EK 2016: Anna van der Breggen pakt Europese titel
Foto: Bettiniphoto / UEC
zaterdag 17 september 2016 om 16:44

EK 2016: Anna van der Breggen pakt Europese titel

Anna van der Breggen is na olympisch kampioen nu ook Europees kampioen. De Nederlandse maakte veel indruk in de slotkilometer van de wegwedstrijd. Ze verwees Katarzyna Niewadoma (Polen) en Elisa Longo Borghini (Italië) naar plaatsen twee en drie.

Brand in kopgroep
Het duurde vandaag lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Door het hoge tempo in het peloton raakte niemand weg. Pas op vijftig kilometer van het einde wist een groep van acht een gat te slaan. Daarbij zat met Lucinda Brand één Nederlandse.

Brand had vooraan gezelschap van Vekemans (België), Eraud (Frankrijk), Stricker (Italië), Hanselmann (Zwitserland), Pavlukhina (Azerbeidzjan), Plichta (Polen) en Fahlin (Zweden). De acht kregen een ruime minuut voorsprong.

Op twee ronden van het einde versnelde Brand uit de kopgroep. Alleen Plichta, Fahlin en Pavlukhina konden haar vervolgens volgen. Dit avontuur zou echter niet lang meer duren, want op vijftien kilometer van het einde bracht de Italiaanse ploeg de kopgroep terug.

Spervuur aan demarrages
De koers kon vervolgens opnieuw beginnen bij het ingaan van de laatste ronde. Anna van der Breggen maakte daar gretig gebruik van door aan te vallen. De olympisch kampioene kreeg geen ruimte, maar haar aanval zorgde wel voor de nodige uitdunning in het peloton.

Het bleef daarna aanvallen regenen. Onder andere Amy Pieters probeerde weg te rijden, maar iedereen werd steeds weer teruggehaald. Een grote groep stevende vervolgens af op de slotklim. Hier hield Chantal Blaak het tempo hoog, waardoor het peloton steeds verder uitdunde.

Van der Breggen imponeert
Op achthonderd meter voor het einde zat het werk van Blaak erop. Dat was voor Katarzyna Niewadoma uit Polen het sein om te versnellen, met Van der Breggen in haar wiel. Slechts een handjevol rensters kon vervolgens reageren.

Van der Breggen nam snel over en bleef in het vervolg van de slotkilometer stoïcijns op kop rijden. Ze ging de sprint ook vanaf de kop aan. Van der Breggen bleek vervolgens sterk genoeg om niemand meer voorbij te laten gaan, al kwam Niewadoma wel dichtbij.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
17 september 2016 19:22
Top weer gewoon, supersterk en slim gereden. Niks op af te dingen.
17 september 2016 19:26
Ok, Purito, zal ik doen even goed als dat jij naar alle 'kap dat domme geouwehoer over Purito'
heb opgevolgd, deal ?
17 september 2016 19:41
@tendam
Ook als serieuze prof kan je genieten hoor, alleen maar beter voor de prestaties, irish coffee kan heus geen kwaad zolang er echte slagroom op zit en niet uit de spuitbus. Juist dat genieten van die meiden maakt ze zo onoverwinnelijk, balen doen ze nooit.
17 september 2016 19:41
Als buitenstaander in deze discussie wil ik toch zeggen dat het gezeur over hoe geweldig purito is wat irritanter is. Maar gelukkig heeft 'onze' purito vaak goede analyses van wedstrijden die dan wel het lezen waard zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.