Eindejaarslijstjes: De opvallendste transfer van 2017
donderdag 21 december 2017 om 06:00

Eindejaarslijstjes: De opvallendste transfer van 2017

WielerFlits blikt in de maand december nog één keer terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en poll. Vandaag: de opvallendste transfer van 2017.

flag-de Marcel Kittel naar Katusha-Alpecin

foto: Marcel Koch

Na twee jaar Quick-Step Floors maakte Katusha-Alpecin halverwege augustus bekend dat Marcel Kittel de overstap zal maken. Dat Kittel naar de onder een Zwitsers licentie rijdende ploeg zou overstappen, was voor velen geen verrassing meer. De geruchten deden al sinds juni de ronde en met het mogelijke vertrek van Alexander Kristoff naar UAE Emirates was het wachten op de bevestiging. Na een waanzinnig succesvolle Tour de France met vijf ritzeges lukte het de Duitser niet om de winning mood vast te houden. Sinds de bevestiging van zijn overstap naar Katusha-Alpecin wist hij nog slechts één keer de top tien te halen in een koers; dat was een vierde plaats in de Sparkassen Münsterland Giro.

Opvallend is dat Kittel van zijn succesvolle treintje bij Quick-Step Floors geen enkele renner mee neemt naar Katusha-Alpecin. En met het vertrek van Michael Mørkøv, naar nota bene Quick-Step Floors, en Sven Erik Bystrøm, die met Kristoff meegaat naar UAE Emirates, verdwijnen er bij de nieuwe ploeg van Kittel belangrijke schakels uit het oude treintje van zijn Noorse voorganger. Bij zijn nieuwe ploeg kan Kittel wel rekenen op oude bekende Tony Martin en landgenoten Nils Politt, Marco Mathis en Rick Zabel. Ook met sponsor Alpecin komt Kittel een bekende tegen. Het Zwitserse bedrijf was eerder al sponsor bij Giant-Alpecin toen Kittel daar in 2015 nog reed.


flag-es Mikel Landa naar Movistar

foto: Sirotti

Mikel Landa trok na een succesvol 2015 van Astana naar Sky om betere ondersteuning bergop te krijgen en zodoende zijn derde plaats in de Giro te kunnen verbeteren. In zijn beide jaren bij Sky kreeg hij de kans om in de Giro als (mede)kopman te starten, maar beide keren wist hij door pech geen rol te spelen in het klassement. Wel wist hij afgelopen jaar een etappe en het bergklassement te winnen. In de voorbije Tour de France, waarin hij Christopher Froome voor het tweede jaar op rij naar de eindzege hielp, waren er momenten waarin Landa zich sterker voelde dan zijn kopman. Sky gaf Landa geen toestemming om Froome achter zich te laten. Na afloop van de Tour zei de Spanjaard dat hij nooit meer naar een grote ronde zal gaan zonder de rol van absolute kopman.

Dat Landa weg zou gaan bij Sky was na zijn laatste uitspraken geen verrassing meer. Over belangstelling had de 27-jarige renner niet te klagen. Uiteindelijk viel de keuze op het Spaanse Movistar. Dit is gezien de aanwezigheid van toppers als Nairo Quintana en Alejandro Valverde enigszins opvallend te noemen. Bij zijn nieuwe ploeg kwam al voor de start van het nieuwe seizoen naar buiten dat Quintana als absolute kopman wil starten in de Tour de France van volgend seizoen. Landa reageerde kalm op dit nieuws en stelde dat er nog niks vast staat en hij de parcoursen van alle grote rondes afwacht voordat hij beslist welke grote ronde hij wil betwisten.


flag-no Alexander Kristoff naar UAE Emirates

foto: ASO

Na zes succesvolle jaren in dienst van Katusha, en 63 profzeges verder, verlaat Alexander Kristoff het vertrouwde nest voor een avontuur bij UAE Emirates. In zijn laatste jaar bij Katusha kreeg hij medio mei kritiek vanuit de ploegleiding dat hij te zwaar zou zijn en dat dit ten grondslag zou hebben gelegen aan zijn tegenvallende prestaties in de kasseiklassiekers. Kristoff was het hier niet mee eens en sneerde terug dat de ploeg zonder hem pas één overwinning zou hebben geboekt. Het niet selecteren van trouwe helpers Michael Mørkøv en Sven Erik Bystrøm voor de Tour de France was een tweede reden voor Kristoff om eind juni het contractaanbod van Katusha af te slaan. Direct na de Tour de France kwamen de eerste berichten over een transfer naar UAE Emirates al naar buiten, maar de officiële bevestiging volgde uiteindelijk pas eind augustus.

