Eindejaarslijstjes: De beste tijdrijder van 2018
maandag 10 december 2018 om 18:00

Eindejaarslijstjes: De beste tijdrijder van 2018

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken deze hele maand terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de beste tijdrijder van 2018.

flag-be Victor Campenaerts

foto: Sirotti

Een jaar met twee gezichten voor Victor Campenaerts. De specialist in het rijden tegen de klok wilde in zijn eerste jaar bij Lotto Soudal bewijzen tot de top van het tijdrijden te horen. Dat lukte, al was het met pieken en dalen. In rittenkoersen stond de Belg maar liefst tien keer aan de start van een individuele tijdrit, dan wel proloog, maar wist hij geen overwinning te boeken. Als grootste tegenvallers kunnen de elfde plek in de golvende Giro-tijdrit en de chrono in de Ronde van Romandië genoemd worden.

Na zijn matige prestatie in de tweede Giro-tijdrit stapte hij direct uit de koers, terwijl hij in de klimtijdrit van Romandië zelfs zoveel tijd verloor, dat hij buiten de limiet eindigde en geschrapt werd uit het klassement. Ereplaatsen waren er genoeg, met een tweede plek in de Algarve, een derde plek in de openingstijdrit van de Giro in Israël, een tweede plaats in de tijdrit van de Binck Bank Tour en daarna nog een derde stek in de eerste etappe van de Vuelta.

Drie uitschieters kende Campenaerts. En die uitschieters waren precies op de juiste momenten, namelijk de kampioenschappen. Eerst was er het Belgisch kampioenschap waarin hij Thomas De Gendt met slechts drie seconden klopte. Daarmee heroverde hij de tricolore van Yves Lampaert. In augustus piekte Campenaerts naar het EK in Glasgow: Jonathan Castroviejo werd met één luttele seconde verslagen door de Antwerpenaar. De Europese trui blijft daardoor nog een jaar om de schouders van Campenaerts. De laatste piek was in Innsbruck, waar de Belg uiterst verrassend een medaille haalde. Alleen topfavorieten Rohan Dennis en Tom Dumoulin bleven hem voor. Bijna zat er nog zilver in voor Campenaerts, ware het niet dat Dumoulin met een sterk slot enkele honderdsten van een seconde sneller bleek.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
2e – flag-pt Volta ao Algarve – Etappe 3
16e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
5e – flag-ch Tour de Romandie – Proloog
Buiten tijd – flag-ch Tour de Romandie – Etappe 3
3e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 1
11e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 16
4e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Proloog
flag-nr1flag-be Belgisch kampioenschap tijdrijden, Anzegem
flag-nr1flag-gb Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
2e – flag-nl Binck Bank Tour – Etappe 2
3e – flag-es Vuelta a España – Etappe 1
12e – flag-es Vuelta a España – Etappe 16
flag-nr3flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
16e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
3e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Etappe 3


flag-es Jonathan Castroviejo

foto: Luis Ángel Gómez

Jonathan Castroviejo is geen veelwinnaar, maar behoort al jaren tot de subtop van het tijdrijden. Op goede dagen kan hij het de favorieten erg lastig maken en dat liet de renner van Sky ook dit jaar weer zien. Zijn enige individuele zege boekte hij op het Spaans kampioenschap, waar hij 37 en 38 seconden sneller was dan de broertjes Izagirre.

De ereplaatsen stapelen zich op voor Castroviejo, die in erkende rittenkoersen vier keer bij de beste vijf eindigde in een individuele tijdrit. Op de kampioenschappen liet de Spanjaard zich ook zien: op het EK in Glasgow zag hij het goud aan zijn neus voorbij gaan, omdat Victor Campenaerts één seconde sneller was. In Innsbruck kon hij geen vuist maken tegen de top en moest hij genoegen nemen met de zesde plaats,  op meer dan twee minuten van het goud en ruim één minuut van de andere medailles.

