EK wielrennen 2019: Evenepoel eert Lambrecht met Europese tijdrittitel
foto: Cor Vos
donderdag 8 augustus 2019 om 16:00

EK wielrennen 2019: Evenepoel eert Lambrecht met Europese tijdrittitel

Remco Evenepoel wilde zijn overleden landgenoot Bjorg Lambrecht eren met de Europese tijdrittitel, maar de jonge Belg moest het nog wel even doen in de 22 kilometer lange tijdrit. Het 19-jarige toptalent bleek echter een klasse apart in Alkmaar en omstreken. Het zilver is voor Kasper Asgreen, het brons voor Edoardo Affini.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vandaag werden aardig wat medailles uitgedeeld in het Nederlandse Alkmaar. De kaasstad was namelijk het decor voor het EK tijdrijden bij de beloften, vrouwen maar ook eliteheren. De meeste ogen waren gericht op Remco Evenepoel (19), misschien wel dé topfavoriet na zijn indrukwekkende zege in de Clásica San Sebastián. De Belg kon echter concurrentie verwachten van onder meer Stefan Küng, Kasper Asgreen en thuisfavoriet Jos Van Emden.

Wachten op de eerste richttijden… 
Een ding stond vast: we kregen een nieuwe Europese kampioen, aangezien titelverdediger Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo (winnaar in 2016) niet naar Alkmaar waren afgereisd. Dit in tegenstelling tot de relatief onbekende Andriy Vasylyuk, die om klokslag 15.00 uur als eerste van het startpodium mocht rollen. We zagen de Oekraïner alleen nog terug aan de finish, maar zijn eindtijd (27:29) bleek niet snel genoeg.

foto: Cor Vos

Het was wachten op de eerste tussentijden van Edoardo Affini, Kasper Asgreen en Remco Evenepoel, die vooraf tot de favorieten werden gerekend. De jonge Italiaan stelde niet teleur met 12:50, maar de iets later gestarte Asgreen bleek nog eens zeven seconden sneller. Een goede tijd van de sterke Deen, maar het kon blijkbaar nog harder in Alkmaar en omstreken. Vraag dat maar aan Evenepoel, die maar liefst negen tellen rapper was dan zijn ploeggenoot Asgreen!

Superieure Evenepoel klokt de winnende tijd 
De overige tijdritkanonnen kwamen niet aan de 12:34 van Evenepoel, waardoor de jonge Belg al stiekem mocht dromen van de Europese titel. Het toptalent uit Schepdaal bleek uitstekend te hebben ingedeeld, aangezien hij alleen maar wist uit te lopen op de concurrentie. Aan de finish bleek hij maar liefst achttien seconden sneller dan Asgreen, terwijl Affini als voorlopige nummer drie al 21 tellen moest toegeven.

Evenepoel mocht plaatsnemen in de hotseat, maar hij moest nog wel wachten op de binnenkomst van kleppers als Van Emden, Küng, Alex Dowsett, Yves Lampaert. Geen enkele renner kwam echter in de buurt van de tijd van Evenepoel, waardoor de eerstejaarsprof zich nu al Europees kampioen tijdrijden mag noemen. De geëmotioneerde winnaar werd op het podium geflankeerd door Asgreen (zilver) en Affini (brons).

foto: Cor Vos

De Nederlanders Jos van Emden en Sebastian Langeveld speelden geen rol van betekenis. Van Emden moest uiteindelijk genoegen nemen met de achtste plaats, terwijl Langeveld een tiende plek uit de brand wist te slepen. Het verschil met winnaar Evenepoel was echter indrukwekkend.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2019 16:07
Wat een baas!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.