EK Wielrennen 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen
Ellen van Dijk - foto: Cor Vos
donderdag 8 augustus 2019 om 08:00

EK Wielrennen 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen

Ellen van Dijk heeft voorlopig een honderd procent score op het EK tijdrijden voor elite-vrouwen. In Alkmaar kan ze voor de vierde keer op rij de Europese tijdrittroon bestijgen. De grote vraag is: slaagt ze daar in of is iemand haar ditmaal te snel af? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie

Nee, bogen op een zeer rijke historie kunnen de Europese wegkampioenschappen voor eliterenners nog niet. Hoewel de Europese titelstrijd al vanaf 1995 ieder jaar wordt georganiseerd voor beloften tot en met 23 jaar, werd in 2016 pas gekozen om de continentale wielerkampioenschappen ook voor de elites te organiseren. Aanvankelijk was Nice voorzien, maar vanwege een aanslag op de Promenade des Anglais gaf de stad aan de Côte d’Azur de organisatie terug.

In en om het Franse Plumelec mochten de elitevrouwen uiteindelijk voor het eerst strijden om de Europese kampioenstrui. De fanclub van Ellen van Dijk had er wel fiducie in en zij zakten af naar het Bretonse land. Daar werden ze beloond voor het getoonde vertrouwen: Van Dijk snelde met achttien seconden voorsprong op landgenote Anna van der Breggen naar de titel.

Van Dijk en haar trouwe fans vieren feest in Plumelec – foto: Cor Vos

Een jaar later was Denemarken uitverkoren om de titelstrijd te organiseren, maar het nieuwe decor deed de kampioenstrui niet van eigenaresse verwisselen. Het was opnieuw Van Dijk die het haalde. Ditmaal was het Ann-Sophie Duyck die dichtst bij haar in de buurt kwam, al was het verschil toch al bijna een minuut met de Belgische nummer twee. Van der Breggen sleepte opnieuw een medaille in de wacht, zij het nu de bronzen plak.

Een jaar later stonden de twee Nederlandse vrouwen weer op het podium bij het derde en (nog heel even) laatste EK Tijdrijden. Het werd een herhaling van het scenario van Plumelec, al scheelde het in Glasgow wel bijzonder weinig tussen de twee matadoren.

Laatste drie winnaars EK Tijdrijden voor vrouwen
2018: flag-nl Ellen van Dijk
2017: flag-nl Ellen van Dijk
2016: flag-nl Ellen van Dijk


Vorig jaar

In en om de grootste stad van Schotland was de strijd om de Europese tijdrittitel voor vrouwen bijzonder spannend. Een parcours van 32,3 kilometer was uitgezet en om het allemaal nog iets lastiger te maken, deden de weergoden ook een flinke duit in het zakje. In de hemel gingen alle kranen open en het kwam dan ook met bakken uit de lucht. Dit belette good old Trixi Worrack niet om een medaille in de wacht te slepen. Zij denderde met een gemiddelde snelheid van ruim 45 kilometer per uur over het parcours en daarmee behaalde ze op overtuigende wijze het brons.

Voor medailles goud en zilver kwam Worrack echter niet in aanmerking. Ellen van Dijk en Anna van der Breggen staken huizenhoog boven de concurrentie uit en zij zouden de Duitse op een dikke minuut rijden, om over de rest nog maar te zwijgen. Het was niet de vraag of er een Nederlandse ging winnen, maar wie.

Aan het eerste meetpunt had Van Dijk drie tellen voorsprong op haar landgenote. Deze voorgift bleek zeventien seconden bij het eerstvolgende meetpunt, maar Van der Breggen maakte in deel drie bijna al haar tijd goed: Van Dijk, die als laatste mocht starten, hield een seconde over. Zou ze dan toch te kloppen zijn op een EK? Op de hot seat was het billenknijpen geblazen voor Van der Breggen terwijl de Woerdense alles uit haar lijf perste. Met succes, want Van Dijk wist in de laatste kilometers haar voorsprong te verdubbelen: aan de meet was het verschil tussen goud en zilver twee luttele seconden.