Goede uitslagen in ploegentijdritten kunnen we wél noteren van de Bask. Samen met zijn Sky-ploegmaats won hij de ploegentijdrit in de Dauphiné. Op het laatste WK ploegentijdrit greep hij net naast eremetaal. Als locomotief binnen de trein is zijn waarde groot bij Sky, maar die rol heeft ook invloed op de individuele prestaties van Castroviejo. Waartoe is hij in staat als hij zich niet volledig hoeft in te zetten voor een kopman, maar zich kan focussen op zijn tijdritten? We zullen het misschien nooit weten.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
2e – flag-ae Abu Dhabi Tour – Etappe 4
3e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
4e – flag-es Ronde van het Baskenland – Etappe 4
12e – flag-ch Tour de Romandie – Proloog
16e – flag-ch Tour de Romandie – Etappe 3
9e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Proloog
flag-nr1flag-es Spaans kampioenschap tijdrijden, Vall d’Alba
14e – flag-fr Tour de France – Etappe 20
flag-nr2flag-gb Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
7e – flag-es Vuelta a España – Etappe 1
3e – flag-es Vuelta a España – Etappe 16
6e – flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
3e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Etappe 3
2e – flag-fr Tour de France – Etappe 3
4e – flag-at Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck


flag-au Rohan Dennis

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

2018 had het jaar moeten worden van de doorbraak van Rohan Dennis op klassementsgebied. Die kwam er niet. Wat wél kwam, was die felbegeerde gouden medaille op een groot evenement voor de Australiër. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was hij hard op weg naar eeuwige roem, maar brak zijn stuur af. Dergelijke incidenten overkwamen hem vaker, tot dit jaar.

Het Australische jaar begint traditioneel met de nationale kampioenschappen. Daar zette Dennis direct de toon. Wat volgde was een seizoen van overwinningen, veel van die zeges in individuele tijdritten. Telt u mee? In de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico (plus de ploegentijdrit met BMC), Giro d’Italia én twee keer in de Vuelta. Na die laatste overwinning in de Ronde van Spanje trok hij zich direct terug om zich optimaal voor te bereiden op zijn grote doel: het WK tijdrijden.

In Innsbruck moest hij met zijn teamgenoten van BMC eerst genoegen nemen met brons in de ploegentijdrit, maar op woensdag viel alles goed voor Dennis. Hij was onderweg soeverein en reed beetje bij beetje weg van de concurrentie. Met overmacht won hij goud, meer dan een minuut was het verschil op nummer twee (en uittredend kampioen) Tom Dumoulin, die nog moest vechten voor zilver. Komend seizoen zullen we de regenboogtrui tijdens tijdritten zien namens Bahrain Merida.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
flag-nr1flag-au Australisch kampioenschap tijdrijden, Buninyong
1e – flag-ae Abu Dhabi Tour – Etappe 4
1e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
4e – flag-ch Tour de Romandie – Proloog
7e – flag-ch Tour de Romandie – Etappe 3
2e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 1
1e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 16
1e – flag-es Vuelta a España – Etappe 1
1e – flag-es Vuelta a España – Etappe 16
flag-nr1flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
1e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
flag-nr3flag-at Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck


flag-nl Tom Dumoulin

foto: Fabio Ferrari – LaPresse

Tom Dumoulin was in 2018 bijna tien maanden de wereldkampioen tijdrijden. We zagen de regenboogtrui maar vier keer in actie, wat in vergelijking met de andere genomineerden weinig is. De vijfde tijdrit die Dumoulin reed, was in het oranje van Nederland. Toch heeft de Limburgse kopman van Sunweb een nominatie verdiend, want van de vijf tijdritten die hij reed, won hij er twee in een grote ronde en pakte hij tijdens één een medaille.

Het seizoen begon dramatisch voor Dumoulin. Pech in de tijdrit van de Abu Dhabi Tour zorgde ervoor dat zijn eerste kans op winst in de regenboogtrui vervloog. Daarna volgde nog een vijfde plek in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico, maar door een latere val zou hij die ronde niet uitrijden. Na zijn terugkeer ging het beter, stukken beter. Dumoulin won de openingstijdrit van de Giro in Israël en pakte het roze. Later werd hij uit het roze gereden en eindigde hij als derde in de langere chrono. In de Tour ging het voortvarend met een knappe vijfde plek in de ploegentijdrit. Als afsluiter wist hij een heel nipte zege te boeken op Chris Froome in de slottijdrit, daags voor Parijs.

Na zijn bomvolle voorjaar en de Tour kwam Dumoulin amper nog in actie. In de hernieuwde Deutschland Tour zat geen tijdrit, waardoor hij pas op het WK in Oostenrijk weer in competitieverband op de tijdritfiets stapte. Onder zijn leiding verloor Sunweb weliswaar de ploegentijdrittitel, maar de zilveren plak voelde als winst voor Dumoulin en co. Van de individuele tijdrit werd daardoor veel verwacht, maar een duel met Rohan Dennis kwam er niet. Dumoulin had lichamelijk ongemak en moest zich nog haasten voor zilver. Uiteindelijk lukte het hem om Victor Campenaerts nipt voor te blijven. Wel is hij zijn wereldtitel kwijt, en is hij ook geen Nederlands kampioen tegen de klok. Hij liet het NK namelijk lopen.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
12e – flag-ae Abu Dhabi Tour – Etappe 4
1e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 1
3e – flag-it Giro d’Italia – Etappe 16
1e – flag-fr Tour de France – Etappe 20
flag-nr2flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
5e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
5e – flag-fr Tour de France – Etappe 3
flag-nr2flag-at Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck


