EK Wielrennen 2019: Dainese maakt status waar bij beloften

zaterdag 10 augustus 2019 om 12:20
EK Wielrennen 2019: Dainese maakt status waar bij beloften

foto: Cor Vos

Alberto Dainese heeft de Europese titel veroverd bij de beloften mannen. In Alkmaar was hij met afstand de sterkste in de eindsprint van het fors uitgedunde peloton. Niklas Larsen eindigde op de tweede plaats, Rait Ärm werd derde. Nederlander Nils Eekhoff (vijfde) en Belg Gerben Thijssen (zesde) grepen daarmee naast de podiumplaatsen.


Voor de beloften was een parcours uitgetekend van twaalf ronden van 11,5 kilometer door de straten van het centrum van Alkmaar, goed voor een koers van 138 kilometer. De start van de Europese wegwedstrijd werd korte uitgesteld, omdat de organisatie de plaatselijke ronde aan een extra inspectie wilde onderwerpen. Regenbuien en harde wind waren daarvoor de aanleiding en reclameborden werden weggehaald om problemen tijdens de koers te voorkomen.

Aan de wedstrijd ging een minuut stilte vooraf voor de betreurde Bjorg Lambrecht, die op basis van zijn leeftijd nog een belofte was. Daarna kon dan echt aan de wedstrijd worden begonnen. Nog in de eerste kilometer werd gevallen op het gladde asfalt, waarbij Slowaak Andrej Líška en Bulgaar Ventsislav Venkov al meteen de strijd moesten staken. Er ontstond al snel een kopgroep van ruim twintig renners, waarna in de vijfde ronde nog eens een groep aansloot.

Daardoor was al vrij snel tweederde van het peloton kansloos was voor de Europese titel. Dan raakten twee mannen voorop. De Italiaan Alexander Konychev, zoon van de Russische oud-prof Dimitri Konychev, en de Noor Jonas Hvideberg animeerden voor langere tijd de koers, terwijl vooral België werkte in de achtervolging. Tussen de kopgroep en het flink uitgedunde peloton zwierven nog de Tsjech Petr Kelemen en de Deen Matthias Norsgaard.

Tegenaanvallers ingerekend op Munnikenweg
Op vijf ronden voor het einde hadden Konychev en Hvideberg een half minuutje op Kelemen en Jørgensen, het peloton daarachter volgde dan ook weer op een halve minuut. Daarna begon de voorsprong steeds verder terug te lopen. Op de negende van twaalf passages van de inmiddels opgedroogde keitjes van de Munnikenweg werden de tegenaanvallers al ingerekend, terwijl de Italiaans-Noorse kopgroep nog dertig seconden voorgift had.

In de achtervolging staken ook Nederland en Denemarken een handje toe, net als de Zwitsers. Vooraan zaten de koplopers echter niet stil, waardoor het tijdsverschil weer opliep naar veertig seconden. Halverwege de voorlaatste ronde moest de neutrale auto weg tussen de kopgroep en het peloton, wat al langzaamaan het lot van de twee vluchters leek te bezegelen. Op de voorlaatste passage van de Munnikenweg moest Hvideberg Konychev laten gaan vooraan.

foto: Cor Vos

Daardoor werd het voor de 21-jarige Italiaan een eenzame strijd tegen het peloton, dat nog een half minuutje achterlag, én de opnieuw opstekende wind. Brent Van Moer reed bij het ingaan van de laatste ronde een klein stukje voor het peloton uit en raapte als eerste de geloste Hvideberg op. Weliswaar werd Konychev luidkeels aangemoedigd door de elitemannen, die zich langs de route hadden verzameld, maar tegen het peloton leek het een oneerlijke strijd.

Konychev houdt lang stand tegen het peloton
Met nog tien kilometer te rijden had hij nog een kwart minuutje voorsprong. In het peloton leidden de Nederlandse renners het peloton naar de slotkilometers, terwijl de Italianen in hun wiel zoveel mogelijk probeerden af te stoppen. Hoewel Konychev slechts in zijn eentje nog overbleef, draaide hij met vijftien tellen voorsprong de laatste drie kilometer op. In het pak namen de Poolse renners het commando over en op de Munnikenweg werd hij gegrepen.

Voor Konychev restte niets anders dan zich gedwee te laten opslokken. De slotkilometer verliep chaotisch, terwijl de Denen orde probeerden te scheppen in de chaos. Het was echter de Italiaan Alberto Dainese die oppermachtig was in de eindsprint. Daarmee trad hij in de voetsporen van landgenoten als Mirko Celestino, Salvatore Comesso, Michele Gobbi en Giovanni Visconti die rond de eeuwwisseling de Europese titel al eens wonnen.

Dainese, momenteel uitkomend voor SEG Racing Academy, is volgend seizoen in de WorldTour te bewonderen in de kleuren van Team Sunweb. De ploeg heeft dan met de Italiaan, Marc Hirschi en Casper Pedersen de laatste drie Europese kampioenen bij de beloften in de ploeg heeft.

Dit artikel delen:

1 Reactie

leffe 10 augustus 2019 om 12:35

Dainese heeft zijn contract mooi in de bloemetjes gezet met deze overwinning

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.