Eindelijk raak! Fabio Jakobsen poetst hatelijke nul weg in openingsrit Ronde van Turkije
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 12:32

Eindelijk raak! Fabio Jakobsen poetst hatelijke nul weg in openingsrit Ronde van Turkije

Fabio Jakobsen heeft dan eindelijk zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De Nederlander van dsm-firmenich PostNL bleek in de openingsetappe van de Ronde van Turkije duidelijk de snelste van het pak. Sasha Weemaes werd tweede, Simon Dehairs derde.

De openingsetappe van de Ronde van Turkije was 134,7 kilometer lang en kende slechts één obstakel. Een lange en vlakke aanloop bracht de renners op negentig kilometer van de meet aan de voet van een beklimming (2,1 km aan 6,1%) van vierde categorie. Het restant van de etappe bestond uit relatief vlakke en dalende wegen tot aan de finish in Antalya. De sprinters – denk aan Fabio Jakobsen en Sam Welsford – mochten dus direct laten zien wat zij in huis hebben.

Kopgroep met onbekende namen
De vlucht van de dag liet niet lang op zich wachten en bestond uit zeven, relatief onbekende, renners. Marcel Camprubí (Q36.5), Jambaljamts Sainbayar (Burgos-BH), Filippo Ridolfo (Team Novo Nordisk), Julian Borresch (REMBE Pro Cycling Team Sauerland), Aljaž Turk (Adria Mobil), Tomasz Budziński (Mazowsze Serce Polski) en Emre Yuca (Sakarya BB Pro Team) sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong te vergaren van zo’n twee minuten. Van de zeven vooraan, was de Mongoliër Sainbayar veruit de bekendste renner.

De eerste coureur die moest lossen uit de kopgroep, was Yuca. De pas 19-jarige Turk werd vervolgens al snel weer bijgebeend door het peloton, waar dsm-firmenich PostNL en BORA-hansgrohe het tempo bepaalden. Geen verrassing, aangezien de openingsrit op het lijf was geschreven van de kopmannen van deze teams, Fabio Jakobsen en Sam Welsford. De twee ploegen wisten met vereende krachten het verschil binnen de perken te houden. Met nog zestig kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong nog maar één minuut.

BORA-hansgrohe en dsm-firmenich PostNL knapten het vuile kopwerk op – foto: Cor Vos

Pool gaat in de tegenaanval
Dit bleek voor Michał Pomorski het sein om in de tegenaanval te gaan en de 20-jarige Pool slaagde er ook in om de oversteek te maken, waarmee hij (onbedoeld) zijn ploegmaat Budziński afloste. Die laatste bleek namelijk niet meer bij machte om het hoge tempo aan te houden en liet zich dan ook opslokken door het peloton. Ook Mehmet Kanat probeerde met een tussenversnelling naar de kopgroep te springen. De Turk kwam op een gegeven moment op een tiental seconden, maar wist het laatste gaatje niet te dichten.

Camprubí, Sainbayar, Ridolfo, Borresch, Turk en Pomorski wisten het nog een tijdje uit te zingen in de spits van de koers, maar een stunt zat er op geen enkel moment in. De zes aanvallers werden ruim op tijd, op ruim twintig kilometer van de finish, weer bij de lurven gegrepen. In de daaropvolgende kilometers werden de sprinttreintjes op de rails gezet, en was het aftellen naar de spurt. De nervositeit nam in aanloop naar de laatste kilometer zienderogen toe. Johan Dorussen ging hierdoor hard tegen de vlakte.

De aanhouder wint
Hierdoor moest Jakobsen het in de laatste kilometers met een mannetje minder doen in zijn sprinttrein. De mannen van dsm-firmenich PostNL raakten elkaar dan ook kwijt in de chaos, terwijl Astana Qazaqstan op het juiste moment naar voren leek te komen, in dienst van Mark Cavendish. Het laatste woord was echter aan de mannen van Alpecin-Pimapen. De Belgische formatie wist zijn rappe man Simon Dehairs goed af te zetten, maar die laatste bleek in de sprint geen partij voor… Fabio Jakobsen.

De sprinttroef van dsm-firmenich PostNL kende zeker geen ideale aanloop richting de sprint, maar wist zich wel goed voorin te handhaven en begon zo in een uitstekende positie aan de laatste honderden meters. De 27-jarige Nederlander zette vervolgens krachtig aan en wist zijn sprintconcurrenten meerdere fietslengtes aan te smeren. Jakobsen boekte zo – na een moeizaam begin van het seizoen – eindelijk zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever.

Jakobsen rekende in Antalya af met de Belgen Sasha Weemaes en Simon Dehairs. De ritwinnaar zal morgen ook al leider beginnen aan de tweede etappe naar Kaş. De vraag is of we dan ook aan sprinten zullen toekomen. Onderweg volgen er namelijk enkele beklimmingen en ook de finale is zeker niet biljartvlak.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.