recordpoging bleef de Belg de vruchten plukken van zijn conditie, maar winnen zat er voor de tweevoudig Europees kampioen tijdrijden niet meer in. Wel verzamelde hij nog een paar mooie ereplaatsen.

In de slottijdrit van de Tour de Romandie was Primož Roglič de betere en ook in de tweede tijdrit tijdens de Giro d’Italia was alleen de Sloveen sneller dan Campenaerts. Tijdens de laatste race tegen de klok in de Giro was enkel Chad Haga vier tellen rapper. In de Baloise Belgium Tour werd hij dan weer derde, na ritwinnaar Tim Wellens en Nathan Van Hooydonck. Op het BK eindigde hij als vierde, terwijl hij op het WK pech kende.

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-wc Werelduurrecord – 55,089 kilometer
flag-it Tirreno-Adriatico – Winst in slottijdrit
flag-ch Tour de Romandie – Tweede in slottijdrit
flag-it Giro d’Italia – Tweede in de laatste twee tijdritten
flag-be Baloise Belgium Tour – Derde in individuele tijdrit


flag-au Rohan Dennis

Niets kon de ploegloze Rohan Dennis stoppen op het WK – foto: Cor Vos

Het seizoen van Rohan Dennis was er eentje met twee gezichten. Zijn overstap naar Bahrain Merida is uitgelopen op een fiasco. Het begon al meteen tijdens het Australisch kampioenschap tijdrijden, waar hij werd onttroond door Luke Durbridge. De miserie bleef aanhouden, want het duurde tot de Ronde van Zwitserland vooraleer de wereldkampioen wist te winnen. Daar bleef het ook bij.

In de Tour de France moest Dennis namelijk voor een ritzege zorgen, maar na onenigheid met de ploegleiding stapte hij één dag voor de tijdrit uit koers. Beide partijen gingen niet veel later uit elkaar. In zijn eentje bereidde de contractloze Dennis zich voor op het WK, waar hij glansrijk zijn titel verdedigde.

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-wc WK Tijdrijden – flag-nr1
flag-au Australisch kampioenschap Tijdrijden – flag-nr2
flag-ch Tour de Suisse – Winst in openingstijdrit, zesde in slottijdrit
flag-it Tirreno-Adriatico – Achtste in slottijdrit


flag-be Remco Evenepoel

Ja wadde, wat een jaar voor neoprof Evenepoel! – foto: Cor Vos

Aan het begin van 2019 waren de verwachtingen rondom Remco Evenepoel hooggespannen. Toch werd er meermaals de vraag gesteld of hij wel goed overweg kon in een peloton. Gelukkig voor hem is daar tijdens een individuele tijdrit geen sprake van. En op dat onderdeel toonde het 19-jarige supertalent zich meermaals.

REV kwam in de Vuelta a San Juan bij zijn eerste poging meteen in aanmerking voor winst, maar daar moest hij genoegen nemen met plek drie. In het verloop van het seizoen maakte Evenepoel vooral indruk tijdens de kampioenschappen. Zo werd hij derde op het BK, terwijl hij in Alkmaar als debutant de Europese titel veroverde. Op het WK voegde hij daar als neoprof een zilveren medaille aan toe. Let wel, we hebben het hier enkel over tijdritten…

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-europe EK Tijdrijden – flag-nr1
flag-wc WK Tijdrijden – flag-nr2
flag-be BK Tijdrijden – flag-nr3
flag-ar Vuelta a San Juan – Derde in individuele tijdrit
flag-be Baloise Belgium Tour – Vierde in individuele tijdrit


flag-it Filippo Ganna

Ganna lijkt definitief door te breken als tijdrijder – foto: Cor Vos

Filippo Ganna kwam in 2017 met adelsbrieven over van de beloften. In het shirt van UAE Emirates kon hij de eerste twee wegseizoenen nauwelijks overtuigen. Dit jaar stapte hij over naar Team Ineos en daar lukte het de 23-jarige Italiaan wél om zich te tonen. In zijn eerste wedstrijd in het shirt van de Britse ploeg was het meteen raak tijdens de tijdrit in de Tour de la Provence. Maar ook in rondes als Tirreno-Adriatico en de Tour de Romandie was hij tijdens de tijdritten op de afspraak.

