Eindzege voor Cosnefroy in Tour du Limousin, dagzege voor Gavazzi

Door , zaterdag 24 augustus 2019 om 17:03
Eindzege voor Cosnefroy in Tour du Limousin, dagzege voor Gavazzi

foto: Cor Vos

Francesco Gavazzi heeft de slotetappe in de Tour du Limousin op zijn naam geschreven. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec snelde in Limoges na een chaotische finale naar de zege, voor Guillaume Martin en Benoit Cosnefroy. De eindzege ging naar Cosnefroy, die in de derde etappe de macht had gegrepen.

Het klassement in de Tour du Limousin is vrijdag gevormd: Cosnefroy won de etappe en greep de leiderstrui, die hij zaterdag in de slotetappe naast Limoges ‘alleen’ nog moest verdedigen. Moeilijk leek dat op voorhand niet te zijn, aangezien de laatste beklimming zich al op 64 kilometer van de meet bevond.

Drie coureurs rijden weg in rustige etappe
Een massasprint leek dus op voorhand het verdict van de etappe te zijn, maar dan moesten de drie vroege vluchters eerst nog worden teruggepakt. Julien El Fares, Sergio Martin en Morne van Niekerk reden een voorsprong van tien minuten bij elkaar in de eerste drie uur van de etappe, waarin er met een gemiddelde van 37 kilometer per uur werd rondgereden.

Klassementsrenners doen aanval op leiderstrui, nieuwe groep rijdt weg
Toch deden de concurrenten van Cosnefroy nog moeite om de Fransman de leiderstrui afhandig te maken. In aanloop naar de slotklim gaf het peloton gas, waarna Guillaume Martin en Lilian Calmejane het op deze klim probeerden. Cosnefroy pareerde de aanval van zijn concurrenten, waarna een nieuw groepje zonder gevaarlijke klanten voor het klassement wegreed.

Olivier Le Gac, Cyril Gautier, Pierre Gouault en Marco Minnaard naderden de drie koplopers in korte tijd tot op een minuut, terwijl het peloton op iets meer dan twee minuten volgden. Op dat moment waren er nog maar veertig kilometer af te leggen.

Veel aanvallen in chaotische slotfase, Gavazzi wint
Alhoewel zij de koplopers bij de kraag grepen, maakten zij nooit kans op de overwinning. Met nog tien kilometer te gaan volgde een hergroepering, waarna de chaotische slotfase begon. Aanvallen volgden vervolgens van Elie Gesbert, Guillaume Martin, Quentin Pacher en Rui Vinhas.

Vooral die laatste twee namen leken kans op de dagzege te maken. Met nog twee kilometer te gaan reden zij nog altijd vooruit, maar in de slotmeters werden zij weer teruggegrepen. Een sprint moest vervolgens uitwijzen wie de etappe op zijn naam zou schrijven. Gavazzi bleek daarin de snelste te zijn, voor Martin en Cosnefroy.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.