Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2018
foto: @AndriesBakker
vrijdag 14 december 2018 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2018

WielerFlits kijkt in de maand december terug op wielerjaar 2018 met iedere werkdag een terugblik en poll. Vandaag gaat de stemming over wie de beste wieleranalist op televisie is. Vanwege de vele opties hebben we een selectie van genomineerden gemaakt.

José De Cauwer
José De Cauwer kreeg vorig jaar in deze poll meer dan de helft van het aantal stemmen (57%). Hij is kortom de titelverdediger in de categorie ‘Beste analist’. Het is niet ondenkbaar dat hij deze titel gaat verlengen, want ook het afgelopen jaar was De Cauwer in topvorm. Samen met commentator Michel Wuyts vormt hij het hoofdduo bij Sporza.

De Cauwer wordt geroemd om zijn wielerkennis en anekdotes. De Vlaming dankt die kennis aan zijn jarenlange staat van dienst in de wielerwereld. Hij hielp als bondscoach van België Tom Boonen naar de regenboogtrui en als ploegleider Greg LeMond naar de eindzege in de Tour de France. De wielersport kent voor hem maar weinig geheimen. Zijn kennis in combinatie met zijn droge humor maakt van hem een populaire co-commentator in Vlaanderen én in Nederland.

Michel Cornelisse
Zo nu en dan is bij Eurosport Michel Cornelisse te horen als co-commentator. De joviale Amsterdammer heeft een scherpe kijk op het wielrennen en in zijn commentaar durft hij te zeggen waar het op staat. Cornelisse laat zien dat een kritische blik en liefde voor de sport prima samen kunnen gaan. In het verleden werkte hij als ploegleider bij Vacansoleil, MTN-Qhubeka en Roompot-Oranje Peloton, waardoor hij met een aanzienlijk deel van het wielerpeloton heeft samengewerkt. De anekdotes over deze onbekende figuren maken het commentaar van Cornelisse de moeite waard. Voor Cornelisse is het becommentariëren niet meer dan een klusje dat hij erbij doet. Het merendeel van zijn tijd besteedt hij aan het opleiden van de volgende generatie wielerprofs bij SEG Racing Academy.

Thomas Dekker
Een nieuwe naam in deze lijst is Thomas Dekker. De ex-profwielrenner van onder meer Rabobank en Garmin is steeds vaker te zien en te horen als wieleranalist. Namens In het wiel, het wielerplatform van De Persgroep, deelde hij dagelijks zijn visie tijdens de Giro d’Italia en het WK in Innsbruck. Tijdens de Tour de France was hij als analist verbonden aan Radio Tour de France.

Maarten Ducrot
Maarten Ducrot is al jarenlang de vaste wieleranalist van de NOS op tv. Ducrot is een typisch geval in de categorie: je houdt van hem of je verafschuwt hem. De Zeeuw maakte uitspraken groot als ‘grinta’, ‘om z’n moeder roepen’ en ‘het nieuwe wielrennen’. Samen met Herbert Dijkstra vormt hij een vertrouwd duo dat namens de NOS het televisiecommentaar verzorgt.

Paul Herygers
Waar Sporza-commentator Michel Wuyts bij het wegwielrennen de commentaarcabine deelt met José De Cauwer, doet hij dat in de winter bij het veldrijden met Paul Herrijgers. De oud-wereldkampioen veldrijden is bij het publiek een geliefde analist. Zijn typisch Vlaams taalgebruik is bij zijn werkgever Sporza aanleiding geweest om een heus soundboard met bekende uitspraken van hem te maken.

Sven Nys
Herygers is overigens niet de enige ex-veldrijder die in de commentaarcabine van Sporza te vinden is. Sven Nys ontpopt zich de laatste jaren ook tot een zeer gedegen co-commentator én analist. De Kannibaal van Baal duidt de koers niet alleen op tv. Hij is tijdens de Tour de France ook actief voor Sporza radio, aan de zijde van Christophe Vandegoor. Daarnaast schuift hij regelmatig aan bij Karl Vannieuwkerke, tijdens zijn voorbeschouwingen op de Vlaamse klassiekers én in Vive le vélo.

Karsten Kroon
Karsten Kroon is inmiddels een gearriveerd analist bij Eurosport. Samen met commentator Jeroen Vanbelleghem vormde hij een vast koppel tijdens de Giro d’Italia. De ex-renner van onder meer BMC kan eindeloos verhalen vertellen over zijn profcarrière. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn vaak hilarische anekdotes over oud-ploeggenoten en avonturen die hij meemaakte met excentrieke renners als Daniel Oss en Filippo Pozzato. Hij doet dat zonder de situatie in de koers te verliezen.

Marc de Maar
Net als Dekker een nieuwkomer in de lijst. En net als Dekker was De Maar te horen en te zien bij In het wiel. De 34-jarige ex-renner – die inmiddels in Utrecht is neergestreken – was onder meer ter plaatse tijdens het wereldkampioenschap in Innsbruck. De Maar, die nog altijd actief is op de mountainbike, is ook incidenteel te horen als analist bij Ziggo Sport. De betaalzender zond dit jaar onder meer de Ronde van Burgos en Tour of Fuzhou uit. De Maar schoof toen aan naast fulltime zaakwaarnemer en parttime commentator Martijn Berkhout.

Danny Nelissen
Bij de NOS is Danny Nelissen een vast gezicht voor de wedstrijdanalyse direct na afloop van de koers. De 48-jarige Limburger was in het verleden jarenlang commentator bij Eurosport, maar moest daar onder meer door zijn dopingbekentenis in 2013 vertrekken. Via een reeks omzwervingen, waaronder kortstondig teammanager van het inmiddels ter ziele continentale team DESTIL-Parkhotel Valkenburg, is hij terechtgekomen bij groothandel in bouwmaterialen Destil. Bij de ex-sponsor van zijn wielerploeg is hij commercieel directeur en dat combineert hij met zijn functie als wieleranalist bij de NOS. Hij doet dat voor zowel televisie (o.a. tijdens de Tour de France en WK Innsbruck) en radio (actualiteit).

Bobbie Traksel
De typering duizendpoot van de wielersport zou Bobbie Traksel niet misstaan. De oud-winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne is tegenwoordig onder meer voorzitter (VVBW), wedstrijdleider (o.a. Veenendaal-Veenendaal & EK veldrijden) en niet te vergeten analist bij Eurosport. De procentuele kans dat Traksel op een willekeurige dag te horen is bij een wieleruitzending op Eurosport moet aanzienlijk zijn, gezien de vele koersen die hij becommentarieert.

In de rol van analist vormt hij vaak een duo met commentator José Been. In de dode uurtjes, die de koers vaak kent, durven ze wel eens af te dwalen. Meer dan eens leidt dat tot komische dialogen, waar de droge humor van Traksel goed tot zijn recht komt.

Sinds kort is hij ook te horen in de rol van lead commentator, de vakterm voor de rol waarvan vorige week het Eindejaarslijstje verscheen. Bij alle wereldbekerveldritten voor vrouwen verzorgt hij het commentaar samen met analiste Sanne van Paassen.

Thijs Zonneveld
De laatste genomineerde in de categorie beste analist (op televisie) is Thijs Zonneveld. Hij is stamgast bij de NOS (o.a. Avondetappe) en het uithangbord en columnist van het AD en In het wiel. Naast het schrijven van boeken en columns is hij ook een begenadigd strandracer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.