Eindzege Baskenland voor Ion Izagirre na boeiend steekspel
foto: Cor Vos
zaterdag 13 april 2019 om 17:34

Eindzege Baskenland voor Ion Izagirre na boeiend steekspel

Ion Izagirre heeft in de loodzware slotrit van de Ronde van het Baskenland de eindwinst voor zich opgeëist. In de etappe met start-finish in Eibar reed hij Emanuel Buchmann uit de leiderstrui. Op de erelijst volgt Izagirre Primož Roglič op. Adam Yates pakte het laatste dagsucces.

De Baskische rittenkoers werd afgesloten met een pittige etappe. Er mocht dan slechts 118,8 kilometer staan te wachten, de renners zouden de rit zeker in de benen voelen. Liefst zes gecategoriseerde beklimmingen stonden in het routeboek tot aan de finish in Eibar. Emanuel Buchmann begon als leider aan deze slotrit met 54 seconden voorsprong op Ion Izagirre.

Mollema in de vroege vlucht
Op de eerste klim, de San Miguel, regende het meteen aanvallen, maar het zou tot in de afdaling duren vooraleer de vroege vlucht tot stand kwam. Lawson Craddock en Alex Aranburu namen een kleine voorsprong en zagen even later een omvangrijke groep renners aansluiten. Daarbij waren ook de Belgen Dries Devenyns en Tosh Van der Sande en de Nederlander Bauke Mollema.

foto: Cor Vos

De vluchters kregen niet veel voorsprong en het peloton had hen op de Azurki, de vierde klim, alweer in het vizier. Vanuit het pak stak Adam Yates het lont in het kruitvat en versnelde. Buchmann reageerde en ook Dan Martin, Jakob Fuglsang en Ion Izagirre waren bij de les. Toen Fuglsang versnelde, moest de Duitse klassementsleider even passen.

De ploegmaats Fuglsang en Izagirre sloegen de handen ineen, maar zagen even later Yates, Martin en ook Tadej Pogačar aansluiten. Opnieuw kwam Buchmann in de problemen en met een achterstand van 25 seconden kwam hij over de top van de Azurki. De Duitser zat geïsoleerd en hoefde niet te rekenen op steun van de mannen om hem heen.

Izagirre naar de leiding
De voorsprong van de vijf vooraan liep steeds verder op, waardoor Izagirre virtueel aan de leiding van het klassement kwam. De Spanjaard werkte hard: hij besefte maar al te goed dat hij op weg was naar de eindzege en wilde koste-wat-kost vooruit blijven. Buchmann kreeg intussen steun van achteruit, maar ook Max Schachmann en Patrick Konrad konden hem niet terugbrengen.

Ritwinnaar Adam Yates – foto: Cor Vos

Op de Asensio, de laatste klim, bedroeg het verschil met de kopgroep ruim anderhalve minuut – te veel. De ritwinnaar moest vooraan worden gezocht en ook de eindwinnaar zat van voren. Izagirre was het best geplaatst (tweede op 0:54), maar ook Martin (vierde op 1:32), Fuglsang (vijfde op 1:32), Yates (zevende op 1:56) en Pogačar (tiende op 2:25) waren nog niet uitgespeeld.

De slotkilometers draaiden uit op een spannend steekspel, waarin Izagirre zich verzekerde van de eindwinst. Yates eiste met een late aanval de ritzege voor zich op. In de achtergrond streed Buchmann voor wat hij waard was om zijn podiumplek veilig te stellen. Een vrijwel zekere tweede plek leek aan zijn neus voorbij te gaan omdat zijn groepje een verkeerde straat inreed.

Na afloop besloot de wedstrijdorganisatie dat Buchmann toch in de top-3 van het klassement was geëindigd. De onduidelijke situatie in de slotfase werd namelijk ingeschat als misleiding, waarna de tijden werden gecorrigeerd. Daardoor werd de Duitser uiteindelijk als derde geclassificeerd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.