Trouwe helper Sven Erik Bystrøm verhuist met Kristoff mee naar de ploeg uit het Midden-Oosten, maar de Deen Mørkøv kiest voor Quick-Step Floors. Dit is opvallend te noemen aangezien Kristoff had aangegeven heel graag met deze twee renners samen te blijven werken. Bij zijn nieuwe ploeg komt hij naast de eerdergenoemde Bystrøm met Vegard Stake Laengen nog een landgenoot en tevens oud-ploeggenoot tegen. De 30-jarige Noor tekent een contract voor twee jaar bij zijn nieuwe ploeg. Het is overigens pas de derde keer dat Kristoff in zijn carrière overstapt van ploeg.


flag-it Fabio Aru naar UAE Emirates

foto: Sirotti

Tot grote ergernis en verbazing van ploegbaas Alexander Vinokourov maakte Fabio Aru half oktober een einde aan alle geruchten door een driejarig contract bij UAE Emirates te ondertekenen. Vinokourov neemt het de Italiaanse klimmer kwalijk dat hij nooit heeft aangegeven te willen vertrekken. Aru maakte in 2011 zijn profdebuut bij de Kazachse ploeg en gaat volgend seizoen voor het eerst voor een andere ploeg rijden. De Italiaan zal geen fijn gevoel over houden aan zijn vertrek bij Astana aangezien Vinokourov een rechtszaak tegen de Vuelta-winnaar van 2015 heeft aangespannen. Volgens de Olympisch kampioen van 2012 zou Aru contractbreuk hebben gepleegd. De Italiaan zou een clausule in zijn Astana-contract hebben staan die hij had moeten accepteren, wanneer de Kazachse ploeg hetzelfde aanbod deed als een rivaliserend team. Andere kwade tongen beweren dat de Italiaan onder druk is gezet om zijn contract bij de blauwhemden af te kopen. Wat er achter de schermen precies gebeurd is, is niet duidelijk.

Na zijn eindwinst in de Vuelta in 2015 is het Aru niet meer gelukt om nogmaals in de buurt te komen van eindwinst in een grote ronde. Bij zijn nieuwe team hoeft hij qua ondersteuning bergop in elk geval niet te klagen met de aanwezigheid van onder meer Rory Sutherland, Kristijan Durasek en Darwin Atapuma. Ook is hij door de komst van de nieuwe ploegleider Paolo Tiralongo niet de enige medewerker van Astana die volgend seizoen bij UAE Emirates actief zal zijn.


flag-nl Ramon Sinkeldam naar FDJ

foto: Marcel Koch

De huidig Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam verraste menig wielervolger toen hij op 1 augustus, de eerste dag dat het officieel is toegestaan, bevestigde dat hij volgend jaar het shirt van FDJ zal dragen. Na jaren in Nederlandse dienst bij de opleidingsploeg van Rabobank en Sunweb, sinds 2015 officieel niet meer Nederlands, maakt Sinkeldam de overstap naar de ploeg van Frans kampioen Arnaud Démare. Reden voor zijn vertrek is dat bij Sunweb de nadruk niet meer ligt op het sprintwerk. Bij FDJ kan hij zowel in de klassiekers als in de sprints zijn werk doen voor Démare. De Nederlands kampioen is niet de enige Sunweb renner die volgend jaar in Franse loondienst zal rijden, ook Georg Preidler maakt de overstap naar de ploeg van Marc Madiot.

