EK Wielrennen 2019: Voorbeschouwing Team Relay

Door , dinsdag 6 augustus 2019 om 19:00
EK Wielrennen 2019: Voorbeschouwing Team Relay

foto: Cor Vos

Op het EK in Alkmaar staat er dit jaar een gloednieuw onderdeel op het programma. Een primeur die straks ook te zien is op het WK in Yorkshire, eind september; het onderdeel vervangt daar het WK Ploegentijdrit voor merkenteams. We hebben het over de Team Relay. Een ploegentijdrit tussen mixteams met mannen en vrouwen. WielerFlits blikt vooruit.

Regels

De landenteams starten bij dit nieuwe onderdeel met drie mannen en drie vrouwen, waarbij de bondscoaches zowel beloften als profs mogen selecteren. De mannen en de vrouwen starten apart van elkaar, maar ze rijden wel allebei over hetzelfde parcours. Eerst vertrekken de drie mannen. Zodra de tweede man vervolgens over de streep bij start-finish is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd. De landen starten om beurten en de deelnemers rijden op tijdritfietsen.

Met het nieuwe evenement wil de UCI genderneutralisatie in het wielrennen en haar atleten promoten, om op die manier een modern en dynamisch format te integreren. Tijdens het EK in Alkmaar staat het dus voor het eerst op het programma. “Het onderdeel moet zichzelf nog bewijzen, maar ik vind het wel mooi”, vertelt deelneemster Marianne Vos aan WielerFlits. “Een echt teamonderdeel met mannen en vrouwen. Ik denk dat er voor landen die zich erop toeleggen, een behoorlijke ontwikkeling mogelijk is. Al is het zeer specifiek.”


Parcours

Het parcours van de Team Relay – kort gezegd een ploegentijdrit voor een gezamenlijk team van mannen en vrouwen – is weinig uitdagend. De start is nabij het Waagplein, bekend om zijn wereldberoemde kaasmarkt. Vervolgens is er een route van 22,4 kilometer uitgestippeld aan de oostkant van Alkmaar. Het kent bijzonder weinig technische passages, met slechts acht negentig-graden-bochten en vrijwel geen hoogteverschillen. Vlak voor de finish haalt een rotonde nog wel even de snelheid eruit. Maar al bij al dus een parcours voor de echte powerhouses; de grootste plaat zal bij iedere renner op de fiets gemonteerd zijn.

Datum: woensdag 7 augustus 2019
Starttijd: 14.30 uur
Eindtijd: 16.30 uur
Afstand: 44,6 kilometer


Favorieten

Omdat het een gloednieuw onderdeel is en je het nergens mee kunt vergelijken, is het lastig om op voorhand een duidelijke favoriet aan te wijzen. Bovendien doen er aan deze eerste editie acht landen mee, waardoor we ook geen selectie hoeven te maken. Alle teams komen aan bod met daarbij – voor zo ver mogelijk – de volledige selectie. Op voorhand werd gedacht dat Nederland deze titelstrijd ‘zo maar’ eventjes ging winnen. Dat is natuurlijk sowieso nooit het geval, maar ook voor de Europese titel is dat allesbehalve een sinecure.

flag-de Duitsland (Marco Mathis, Jasha Sütterlin, Justin Wolf, Lisa Brennauer, Lisa Klein & Mieke Kröger)

De Duitse afvaardiging voor de Team Relay bestaat uit een sterk blok. Namens de mannen starten hardrijder Jasha Sütterlin (26, Movistar), oud-U23 wereldkampioen tijdrijden Marco Mathis (25, Cofidis) en het onbeschreven blad Justin Wolf (26, Bike Aid). De laatste is de afgelopen drie seizoen steevast een vast klant in de top-10 van het Duits kampioenschap tijdrijden. In de Tour of Qinghai Lake werd hij vorige maand nog vierde in de individuele tijdrit. Ook Sütterlin moet over deze afstand een sterke prestatie kunnen leveren.

