EK Wielrennen 2019: Vivani klopt Lampaert
zondag 11 augustus 2019 om 15:16

EK Wielrennen 2019: Vivani klopt Lampaert

Elia Viviani heeft in Alkmaar de Europese titel veroverd. De Italiaan klopte na een wedstrijd van 172,6 kilometer Yves Lampaert in een sprint-a-deux.

Waaiers
Voordat de Europese titelstrijd van start ging, hield het peloton een minuut stilte ter nagedachtenis aan de betreurde Bjorg Lambrecht. Nadat het startschot werd gegeven, volgde al snel een aantrekkelijke koers.

foto: Cor Vos

Tijdens de eerste lus door het vlakke Noord-Hollandse land ging het al snel op de kant en werden er waaiers getrokken. Het peloton versplinterde. Diverse renners hadden de slag gemist, maar er volgde een hergroepering.

Het bleef echter onrustig. Onder aanvoering van de Italianen volgde er in de binnenstad van Alkmaar een nieuwe aanval. De squadra azzurra had daardoor met titelverdediger Matteo Trentin, Simone Consonni, Davide Cimolai en Viviani vier man mee in de kopgroep van dertien man. De Duitsers Pascal Ackermann en Rudiger Selig, de Nederlander Sebastian Langeveld, de Belg Lampaert, de Fransman Florian Sénéchal, de Sloveen Luka Mezgec, de Slowaak Erik Baska, de Deen Kasper Asgreen en de Brit Chris Lawless maakten de kopgroep compleet.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Voor de Belgen verliep de race ondanks de aanwezigheid van Lampaert in de kopgroep niet volgens plan. Jasper Philipsen raakte verzeild in de tweede groep terwijl Tim Merlier vroegtijdig moest opgeven.

Drie man openen de finale
De aanwezigheid van sprinters Viviani en Ackermann zorgde ervoor dat de kopgroep kort gehouden werd. De voorsprong bleef lang rond de halve minuut. Met 25 kilometer te gaan gingen ook Viviani, Ackermann en Lampaert er vandoor. De drie zagen hun voorsprong oplopen en gingen de slotronde in met 48 seconden voorsprong.

Met 3,5 kilometer te gaan ging Lampaert er vandoor. Nadat Ackermann er niet in slaagde om het gat met de Belg dicht te rijden, reed Viviani er naartoe. De twee ploeggenoten bij Deceuninck-Quick Step zouden in het shirt van hun land onderling uitmaken wie de Europese titel zou pakken.

Lampaert hield het tempo hoog en trok de sprint aan. Viviani kwam vervolgens vakkundig uit zijn wiel en passeerde als eerste de finish. Twaalf maanden na de zege van Matteo Trentin in Glasgow komt de Europees kampioen opnieuw uit Italië. Alexander Kristoff won de sprint van het peloton en finishte als vierde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.