Eindelijk raak: Axel Zingle zegeviert in Boucles de l’Aulne-Châteaulin
foto: Cor Vos (archief)
zondag 12 mei 2024 om 19:20

Eindelijk raak: Axel Zingle zegeviert in Boucles de l’Aulne-Châteaulin

Hij heeft er even op moeten wachten, maar Axel Zingle heeft zondag zijn eerste zege van het seizoen weten te boeken. De 25-jarige Fransman van Cofidis was de beste in een zware editie van de Boucles d l’Aulne-Châteaulin. Zingle was in een elitesprint te snel voor Alexandre Delettre en Mads Würtz Schmidt.

De wielerwereld is dezer dagen vooral in de ban van de Giro d’Italia, maar er werd vandaag ook weer gekoerst op Franse bodem. Een dag na de Tour du Finistère was het tijd voor de 84ste editie van de Boucles d l’Aulne-Châteaulin. Na zijn zege op zaterdag waren de meeste ogen gericht op Benoît Cosnefroy, maar de puncheur van Decathlon AG2R moest dan wel eerst zien af te rekenen met mannen als Bryan Coquard, Axel Zingle, Clément Venturini, Magnus Cort, Corbin Strong en Orluis Aular.

Deze renners werden rond de klok van 13.00 uur op gang geschoten voor een heuvelachtige wedstrijd van net iets meer dan 180 kilometer, die bestond uit liefst achttien lokale rondes in en rond Châteaulin. In een zeer nerveuze openingsfase werd er slag om slinger gedemarreerd, maar bleek niemand in staat om een kloof van betekenis uit te bouwen. Heel even leek een groep van 26(!) renners zich af te scheiden van het peloton, maar de rust keerde al snel weer terug.

Peloton breekt in stukken uiteen, elitegroep naar de finish
Al was dat maar voor even, want op een gegeven moment ontstonden er door het hoge tempo toch weer breuken in het peloton. Een eerste groep (van dit keer 25 coureurs) wist al snel een mooie bres te slaan en leek een goede kans te maken om ook daadwerkelijk vooruit te blijven. Met Zingle, Aular, Cort, Jesús Herrada, Brent Van Moer, Vincenzo Albanese en Nans Peters zaten er heel wat mooie namen van voren. Een opvallende afwezige: topfavoriet Cosnefroy.

Deze groep werd met het verstrijken van de kilometers steeds verder uitgedund. Zo kwamen er na ruim vier uur koers nog maar zeven renners in aanmerking voor de overwinning. Van de koplopers leek Axel Zingle over de beste papieren te hebben. De 25-jarige Fransman was intrinsiek de snelste renner en wist zijn favorietenrol ook waar te maken. Zingle won met groot machtsvertoon de sprint. Alexandre Delettre eindigde op meerdere fietslengtes als tweede, Mads Würtz Schmidt kwam als derde over de streep.

Voor Zingle zal er ongetwijfeld een kleine last van zijn schouders vallen, aangezien hij dit jaar al grossierde in ereplaatsen. Hij begon zijn seizoen met liefst vier podiumplekken in de Tour de La Provence en reed ook in Tirreno-Adriatico, de Famenne Ardenne Classic, Grand Prix du Morbihan en Circuit de Wallonie naar top 3-klasseringen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.