Eindejaarslijstjes: De beste sprinter van 2018
maandag 17 december 2018 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De beste sprinter van 2018

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de beste sprinter van 2018.

flag-it Elia Viviani

Feest, 2018 kon bijna niet beter voor Viviani – foto: Sirotti

De renner die bovenaan de zegeranking van het seizoen 2018 prijkt, is Elia Viviani. Een enkeling had dit van te voren kunnen bedenken. Viviani tekende in de winter een contract bij Quick-Step Floors, nadat hij bij Sky in 2017 niet de kans kreeg een grote ronde te betwisten. Toch boekte de snelle Italiaan in 2017 tien overwinningen. Dit seizoen kwam de nationaal kampioen maar liefst achttien keer als eerste over de meet. En dan hebben we het nog niets eens over zijn prestaties op de baan, waar hij dit jaar Europees kampioen werd op de ploegenachtervolging. Ook won hij de Zesdaagse van Gent, met zijn ploegmaat Iljo Keisse.

Het succesvolle seizoen van de 29-jarige sprinter begon in januari in de Tour Down Under. In de derde, ingekorte rit sloeg Viviani voor het eerst toe. Het was de eerste zege van het seizoen voor de Belgische formatie van Patrick Lefevere, dat later met een rits overwinningen kwam waar je bang van wordt. De tweede koers van Viviani in 2018 was de Dubai Tour. De renner uit Verona won hier twee etappes. Het eindklassement en het puntenklassement schreef Viviani in de Verenigde Arabische Emiraten ook op zijn naam.

In een ander gedeelte van het land, tijdens de Abu Dhabi Tour, stond de sprinter eenmaal op het hoogste podium. Na zijn spurtzege in de eendagsklassieker Driedaagse Brugge-De Panne, kwam hij ook in Gent-Wevelgem dichtbij. Viviani werd tweede en barstte in snikken uit. “Als je zo dicht bij een van de grootste doelen van je carrière bent, dan is er die teleurstelling. Dit is een grote gemiste kans”, zou hij na afloop zeggen. Het zorgde meteen voor het einde van zijn eerste succesvolle maanden bij de Belgische ploeg.

Het tweede gedeelte van het seizoen werd nog beter voor Viviani. In de Giro d’Italia was hij een van de weinig aanwezige topsprinters. Vier ritten waren op zijn lijf geschreven. Zonder al te veel concurrentie, eigenlijk alleen van Sam Bennett. In de zomer werd Viviani de nieuwe Italiaanse kampioen door Giovanni Visconti en Domenico Pozzovivo te kloppen op een heuvelachtig parcours. Indrukwekkend! In zijn tricolore eindigde hij als tweede in de RideLondon Classic en won hij de Cyclassics Hamburg. Daarna probeerde Viviani in de Vuelta a España zijn seizoenstotaal verder op te krikken. Met drie etappezeges slaagde hij in zijn missie. Als klap op de vuurpijl werd Viviani uitgeroepen tot Italiaans wielrenner van het jaar.

Overwinningen in 2018
flag-au Tour Down Under – etappe 3
flag-ae Dubai Tour – etappes 2 en 5, eindklassement en puntenklassement
flag-ae Abu Dhabi Tour – etappe 2 en puntenklassement
flag-be Driedaagse Brugge-De Panne
flag-it Giro d’Italia – etappes 2, 3, 13 en 17 en puntenklassement
flag-it Adriatica Ionica Race – etappes 1, 2, 4 en 5 en puntenklassement
flag-it Italiaans kampioenschap op de weg
flag-de Cyclassics Hamburg
flag-es Vuelta a España – etappe 3, etappe 10 en etappe 21

Overige podiumplaatsen in 2018
2e – flag-au Cadel Evans Great Ocean Road Race
2e – flag-fr Parijs-Nice – etappe 2
2e – flag-be Gent-Wevelgem
2e – flag-it Giro d’Italia – etappes 7 en 21
2e – flag-be Dwars door het Hageland
2e – flag-gb Prudential RideLondon-Surrey Classic
3e – flag-ae Dubai Tour – etappe 1
3e – flag-es Vuelta a España – etappe 6


flag-nl Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen zegevierde twee keer in de Tour – foto: Sirotti