Lisa Klein – foto: Cor Vos

Mathis heeft in zijn profcarrière vooral DNF achter zijn naam staan. Een medaille zou een mooie opsteker voor hem zijn. En dat kan heel goed, want vooral de vrouwen komen met een ijzersterk trio aan het vertrek. Met Duits tijdritkampioene Lisa Klein (23, Canyon-SRAM) en de ervaren wereldkampioene tijdrijden van 2014 Lisa Brennauer (31, WNT-Rotor) kan Duitsland in het tweede deel toeslaan. Met Mieke Kröger (26, Virtu) hebben ze nog een sterke tijdrijdster aan de start. Kortom: Achtung, concurrerende landen!

flag-nl Nederland (Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Riejanne Markus, Amy Pieters & Marianne Vos Floortje Mackaij)

Vooraf werd gedacht dat Nederland met Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten de show ging stelen. Niets is minder waar. Er zijn bij de mannen drie type-renners geselecteerd. Koen Bouwman (25, Jumbo-Visma) kan op een goede dag een behoorlijke tijdrit neerzetten. Bauke Mollema (32, Trek-Segafredo) rijdt zijn beste tijdritten vaak tijdens grote rondes, waar hij dan wel vaak goed scoort. Het is geen specialisme van Ramon Sinkeldam (30, Groupama-FdJ), maar hard rijden kan hij zeker.

Bauke Mollema – foto: Cor Vos

Ondanks dat Chantal Blaak forfait moest geven, staan er enkele sterke rensters aan de start. Blaaks vervanger Riejanne Markus (24, CCC) heeft een goede tijdrit in haar benen, waardoor ze lang het tempo moet kunnen volgen. Datzelfde geldt voor de snelle Amy Pieters (28, Boels-Dolmans), al jaren een van de meest constante vrouwen van het peloton. Ook levende legende Marianne Vos (32, CCC) is van de partij. Zij behoeft verder geen uitleg. Hoewel ze opvallend weinig tijdritten gereden heeft, kan Vos met haar klasse het verschil maken.

Update 6 augustus 15.30 uur: Marianne Vos geeft omwille van lichte bilspierklachten forfait. Floortje Mackaij is haar vervangster.

flag-it Italië (Edoardo Affini, Manuele Boaro, Davide Martinelli, Vittoria Guazzini, Elisa Longo Borghini & Silvia Valsecchi)

La Squadra Azzurra komt met een ploeg naar Alkmaar die hoge ogen kan gooien tijdens de Team Relay. Vooral bij de mannen kunnen zij het verschil maken. Zo is onder andere Edoardo Affini (23, Mitchelton-Scott) van de partij. Hij werd vorig jaar nog Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. De jongeling krijgt bijval van ervaren rot Manuele Boaro (32, Astana), die voorheen ook een goede tijdrit kon rijden. Davide Martinelli (26, Deceuninck-Quick-Step) kan op een goede dag ook een sterke rit tegen de klok afwerken.

Vittoria Guazzini – foto: Cor Vos

Het kan weleens zo zijn dat de Italiaanse mannen de snelste tijd realiseren. Aan de vrouwen is het dan de taak om de voorsprong te consolideren. De piepjonge Vittoria Guazzini (18, Valcar-Cylance) staat te boek als een talentvolle tijdrijdster; vorig jaar pakte ze bij de junioren de Europese titel. Elisa Longo Borghini (27, Trek-Segafredo) is een toprenster die ook over een heel goede tijdrit beschikt. De oude vos Silvia Valsecchi (37, BePink) maakt het gezelschap af. Tijdrijden is het specialisme van de tweevoudig Italiaanse kampioene.

flag-be België (Thomas De Gendt, Lawrence Naesen, Jonas Rickaert*, Otto Vergaerde, Sanne Cant, Sofie De Vuyst & Lotte Kopecky)

De Belgische bondscoach Rik Verbruggen zit met een probleem. Jonas Rickaert (25, Corendon-Circus) was voorbestemd om dit onderdeel af te werken, maar hij kletterde afgelopen week in een ravijn tijdens de Tour Alsace. Het is afwachten of Rickaert in Alkmaar aan het vertrek komt. Hij en Lawrence Naesen (26, Lotto Soudal) staan vooral te boek als hardrijders. Die zullen ze hier nodig hebben, weet ook Thomas De Gendt (32, Lotto Soudal). De sterke coureur won tijdens de Tour nog ei zo na een tijdrit op het allerhoogste niveau.