Dit seizoen speelde Sinkeldam een belangrijke rol in de ondersteuning van Sunweb-kopman Michael Matthews en mocht hij in de koersen waar Matthews niet startte regelmatig in een vrije rol rondrijden. Dit resulteerde in een knappe negende plaats in de Scheldeprijs en een 25e plaats in Parijs-Roubaix. De vrije rol in de klassiekers kan hij volgend jaar door de aanwezigheid van Démare weliswaar vergeten, maar hij lijkt zich te schikken in de ondersteunende rol. Voordeel van de overstap van Sinkeldam is dat hij, gezien het tenue van Démare, bij FDJ wel in een volledige driekleur kan rondrijden.


flag-us Neilson Powless naar LottoNL-Jumbo

foto: Sirotti

Begin September verbaasde LottoNL-Jumbo de wielerwereld door toptalent Neilson Powless voor twee jaar vast te leggen. De Amerikaans beloftekampioen komt over van de Amerikaanse talentenfabriek Axeon Hagens Berman, de opleidingsploeg van Axel Merckx. De Amerikaan had over belangstelling niet te klagen en sloeg naar verluidt Cannondale-Drapac af voor een contract bij de Nederlandse WorldTour-formatie. De 21-jarige Amerikaan staat zowel bergop als tegen de klok zijn mannetje en lijkt daarmee uitermate geschikt voor het rijden van klassementen in de toekomst. Hij heeft zich op dat vlak de afgelopen twee jaar al bewezen door als negende te eindigen in een sterk bezette Tour of California in 2016 en door afgelopen jaar vierde te worden in de Tour of Utah. In het tijdrijden werd hij dit jaar tweede bij de nationale kampioenschappen voor beloften en derde bij de elite.


flag-it Elia Viviani naar Quick-Step Floors

foto: Sirotti

Het jaar 2017 stond voor Elia Viviani in het teken van de honderdste editie van de Giro d’Italia. De sprinter had dolgraag naar deze jubileumeditie in eigen land gegaan. Hij had hier in zijn seizoensplanning ook rekening mee gehouden. Eind april werd duidelijk dat Viviani niet opgenomen was in de selectie van Sky voor de Giro d’Italia en reageerde hier uitermate teleurgesteld op. Ook in de Tour de France was het voor Sky alle ballen op het klassement. Toen de berichten naar buiten kwamen dat Viviani mogelijk ook voor de Vuelta gepasseerd zou worden meldde La Gazetta dello Sport dat Viviani per 1 augustus voor UAE Emirates uit zou gaan komen om alsnog de Vuelta te kunnen rijden. Deze geruchten bleken niet waar te zijn en Viviani bleef vooralsnog bij Sky.

Op dezelfde dag dat Marcel Kittel zijn vertrek bij Quick-Step Floors aankondigde, kwam de ploeg van Patrick Lefevere met het nieuws dat Elia Viviani per 1 januari 2018 voor de Belgische formatie actief zal zijn. Dit betekent dat hij zijn tot eind 2018 durende contract bij Sky heeft opgezegd. Bij Quick-Step Floors kan de Italiaanse sprinter wél rekenen op een sprinttreintje. Iets waar hij bij Sky eerder ook al op had aangedrongen.

[poll id=”683″]

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
21 december 2017 07:21
Lobato naar burgos dan?
21 december 2017 07:22
Hermans naar Israël is voor mij toch echt de opvallendste transfer
21 december 2017 07:31
Barguil naar die nieuwe ploeg.
21 december 2017 07:53
Broers Herrada naar Cofidis
21 december 2017 08:08
Zo opvallend vind ik het allemaal niet eigenlijk.
21 december 2017 08:18
Ik vind inderdaad de transfers van Hermans en Barguil ook wel wat opvallender dan dit rijtje. Hier vind ik Aru en Sinkeldam het opvallendst.
21 december 2017 08:35
Voor mij Landa naar Movistar. Wil weg onder het juk van Froome, en gaat dan naar een ploeg met Quintana en Valverde. Schiet mij maar lek.

Ook de transfers van Hermans, zoals Kardo aangeeft.
21 december 2017 08:38
Ben het wel eens met Secondant. Rare move van Landa in het eerste opzicht,
21 december 2017 08:59
Cras naar Katusha vind ik een heel opvallende. Vorig jaar keek ik al vreemd op dat Biermans daar mocht tekenen, nu doet Katusha dat kunstje nog eens netjes over met Cras.
Ik wou zeggen: raar toch dat een Russische ploeg een paar Belgen haalt (niet eens de grootste namen), maar het is dus eigenlijk een Zwitserse ploeg.
21 december 2017 09:04
Halvorsen naar Sky vind ik ook wel vreemd, gezien er bij Sky totaal geen focus op de sprint is.