Het aantal overwinningen in de Tour de France heeft Groenewegen dit jaar opgekrikt. Met de zeges in Chartres op 13 juli en Amiens op 14 juli staat hij nu op drie. In het voorjaar was al te zien dat de snelle man van LottoNL-Jumbo een prettig seizoen tegemoet ging. De eerste zege boekte Groenewegen in de eerste rit van de Dubai Tour. In Portugal liet hij opnieuw vorm zien, door tijdens de Ronde van de Algarve in twee ritten te zegevieren. Zijn winst in Kuurne-Brussel-Kuurne was indrukwekkend. Het zorgde zelfs voor discussie of Groenewegen niet moest starten in de Ronde van Vlaanderen. Dat deed de Amsterdammer echter niet.

In Parijs-Nice wist Groenewegen een indrukwekkend rijtje aan sprinters te kloppen. Elia Viviani, André Greipel, Arnaud Démare, Alexander Kristoff en Sam Bennett eindigden allemaal achter de toen 24-jarige Nederlander. In Noorwegen en Slovenië deed Groenewegen hardheid op, op weg naar het hoogtepunt van het seizoen: de Tour de France. In de grote ronde door Frankrijk stonden alle topsprinters aan de start. De eerste etappes liep het nog niet zo, maar in de langste etappe van het stel (etappe 7) was Groenewegen de baas over al zijn criticasters. Met een vingertje aan zijn mond komt Groenewegen over de streep in Chartres, voordat Fernando Gaviria, Peter Sagan en Arnaud Démare de lijn passeerden.

Een dag later was het weer raak. Dylan Groenewegen wachtte geduldig zijn kans af achter de fel duellerende Greipel en Gaviria. Op het moment dat de Nederlander de finish zag, ging hij aan, passeerde hij de twee rechtsom en mocht hij voor de tweede dag op rij juichen. Een gekneusde knie bracht vroegtijdig een einde aan zijn Tour.

Groenewegen hervatte zijn seizoen in de BinckBank Tour. Daar waren twee zesde plaatsen zijn beste prestatie. In Veenendaal-Veenendaal en het Kampioenschap van Vlaanderen bleek de sprinter plots weer over zijn beste vorm te beschikken. De zege in het Chinese Beihai op 16 oktober bracht zijn zegeteller op veertien. Het beste seizoen van zijn nog korte carrière.

Overwinningen in 2018
flag-ae Dubai Tour – etappe 1
flag-pt Volta ao Algarve – etappes 1 en 4
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
flag-fr Parijs-Nice – etappe 2
flag-no Tour of Norway – etappes 1, 3 en 4
flag-si Tour of Slovenia – etappe 2
flag-fr Tour de France – etappes 7 en 8
flag-nl Veenendaal-Veenendaal Classic
flag-be Kampioenschap van Vlaanderen
flag-cn Tour of Guanxi – etappe 1

Overige podiumplaatsen in 2018
2e – flag-ae Dubai Tour – etappe 2
3e – flag-cn Tour of Guanxi – etappe 2


flag-co Fernando Gaviria

Fernando Gaviria won net als Groenewegen twee etappes in de Tour – foto: ASO

Fernando Gaviria is niet de man met de meeste zeges, maar met twee ritzeges in de belangrijkste koers van het jaar kun je wel zeggen dat Gaviria’s seizoen geslaagd is. Zeker met al die sprinters om hem heen in zijn ploeg. Als je het aantal zeges van Gaviria (9), Fabio Jakobsen (7) en Álvaro José Hodeg (6) optelt, zit je al op 22 sprintzeges. En dan hebben we topscoorder Elia Viviani met 18 zeges en Julian Alaphilippe met 12 overwinningen nog niet eens meegeteld.