Top-5 EK Tijdrijden voor vrouwen 2018
1. flag-nl Ellen van Dijk
2. flag-nl Anna van der Breggen
3. flag-de Trixi Worrack
4. flag-fr Audrey Cordon-Ragot
5. flag-dk Pernille Mathiesen
Volledige uitslag EK Tijdrijden 2018


Parcours

De rensters worden voor deze 22,4 kilometer lange tijdrit losgelaten op het Waagplein in Alkmaar, direct bij het beroemde toneel van de kaasmarkt. Via de Friesebrug steken zij het Noordhollandsch Kanaal over. Via de Nieuwe Schermerweg, die overgaat in de Noordervaart, rijden zij in oostelijke richting de polder in om na vier kilometer rechtsaf te slaan naar de Zuidervaart. Daar gaat de weg bijna twee kilometer rechtdoor, totdat wordt afgeslagen naar de Laanweg.

Daar gaat het vier kilometer vrijwel rechtdoor tussen de polders door, tot aan het einde linksaf de Molendijk richting Schermerhorn wordt opgedraaid. De rensters hebben al bijna dertien kilometer in de wielen als ze langs de Noordervaart gaan rijden. In een vrijwel geheel rechte lijn langs onder meer Stompetoren en de Museummolen wordt gereden richting de aankomstlijn op de Kanaalkade.

Al met al maakt dit van deze tijdrit een bijzonder vlakke, snelle, a-technische tijdrit. Het gaat net even te ver om geen remmen op een tijdritfiets te monteren, maar op dit parcours zullen de rensters nauwelijks in de ankers hoeven.

Start: 10.45 uur
Finish: 12.00 uur


Favorieten

Zeker bij afwezigheid van Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen is Ellen van Dijk andermaal de topfavoriet. In een land met zoveel wielrensters van wereldklasse lijkt de tempobeul van Trek-Segafredo soms een renster in de categorie ‘Oh ja, die hebben we ook nog’. Maar dat zou al te denigrerend zijn. Van Dijk voelt zich ongetwijfeld in haar element op dit parcours: op de lange rechte stukken kan ze de gashendel volledig opendraaien en dit houdt ze normaliter ook nog eens langer vol dan de anderen. Als het bij haar allemaal lekker loopt moet de rest van zeer goeden huize komen om haar te verslaan.

Van Dijk hoopt het oranje weer in te kunnen wisselen voor het Europese kampioenspak – foto: Cor Vos

Een van de ontdekkingen van het seizoen is Marlen Reusser. De Zwitserse zou misschien wel de grote uitdaagster zijn geweest van Van Dijk als ze gezond en wel naar Alkmaar was gekomen. Maar helaas voor de gouden medaillewinnares op de tijdrit bij de Europese Spelen in Minsk, tijdens een ploegentijdrittraining brak ze een heiligbeenwervel en hoewel er nog is geprobeerd om haar op te lappen mocht dit niet baten. Reusser hoopt nu op een knalprestatie bij de wereldkampioenschappen in Yorkshire.

Concurrentie is er gelukkig nog wel, zeker ook uit eigen land. In de schaduw van de ‘grote drie’ mogen we Lucinda Brand namelijk eveneens bestempelen als een prima tijdrijdster. De toekomstig ploeggenote van Van Dijk is geen pure specialist, maar op een topdag kan de veelzijdige Brand het de besten ter wereld zeer moeilijk maken. Als ze lekker in ‘de zone’ zit en de benen op vol vermogen rond kunnen draaien kunnen we Brand zeker opschrijven voor een podiumplek. En met een beetje geluk kan ze zelfs winnen.

Lucinda Brand kan Nederland zomaar een tweede medaille bezorgen – foto: Cor Vos

Traditioneel is ook Lisa Brennauer een naam om ernstig rekening mee te houden. De wereldkampioene van 2014 heeft dit seizoen echter nog geen tijdrit weten te winnen. In de chronoproef van de Thüringen Ladies Tour kwam ze er met een tweede plaats in de daguitslag nog het dichtst bij, maar toch werd ook zij al op 21 seconden gereden door, jawel, Ellen van Dijk. Benieuwd of ze er nu in slaagt om de Nederlandse de loef af te steken. Of zit de Team Relay nog te veel in haar benen?

Update: Lisa Brennauer staat niet aan de start.

Als het draait om tijdritten op Nederlandse bodem, is Lisa Klein de koningin. Dit jaar streed Klein al drie keer tegen de klok op Nederlands grondgebied en maar liefst twee keer trok de 23-jarige Duitse aan het langste eind. In het voorjaar was er bijna een zege in de Healthy Ageing Tour (drie keer raden wie haar toen klop gaf) en onlangs won de Erfurtse zowel de proloog als de langere tijdrit in de BeNe Ladies Tour. Kortom: dat belooft voor de tijdrit in Alkmaar! Zeker als je weet dat deze wedstrijd haar grootste doel van de wielerzomer is en ze daar echt naar toe aan het werken is.

