Eindzege Oostenrijk hoog nodig voor Tour de Tietema: “In onze groei struikelen we soms over onszelf”
foto: TDT-Unibet
Youri IJnsen
woensdag 19 juni 2024 om 18:13

Eindzege Oostenrijk hoog nodig voor Tour de Tietema: “In onze groei struikelen we soms over onszelf”

Interview Adrien Maire verzekerde zich zondag met een dubbelslag van de eindzege in de Oberösterreich Rundfahrt. Daarmee boekte zijn ploeg Tour de Tietema-Unibet haar eerste eindzege up UCI-niveau. Eentje die welkom was bij het Nederlandse ProTeam. “We proberen met vallen en opstaan stabiliteit in onze ploeg te krijgen, dan is dit een enorme opsteker voor ons”, vertelt ploegleider Rob Harmeling aan WielerFlits.

De Oostenrijkse 2.2-koers was er voor TDT-Unibet eentje met een duidelijk doel. “Soms starten we in een koers waar we – kort door de bocht gezegd – weten dat het te zwaar voor ons is om realistisch gezien een korte uitslag te rijden. Dat was hier anders. In de Oberösterreich Rundfahrt was het ons doel om de koers naar onze hand te zetten, ritten en het klassement te winnen. Die kans is in dit soort wedstrijden veel groter. Je moet ze dan wel pakken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Doen er bijvoorbeeld wel andere ProTeams mee, is het een ander verhaal.”

Als enig ProTeam aan het vertrek waren ze min of meer verplicht om de wedstrijd te winnen. “Wij hebben een droom en dat is om met deze ploeg in de toekomst de Tour de France te rijden”, legt Harmeling uit. “Daar horen verschillende bouwstenen bij en dit is er daar een van. Dit soort zeges zijn opstekers die de jongens vertrouwen geven voor het echt grote werk. Vergeet ook niet dat alles voor ons nieuw is. Het is het eerste jaar als ProTeam, dat is echt een leerproces. Natuurlijk is dit een wedstrijd van een lager niveau, maar die zijn voor ons wel echt onmisbaar. In het brede perspectief van waar wij naartoe willen, dan heb je dit soort successen nodig om te groeien.”

Adrien Maire – foto: TDT-Unibet

Achterste pootjes
Zeker nu, want de ploegleider vertelt dat zijn team het moeilijk heeft op dit moment. “Dan grijp ik een klein beetje terug naar de ZLM Tour (die ze hebben afgezegd, red.). Onze ploeg wankelt af en toe echt zo serieus, op alle fronten. Al die fronten hebben ook impact en invloed op elkaar. Dat je dan nu wint, zorgt voor een beetje rust op de ketel. Bij ProSeries-wedstrijden is het totale team – renners en staf – compleet uitgeput. Nergens in onze hele schakel kunnen we op ervaring rusten. Dat maakt het verhaal van Tour de Tietema zo mooi, maar aan de andere kant ook best pittig.”

“Dit soort opstekers heb je dan echt heel erg nodig”, vindt Harmeling. “Dit zorgt voor meer stabiliteit en dat je een makkelijke omgeving kunt krijgen. Iets meer comfortzone. Daarom hebben we de ZLM Tour ook afgezegd. De ploeg wankelde gewoon. De klassiekerrenners die daar gereden zouden hebben, waren ofwel geblesseerd, ofwel stonden ze op omvallen. Klimmers werden meer en meer opgeofferd, maar op een gegeven moment valt dan het hele plaatje om. Maar de ZLM Tour afzeggen was niet leuk, hè. Maar daar hebben we wel heel veel van geleerd.”

Evalueren
Een volgende keer pakt Tour de Tietema-Unibet het anders aan. “Dit had nooit mogen gebeuren, natuurlijk. Als organisatie kijken we onszelf daar ook erg op aan. Waar zijn we uit de bocht gevlogen, dat we zo’n mooie koers als de ZLM Tour moeten laten schieten? Maar voor de voortgang, de stabiliteit, de gezondheid, het welzijn van lichaam en geest voor het hele team, hadden we geen andere keuze meer dan die koers te annuleren. Dus dat is goed geweest. Je merkt het ook in heel het team. De relatieve rust was echt nodig. Dat heeft goed uitgepakt.”

Grondleggers (vlnr) Devin van der Wiel, Bas Tietema en Josse Wester – foto: Tour de Tietema

“We lopen nu gelukkig weer een klein beetje synchroon met alles”, gaat Harmeling verder. “De laatste periode proberen we ook iets meer van een afstandje naar ons project te kijken. Samen met Bas zijn we aan het bepalen waar we het verschil kunnen maken. Ik bedoel het niet verkeerd, maar we begonnen meer en meer op een doorsnee wielerploeg te lijken. Leven van koers naar koers. Maar dat is niet het DNA van Tour de Tietema. Dat is de wielerwereld op zijn kop zetten en ooit met een eigen ploeg, op een eigen manier de Tour rijden. Dat bezorgt ons fans. Die droom volgen is een maatschappelijk project, niet zo zeer een sportproject. En dat trekt mij ook enorm.”

Harmeling is er dan ook van overtuigd dat TDT-Unibet er bovenop komt. “Kijk, wielrennen is een zware sport. Heel zwaar. Zulke moeilijke etappes met zoveel gevaar. Dan mag dat voor jezelf ook zwaar en moeilijk zijn. Tegenwoordig denkt iedereen maar dat dromen najagen heel makkelijk is. Of dat je daar heel sterk voor moet zijn. Maar niemand kan dat alleen. Daar heb je elkaar voor nodig. Alleen bij ons gaat het allemaal zó snel, dat we over onszelf struikelen. Daarom moeten we vooruit blijven kijken. Tour de Tietema blijven. Daar zijn Julia Soek, Bas en ik heel erg druk mee.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.