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen kunnen de Belgen zich verheugen op de deelname van Sanne Cant (28, Corendon-Circus). De wereldkampioene veldrijden maakt ook op de weg furore, maar ze moet het nog altijd hebben van haar crosswinter. De andere twee rensters ontlopen elkaar niet zo heel erg veel. Sofie De Vuyst (32, Parkhotel Valkenburg) reed in het verleden meermaals mooie uitslagen tijdens tijdritten. Lotto Kopecky (23, Lotto Soudal) staat al jarenlang te boek als een groot talent. Dit jaar pakte ze de titel op het BK tijdrijden.

Update 7 augustus 09.00 uur: Otto Vergaerde vervangt Jonas Rickaert, die last heeft van de naweeën van zijn val in Tour Alsace.

flag-fr Frankrijk (Corentin Ermenault, Damien Gaudin, Dorian Godon, Coralie Demay, Eugénie Duval & Pascale Jeuland)

Frankrijk komt met een selectie naar Alkmaar die kan verrassen, maar ook zo maar bij de laatste kan eindigen. Corentin Ermenault (23, Vital Concept-B&B Hotels) won in 2017 bij de beloften brons op zowel het EK als het WK tijdrijden. Bij de profs heeft hij het lastig op zijn stempel te drukken. Ook Damien Gaudin (32, Total Direct Energie) is van de partij. Als hardrijdeer moet hij in dit evenement zijn stempel kunnen drukken. Jonkie Dorian Godon (23, AG2R La Mondiale) maakt het drietal compleet; hij doet het vooral goed in prologen.

Eugénie Duval – foto: Cor Vos

Net als bij de andere deelnemers, ontbreekt het Frankrijk aan topnamen. Zeker bij de vrouwen had de equipe een stuk sterker kunnen zijn. Hoewel Coralie Demay (26, FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) een begenadigd tijdrijdster is, ga je de oorlog daar niet mee kunnen winnen. Voor haar ploeg- en leeftijdsgenote Eugénie Duval geldt hetzelfde. De derde pion in de Franse trein is Pascale Jeuland-Tranchant (32, Doltcini-Van Eyck Sport). De ervaren Française kwam in het verleden meermaals tot mooie ereplaatsen in het tijdrijden. Maar winnen was er nooit bij.

flag-ru Rusland (Vladislav Duiunov, Vladislav Kulikov, Anton Vorobyev, Elizaveta Oshurkova, Anastasiia Plyaskina & Margarita Syradoeva)

Voor dit onderdeel mag ieder land tien renners inschrijven. Dat heeft ook Rusland gedaan. Daarvan zijn er negen actief op het EK, waardoor de bondscoach nog op het allerlaatst kan kiezen wij hij daadwerkelijk selecteert. De vier mannen eindigden allen tussen plek twee en zes op het Russisch kampioenschap rijdrijden. Gazprom-RusVelo-renners Anton Vorobyev (28 – wereldkampioen tijdrijden bij de beloften in Valkenburg, 2012) en Petr Rikunov (22) zijn daarvan de bekendsten. De andere twee zijn Vladislav Kulikov (23, Gazprom-RusVelo) en Vladislav Duiunov (25, Moscow Region).

Anton Vorobyev – foto: Cor Vos

Bij de mannen hoeft de Russische bondscoach dus nog maar één naam weg te strepen. Bij de vrouwen zijn dat er twee. De meeste bekende namen zijn wellicht Anastasiia Chursina (24, BTC Ljubljana City) en ex-Russisch kampioene op de weg Margarita Syradoeva (24, elite zonder contract). Daarnaast staan de nummers één en twee van het jongste Russisch kampioenschap tijdrijden Anastasiia Plyaskina (23, Cogeas-Mettler) en Elizaveta Oshurkova (28, Cogeas-Mettler) op de entrylist. Ook het jonge talent Mariia Novolodskaya (20, Cogeas-Mettler) staat erop; misschien is zij straks wel de grootste motor.

flag-sk Slowakije (Marek Čanecký, Samuel Oros, Patrik Tybor, Mariana Findrová, Livia Hanesova & Andrea Šimora)