En natuurlijk Campenaerts. Die wil de beste tijdrijder van de wereld worden, dus gaat hij van een sterke tijdritploeg naar een ploeg waar ze al jaren geen goede tijdrijder hebben gehad.
21 december 2017 09:21
Dat Landa weg wil bij Sky begrijp ik, maar dat hij met het verhaal erachter naar Movistar verkast, is heel opvallend. Daarom op Landa gestemd.
21 december 2017 09:25
Eens met Secondant, stem ook op Landa. Overigens vind ik de transfer van Sinkeldam totaal niet opvallend, gewoon een sprinthulpje voor Démare toch.
21 december 2017 09:25
Sutherland naar UAE had ik totaal niet verwacht. Ik vind het nog steeds een vreemde transfer.
21 december 2017 09:26
Hermans en Barguil zijn inderdaad gekkiger.
21 december 2017 09:34
Sluit me aan bij Hoofdisvrij en Secondant.
21 december 2017 09:40
De redactie maakt er een hobby van om de meest logische keuze buiten klikgebied te houden > Barguil met vlag en wimpel .

Stoer dat hij voor zichzelf kiest en met deze transfer feitelijk een wildcard afdwingt voor de tour waarin hij precies kan doen waar hij zin in heeft. Zie ze ook wel het gehele Ardennen-programma rijden + de Italiaanse klassiekers waarin hij eveneens het alleenrecht zal hebben en verder kan de ploeg lekker op het Franse circuit inzetten.

Hopelijk gaat die hele WT-shit overboord waarmee er meer van dit type transfers mogelijk zijn ipv dat allerlei ploegen verplicht aantreden in koersen waar ze geen dooie zak te zoeken hebben.
21 december 2017 09:47
Hermans idd , doch in mindere mate , hetzelfde verhaal. Je kan je als renner wel degelijk vrijvechten.
21 december 2017 10:05
Dat Arvid de Kleijn niet is opgepakt door een pro-continentaal team is het meest opvallend!
21 december 2017 10:35
Campaerts is voor mij de opvallendste transfer. Als tijdrijder pur sang van een ploeg met sterke focus op tijdrijden naar een ploeg die het voor geen meter boeit.

Daarna Sinkeldam, barguil en Landa denk ik
21 december 2017 11:20
-Kittel die bang is voor de concurrentie en naar een ploeg gaat waar hij zonder discussie de nummer één is, wat een opvallende transfer.
-Viviani die dat gat opvult, wat een opvallende transfer.
-Kristoff vertrekt omdat Kittel zou komen, wat een opvallende transfer.
-Landa die niet langer knecht wil zijn en dus zijn ploeg verlaat, weliswaar voor een ploeg waar hij voor het kopmanschap zal moeten vechten. Wat een opvallende transfer.
-Powless, een beloftevolle renner, die de stap maakt naar een WT-ploeg, die op vraag van de sponsor Amerikanen in de ploeg wil. Wat een opvallende transfer.
-Aru die voor het geld kiest, wat een opvallende transfer.
-Sinkeldam is de ietwat opvallende transfer. Van knecht met wat vrijheid in het voorjaar bij een grote ploeg, naar knecht zonder veel vrijheid in het voorjaar bij een kleine (edit kleineRE) ploeg. Ahja, het zal wel de trui zijn.

Barguil, toch een beetje een revelatie, die naar een PCT-ploeg gaat, was blijkbaar geen inkopper.
21 december 2017 11:37
FDJ een kleine ploeg noemen lol - dat is pas opvallend
21 december 2017 12:46
Bronzini naar Cylance
21 december 2017 12:48
Transfer van Hermans!
21 december 2017 13:01
Een spaanse renner naar een spaanse ploeg het meest opvallend?
21 december 2017 13:44
Trentin naar Mitchelton en Daniel Martin naar de Emiraten vond ik opvallende transfers die er toe doen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.