EK-geselecteerde dames geven in extremis forfait in Oetingen
© Cor Vos
zaterdag 22 augustus 2020 om 15:18

EK-geselecteerde dames geven in extremis forfait in Oetingen

Deze avond wordt in Oetingen de Memorial Danny Steenhout verreden. Vijf van de deelneemsters geven echter in extremis forfait. Gisteravond zijn ze door Belgian Cycling op de hoogte gebracht dat ze, in het geval van deelname in Oetingen, zich nog eens extra moeten laten testen op Covid-19.

Het betreft Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke (foto), Sanne Cant, Kelly Van Den Steen, Marthe Truyen en juniore Fien Demasure. Vijf dames die volgende week van start gaan in de wegrit van het Europees kampioenschap in Plouay. Wie deelneemt aan dat EK moet volgens het protocol twee negatieve Covid-tests kunnen voorleggen, waarvan de eerste reeds achter de rug.

Maar als tussen de twee tests door nog een wedstrijd gereden wordt in een peloton waar testen niet verplicht is, heeft die eerste test straks geen waarde meer. Logisch, uiteraard. “Ik snap de redenering”, aldus organisator Steven Christiaens. “Alleen jammer dat de dames in kwestie daar zo laat op de hoogte van zijn gebracht door de Wielerbond.”

EK-protocol
Frederik Broché, technisch directeur van Belgian Cycling, erkent het probleem en toont begrip. “Voor alle duidelijkheid, de dames mogen deelnemen, maar we moeten ook het EK-protocol naleven. We willen geen risico’s nemen. Dat betekent dat de dames nog een extra test zouden moeten laten uitvoeren en het resultaat daarvan moet bekend zijn voor afreis naar Bretagne. Dat is praktisch niet evident, waardoor de dames verkiezen niet deel te nemen.”

De start van het criterium wordt straks om 18u30 gegeven in de Kerkstraat van Oetingen. De dames elite werken er 35 ronden van twee kilometer af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.