In zijn allereerste koers van het jaar was het meteen raak voor de Colombiaanse sprinter, die volgend jaar voor UAE Emirates uitkomt. In de Vuelta a San Juan in Argentinië verschalkte hij onder meer Niccolo Bonifazio en Matteo Pelucchi. Ook verderop in Zuid-Amerika bleek Gaviria een topper. Tijdens de nieuwe Colombia Oro y Paz won de 24-jarige renner drie ritten en het puntenklassement. Ook in Californië was hij messcherp met evenveel etappezeges als in Colombia.

Overwinningen in 2018
flag-ar Vuelta a San Juan – etappe 1
flag-co Colombia Oro y Paz – etappe 1, 2 en 3 en puntenklassement
flag-us Tour of California – etappe 1, 5 en 7 en puntenklassement
flag-fr Tour de France – etappe 1 en 4

Overige podiumplaatsen in 2018
2e – flag-ch Tour de Suisse – etappes 2, 3 en 8
2e – flag-fr Tour de France – etappe 7
2e – flag-gb Tour of Britain – etappe 8
3e – flag-gb Tour of Britain – etappe 1


flag-fr Arnaud Démare

Arnaud Démare weet de Fransen in extase te brengen door te winnen in de Tour – foto: Sirotti

Als je als Franse sprinter een zege boekt in de Tour de France, dan heb je het goed gedaan. Ook presteerde Arnaud Démare dit seizoen iets unieks. In de Tour Poitou-Charentes won hij alle ritten en daarmee ook het eind- en puntenklassement. En dan te bedenken dat er ook een tijdrit onderdeel van de rittenkoers in het zuidwesten van Frankrijk was.

Op WorldTour niveau won hij daarnaast in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland een etappe. In de klassiekers liet Démare eveneens een goede vorm zien. Dat begon al in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar hij net achter Groenewegen finishte. In Milaan-San Remo en Gent Wevelgem werd de 27-jarige Fransman derde.

Overwinningen in 2018
flag-fr Parijs-Nice – etappe 1
flag-ch Tour de Suisse – etappe 8
flag-fr Tour de France – etappe 18
flag-fr Tour Poitou-Charentes – etappes 1, 2, 3, 4 en 5 en eindklassement en puntenklassement

Overige podiumplaatsen in 2018
2e – flag-pt Volta ao Algarve – etappe 1
2e – flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
2e – flag-de Cyclassics Hamburg
2e – flag-fr GP de Fourmies
3e – flag-it Milaan-San Remo
3e – flag-be Gent-Wevelgem
3e – flag-fr Tour de France – etappe 2, 13 en 21


flag-sk Peter Sagan

Peter Sagan spurtte ook dit jaar weer geregeld om de overwinning – foto: Sirotti

Peter Sagan noemt zichzelf geen pure sprinter. Hij is een allrounder, schrijft hij in zijn biografie ‘Mijn wereld’. En dat bleek ook weer dit seizoen. In de 105e editie van de Tour de France was Sagan in rit twee, vijf en dertien de beste. De Slowaak haalde ternauwernood de eindstreep in Parijs na een pijnlijke valpartij. Hiermee kon hij al weer voor de zesde keer het puntenklassement op zijn erelijst zetten.

Naast de Tour, is Sagan ook altijd goed in de wat kleinere rondjes. Zo boekte hij dit jaar zeges in Australië en in Zwitserland. Ook het klassiekerwerk ging de drievoudig wereldkampioen goed af dit jaar, met als klap op de vuurpijl een overwinning in Parijs-Roubaix. Na een aanval op 55 kilometer van de finish wist hij met hulp van enkele medevluchters uit de greep van de favorieten te blijven.

“Dit jaar was ik niet betrokken bij een valpartij en heb ik niet lek gereden, dus ik kon mijn energie sparen. Na mijn aanval ging ik door tot aan de finish. Dat hield ik een stuk beter vol dan al die andere keren dat ik Parijs-Roubaix heb gereden”, vertelde Sagan direct na afloop. Zijn wereldtitel raakte hij na drie jaar kwijt aan Alejandro Valverde, maar toch draagt hij in 2019 een kampioenschapstrui. Namelijk die van zijn land Slowakije.

