EK Wielrennen 2019: Ellen van Dijk wint vierde EK op rij, bijrol voor Duyck

donderdag 8 augustus 2019 om 11:45
EK Wielrennen 2019: Ellen van Dijk wint vierde EK op rij, bijrol voor Duyck

foto: Cor Vos

Bij de Europese kampioenschappen in Alkmaar heeft Ellen van Dijk voor de vierde achtereenvolgende keer het goud weten te veroveren op de tijdrit voor elite-vrouwen. De Nederlandse was met overmacht de sterkste. Lisa Klein was op een halve minuut de nummer twee, het brons ging naar Lucinda Brand.

Mieke Kröger was de eerste favoriet die van start ging. Hoewel de Duitse pletwals de gemengde ploegenaflossing ongetwijfeld nog voelde in haar turbodijen zette ze wel een mooie richttijd neer. Zij kwam tot 29 minuten en 14 seconden, een tijd waarmee ze Hannah Ludwig, de winnares van de tijdrit voor beloften, zes seconden was voorgebleven. Lang kon Kröger niet genieten van haar koppositie, want Lucinda Brand doorbrak niet veel later als eerste renster de barrière van 29 minuten.

Brand nipt naar brons, Van Dijk superieur
28’59”, het was de tijd waar Vita Heine zich maar net op stuk beet. De Noorse was bij de tijdmeting na 12,4 kilometer onderweg nog vijf seconden sneller dan de Nederlandse, maar aan de finish gaf ze uiteindelijk een tel toe op Brand. Goed nieuws voor de Nederlandse, want hierdoor mocht zij op het podium plaats nemen.

Klein was wel sneller dan Brand, en fors ook. De Duitse noteerde een tijd van 28’36 op de tabellen, waardoor de lat nog wat hoger werd gelegd voor Ellen van Dijk. Maar ook Lisa bleek een maatje te Klein voor de winnares van de drie vorige Europese kampioenschappen tijdrijden: aan het tussenpunt was de Woerdense tempobeul al twaalf seconden sneller en aan de finish was deze voorgift meer dan verdubbeld.

Bijrol voor Belgische dames
Voor Ann-Sophie Duyck zat een topklassering er geen moment in. De Belgische eindigde als zeventiende op tweeënhalve minuut van de triomfatrice. Julie van de Velde werd negentiende. Zij gaf 2’52” prijs.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.