Op het Italiaans kampioenschap besliste hij de strijd met Alberto Bettiol met honderdsten van een seconde in zijn voordeel. Daarnaast was hij in het najaar de beste in de BinckBank Tour en veroverde hij knap brons op het WK achter Dennis en Evenepoel. Van Ganna gaan we nog veel horen!

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-nl BinckBank Tour – Winst in individuele tijdrit
flag-it Italiaans kampioenschap Tijdrijden – flag-nr1
flag-wc WK Tijdrijden – flag-nr3
flag-fr Tour de la Provence – Winst in individuele tijdrit
flag-fr Chrono des Nations – Tweede


flag-ch Stefan Küng

Küng in de prachtige kampioenstrui van Groupama-FDJ – foto: Cor Vos

Het was aan het begin van het seizoen even afwachten hoe Stefan Küng de overstap van zijn BMC-fiets (bij BMC) naar de Lapierre-fiets (bij zijn nieuwe ploeg Groupama-FDJ) zou verteren. Dat antwoord kwam er meteen toen de 26-jarige Zwitser in februari de tijdrit in de Volta ao Algarve won. Buiten zijn tijdrit in de Tour de France, waar hij onderuit ging en als 27e zou eindigen, werkte King Küng al zijn tijdritten bij de eerste zestien af.

Na die gewonnen tijdrit in de Algarve zou hij er in 2019 nog twee winnen: het Zwitsers kampioenschap tegen de klok en de individuele tijdrit in de Ronde van Slowakije. Daarnaast kwam Küng ook sterk voor de dag in de Ronde van Zwitserland en werd hij vierde op het EK Tijdrijden. Het WK Tijdrijden besloot hij teleurstellend als tiende.

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-ch Zwitsers kampioenschap tijdrijden – flag-nr1
flag-sk Ronde van Slowakije – Winst in individuele tijdrit
flag-pt Volta ao Algarve – Winst in individuele tijdrit
flag-europe EK Tijdrijden – Vierde
flag-nl BinckBank Tour – Vierde in individuele tijdrit


flag-si Primož Roglič

Roglič snelt in de groene puntentrui naar winst in de Vuelta – foto: Cor Vos

Bij Jumbo-Visma kijken ze terug op het meest succesvolle seizoen uit haar geschiedenis. Veel heeft de Nederlandse ploeg te danken aan Primož Roglič, die dit jaar niet voor niets de UCI World Ranking aanvoert. De 30-jarige Sloveen werd derde in de Giro d’Italia én schreef de Vuelta a España zelfs op zijn naam. Rogla reed dit jaar negen tijdritten en eindigde in zes gevallen bij de eerste drie.

Zo won Roglič de eerste twee individuele tijdritten in de Giro, nadat hij even daarvoor ook al eerste en tweede werd in de races tegen de klok tijdens de Tour de Romandie. In zijn gewonnen Vuelta was Primus Roglič ook de sterkste tijdens de enige individuele tijdrit. Hij sloot het seizoen tot slot af met stek twaalf op het WK en plek drie in de Chrono des Nations.

Belangrijkste resultaten in 2019
flag-it Giro d’Italia – Winst in eerste twee tijdritten
flag-es Vuelta a España – Winst in individuele tijdrit
flag-ch Tour de Romandie – Winst in slottijdrit, tweede in proloog
flag-fr Chrono des Nations – Derde
flag-wc WK Tijdrijden – Twaalfde


Outsiders

Naast de zes favorieten in dit eindejaarslijstje verdienen twee renners ook zeker een vermelding als outsiders. Patrick Bevin (CCC) maakte dit jaar indruk als tijdrijder. De 28-jarige Nieuw-Zeelander werd meteen nationaal kampioen op dit onderdeel en toonde dat prachtige tricot later in onder meer de rondes van Zwitserland en Spanje. Op het WK werd hij vierde.

Daarnaast mag ook Jos van Emden niet ontbreken. De 34-jarige tijdrijder van Jumbo-Visma werd Nederlands kampioen, eindigde als derde in de individuele tijdrit van Tirreno-Adriatico, maakte deel uit van de Europese en wereldtitel Mixed Relay voor Nederland én won op het eind van het jaar de Chrono des Nations. Ontbreekt Wout van Aert hier niet? Nee. Op basis van twee en een halve tijdrit op een heel jaar kun je dat moeilijk verkopen. Toch?


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.