Overwinningen in 2018
flag-au Tour Down Under – etappe 4 en puntenklassement
flag-be Gent-Wevelgem
flag-fr Parijs-Roubaix
flag-ch Tour de Suisse – etappe 2 en puntenklassement
flag-sk Slowaaks kampioenschap op de weg
flag-fr Tour de France – etappes 2, 5 en 13 en puntenklassement

Overige podiumplaatsen in 2018
2e – flag-it Tirreno-Adriatico – etappes 2, 5 en 6
2e – flag-fr Tour de France – etappe 1, 4 en 8
2e – flag-es Vuelta a España – etappes 7, 8, 10 en 21
3e – flag-au Tour Down Under – etappes 1 en 6
3e – flag-us Tour of California – etappes 1 en 5
3e – flag-ch Tour de Suisse – etappe 3
3e – flag-fr Tour de France – etappe 7
3e – flag-es Vuelta a España – etappes 3 en 18


Outsider: flag-de Pascal Ackermann

Pascal Ackermann is een van de sprintrevelaties – foto: Sirotti

Hij stond al op het lijstje voor neoprof van het jaar, maar hij is ook outsider bij de sprinters. Pascal Ackermann verraste in zijn tweede jaar bij BORA-hansgrohe. In de Tour de Romandie kwam zijn eerste overwinning, nadat hij in de vijfde etappe de snelste was. Een paar weken later voegde Ackermann een rit in de Dauphiné toe aan zijn palmares, door onder andere Edvald Boasson Hagen en Daryl Impey te verslaan. Op het nationaal kampioenschap werd Ackermann de verrassende kampioen. John Degenkolb en Max Walscheid kwamen niet voorbij de 24-jarige coureur.

Aan het einde van de zomer versloeg Ackermann Viviani, de zegekoning van het jaar, in de Prudential RideLondon-Surrey Classic. De finish lag vlakbij het Buckingham Palace. In de Ronde van Polen won hij ook nog de eerste en tweede rit. Zijn laatste succes op WorldTour-niveau was in China, waar Ackermann de tweede etappe won.

Overwinningen in 2018
flag-ch Tour de Romandie – etappe 5
flag-fr Critétrium du Dauphiné – etappe 2
flag-de Duits kampioenschap op de weg
flag-gb Prudential RideLondon-Surrey Classic
flag-pl Tour de Pologne – etappes 1 en 2
flag-be Brussels Cycling Classic
flag-fr GP de Fourmies
flag-cn Tour of Guanxi – etappe 2


Outsider: flag-ie Sam Bennett

Sam Bennett was bijzonder succesvol in de Giro – foto: LaPresse

Sam Bennett piekte in de Giro d’Italia. De 28-jarige Ier wist er maar liefst drie etappes te pakken. Kanttekening is wel dat de beste sprinters van de wereld kozen voor de Tour de France en afwezig waren in de Giro, op Viviani na. Bennett mist – na deze ijzersterke prestaties in 2018 – een stukje waardering van zijn ploeg BORA-hansgrohe. Hij mag namelijk niet van start gaan in de editie van 2019.

Na de Giro mocht de snelle man nog vier keer juichen. In Rund um Köln was Bennett alle Duitsers de baas, onder wie Marcel Kittel, die slechts vijfde werd en dit jaar ontbreekt in het rijtje met beste sprinters. In Turkije schroefde Bennett zijn zegetotaal op door in de tweede, derde en zesde rit te zegevieren. Bovendien won Bennett de trui voor het puntenklassement in de Presidential Cycling Tour of Turkey.

Overwinningen in 2018
flag-it Giro d’Italia – etappe 7, 12 en 21
flag-de Rund um Köln
flag-tr Presidential Cycling Tour of Turkey – etappe 2, 3 en 6 en puntenklassement


Poll

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.