Op het moment van schrijven is de selectie van Slowakije nog niet bekendgemaakt. Navraag van WielerFlits bij de Slowaakse bond leverde (nog) niets op. Wel schreef ze tien deelnemers in voor dit nieuwe evenement, te weten: Adrián Babic (22, Cyklistický tím Firefly), Juraj Bellan (23, Dukla Banska Bystrica), Marek Čanecký (31, Dukla Banska Bystrica), Samuel Oros (21, Dukla Banska Bystrica) en Patrik Tybor (31, Dukla Banska Bystrica) bij de mannen, alsmede Alžbeta Bačíková (29, elite zonder contract), Mariana Findrová (31, elite zonder contract), Livia Hanesova (37, elite zonder contract), Tereza Medveďová (23, Bepink) en Andrea Šimora (33, elite zonder contract). De kans dat Slowakije met deze deelnemers een medaille haalt, is nihil.

flag-cz Tsjechië (Jan Bárta, Jakub Otruba, Michal Schlegel, Nikola Bajgerová, Tereza Korvasová & Jarmila Machačová)

Net als bij Rusland en Slowakije, is er ook van Tsjechië niet bekend in hoeverre hun definitieve opstelling eruit gaat zien. Wat de Tsjechische bondscoach wel zeker weet, is dat er zowel bij zijn mannen als vrouwen in ieder geval één belofte meedoet. Bij de elite mannen zijn tijdritklepper Jan Bárta (34, Elkov-Author) en talent Michal Schlegel (24, Elkov-Author) ingeschreven, terwijl bij de beloften het tijdrittalent Jakub Otruba (21, Elkov-Author), de piepjonge Michal Rotter (19, TJ Favorit Brno) en Vojtěch Sedlacek (20, CC Etupes) paraat staan om mee te doen. Voor de mannen moeten hier een goede tijd realiseren.

foto: Cor Vos (archief)

De vijf vrouwen die ingeschreven zijn om mee te doen in Alkmaar, behoren allemaal niet tot de wereldtop. Nikola Bajgerová (22, elite zonder contract) heeft een redelijke tijdrit in haar benen, maar dat valt in het niet bij andere dames tijdens dit evenement. Eerstejaars belofte Markéta Hájková (19, Servetto-Piumate-Beltrami TSA) is nog niet zo ver. Met Tereza Korvasová (23, elite zonder contract) is wel de Tsjechisch kampioene tijdrijden aanwezig. Ervaren baanwielrenster Jarmila Machačová (33, elite zonder contract) en Tereza Neumanová (20, elite zonder contract) zullen ook weinig potten breken.

Update woensdag 7 augustus 09.00 uur

De definitieve startlijst is gegeven. Achter ieder land staan nu de zes deelnemers in het groen aangegeven.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Duitsland
** Nederland, Italië
* België, Frankrijk, Rusland

Startlijst (UEC)
Website organisatie


Vertrekvolgorde

Hoe de starttijden eruitzien, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Aan de hand van de twee beste resultaten van landen op diverse kampioenschappen, is er een ranking gemaakt die de startvolgorde bepaald. Dat zijn de beste twee resultaten op het WK tijdrijden voor mannen en vrouwen (profs en beloften) in 2018 en op het EK tijdrijden voor mannen en vrouwen (profs en beloften) in 2018. Hoe de procedure tijdens het evenement te werk gaat, legt de UEC (Europese wielerbond) uit tijdens de ploegleidersvergadering voorafgaand aan de wedstrijd.

14.30 uur: flag-sk Slowakije
14.33 uur: flag-ru Rusland
14.36 uur: flag-cz Tsjechië
14.39 uur: flag-be België
14.42 uur: flag-fr Frankrijk
14.45 uur: flag-it Italië
14.48 uur: flag-nl Nederland
14.51 uur: flag-de Duitsland


Weer en tv

De weersomstandigheden kunnen woensdag misschien best wel voor een probleem zorgen. Er is in en rond Alkmaar harde wind vanuit het zuidwesten voorspeld, aan windkracht vijf. Daarnaast is er tachtig procent kans op regen, waardoor we te maken hebben met zwaar weer. Het kwik stijgt niet verder dan 22 graden Celsius. Wie het nieuwe onderdeel graag wil zien, kan in ieder geval terecht bij Sporza. Renaat Schotte en José De Cauwer praten u bij. WielerFlits biedt een Volg Hier aan, waarin je het wedstrijdverloop kan bespreken.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.