flag-pl Michał Kwiatkowski

foto: Sirotti

Michał Kwiatkowski is niet direct een veelwinnaar op de tijdritfiets, zoals Dennis en Dumoulin. Toch heeft de Pool weer een stap gezet dit seizoen. Van de negen tijdritten die hij reed dit seizoen, eindigde hij maar één keer buiten de top-10. Een uitstekend rapport voor Kwiat, die mede door zijn uitstekende prestaties tegen de klok ook twee rittenkoersen wist te winnen.

Zijn enige overwinning in een tijdrit behaalde Kwiatkowski in de proloog van het Critérium du Dauphiné. Het leverde hem de gele leiderstrui op. Later die ronde won hij met Sky ook nog de ploegentijdrit in die ronde. Bijna wist hij ook de rode leiderstrui te pakken in de Vuelta a España. Daar moest hij zich gewonnen geven aan tijdritkoning Rohan Dennis.

Op het Pools kampioenschap waren (enigszins verrassend) Maciej Bodnar en Marcin Bialoblocki sneller, waardoor hij zijn titel uit 2017 moest inleveren. Op het WK tijdrijden was hij twee keer de pineut: tijdens de ploegentijdrit én de individuele tijdrit eindigde hij als vierde.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
4e – flag-pt Volta ao Algarve – Etappe 3
12e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
5e – flag-es Ronde van het Baskenland – Etappe 4
1e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Proloog
flag-nr3flag-pl Pools kampioenschap tijdrijden, Grunwald
4e – flag-fr Tour de France – Etappe 20
2e – flag-es Vuelta a España – Etappe 1
5e – flag-es Vuelta a España – Etappe 16
4e – flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
21e – flag-es Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
3e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – flag-fr Critérium du Dauphiné – Etappe 3
2e – flag-fr Tour de France – Etappe 3
4e – flag-at Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck


Outsider: flag-si Primož Roglič

foto: Sirotti

Primož Roglič maakte dit jaar serieuze stappen als klassementsrenner. Ook op tijdritgebied was de Sloveen van LottoNL-Jumbo ijzersterk, wat resulteerde in twee individuele overwinningen: in het Baskenland en ‘zijn’ Slovenië. In de Tour de France was hij achtste in de laatste tijdrit met de nodige hoogtemeters. In het najaar zagen we Roglič minder in actie wegens een elleboogblessure. Hij sloeg het WK tijdrijden over, maar won vlak daarvoor met LottoNL-Jumbo de ploegentijdrit in de Tour of Britain.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
9e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
1e – flag-es Ronde van het Baskenland – Etappe 4
3e – flag-ch Tour de Romandie – Proloog
2e – flag-ch Tour de Romandie – Etappe 3
1e – flag-si Tour of Slovenia – Etappe 5
8e – flag-fr Tour de France – Etappe 20

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
22e – flag-es Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
13e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
13e – flag-fr Tour de France – Etappe 3
1e – flag-gb Tour of Britain – Etappe 5


Outsider: flag-ch Stefan Küng

foto: Sirotti

De koning van de ploegentijdrit was dit jaar Stefan Küng. De Zwitser won maar liefst vier van de zes ploegentijdritten waarin hij startte, maar op het WK lukte het niet: brons voor BMC. Individueel wist Küng drie keer te winnen. In de Ronde van Zwitserland, op het Zwitsers kampioenschap en in de Binck Bank Tour stond de jonge hardrijder op het hoogste podium. Op het EK (zevende) en het WK (twaalfde) kwam hij niet in de buurt van eremetaal.

Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
3e – flag-pt Volta ao Algarve – Etappe 3
28e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 7
1e – flag-ch Tour de Suisse – Etappe 9
flag-nr1flag-ch Zwitsers kampioenschap tijdrijden, Schneisingen
12e – flag-fr Tour de France – Etappe 20
7e – flag-gb Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
1e – flag-nl Binck Bank Tour – Etappe 2
12e – flag-at Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck

Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
1e – flag-es Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
1e – flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – flag-ch Tour de Suisse – Etappe 1
1e – flag-fr Tour de France – Etappe 3
6e – flag-gb Tour of Britain – Etappe 5
flag-nr3flag-at Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.