Lisa Klein is een echte styliste – foto: Cor Vos

En dan is er nog Mieke Kröger. Tijdens de Duitse tijdritkampioenschappen was zij het – en dus niet Lisa Brennauer – die het Lisa Klein bijzonder moeilijk maakte om de tijdrittitel in de wacht te slepen. De goedlachse pletwals van Virtu kwam tot op slechts zes seconden van de triomf. Ze heeft behoorlijke stappen gezet en op een goede dag zou ze zomaar een hoge toptiennotering kunnen rijden. Of zit er zelfs meer in voor haar?

Groot-Brittannië stuurt eveneens een koppeltje kanshebsters naar Alkmaar. Alice Barnes is de meest aansprekende naam. De klasse druipt er vanaf bij de 24-jarige Britse en ook tegen de klok laat ze diverse goede resultaten noteren. Zo werd ze nationaal kampioene tegen de klok maar en daarnaast behaalde ze diverse ereplaatsen in tijdritten gedurende het seizoen. Tijdens de Europese Spelen in Minsk strandde ze op minder dan een zucht van de bronzen medaille. Kan ze bij het EK misschien wel naar het podium?

Landgenote Hayley Simmonds heeft ook een reputatie opgebouwd tegen het uurwerk. Wie de uitslagenlijst van de voormalig roeister bestudeert ziet dat ze vrijwel zonder uitzondering hoog eindigt. Hoogtepunten in haar carrière zijn de bronzen plak bij de Gemenebestspelen en de derde plaats bij de Europese Spelen in Minsk – 81 honderdsten voor Barnes. Ze zou graag nog een medaille aan haar palmares toevoegen,  al zal dat een flinke klus worden in dit deelnemersveld. De derde stek lijkt normaliter het hoogst haalbare voor haar en dan moet ze al echt een superdag hebben.

Alice Barnes is de grootste Britse hoop op succes – foto: Cor Vos

De voornaamste Deense hoop op eremetaal heet Pernille Mathiesen, de nummer vijf van vorig jaar. De Deense heeft niet de status van een Cecilie Uttrup Ludwig of een Amalie Dideriksen, maar het is wel een renster die zich meer en meer ontwikkelt. In 2017 won ze in eigen land de Europese dubbel in de beloftencategorie. Daarbij is ze pas 21, dus ze heeft als het goed is nog een heel wielerleven voor zich. In dit deelnemersveld zou een podiumplaats voor Mathiesen zeer mooi zijn, al lijkt een plek in de top vijf een eerder te realiseren doelstelling.

Wie een serieus gokje wil wagen, kan inzetten op Louise Norman Hansen. Nee, zij komt vermoedelijk net als Mathiesen niet in aanmerking voor het podium, maar een leuke toptienklassering is wel goed mogelijk voor haar. Daarnaast mogen we niet vergeten dat zij – en dus niet haar jongere landgenote – de Deense kampioene tegen het uurwerk is. De zus van Olympisch omniumkampioene Lasse Norman Hansen kan dus echt wel een houtje hardrijden. Gaat ze dat ook in en om Alkmaar doen?

In het vrouwenwielrennen heb je zo een paar rensters die je eigenlijk alleen maar tijdritten ziet rijden. Amber Neben is daar een bekend en succesvol voorbeeld van en Vittoria Bussi ook zo iemand. Voor de mooiste dag in haar wielerleven moeten we terug naar 13 september 2018. De Italiaanse rijdt die dag in het Mexicaanse Aguascalientes naar het werelduurrecord. Bussi legde in zestig minuten 27 meter meer af dan Evelyn Stevens en slechtte als eerste vrouw de barrière van de 48 kilometer. Het is dan ook niet zo gek om haar op te schrijven voor het EK tijdrijden. Toch rijst de vraag: hoe realistisch is het dat ze er met een medaille vandoor gaat? Eerlijk gezegd is die kans niet al te groot. Ze behoort tot het kransje subtoppers die echt moeten hopen op een regelrechte uitschieter.

Vittoria Bussi is houdster van het werelduurrecord – foto: Molly Van Houweling

Outsiders? Ook die hebben we nog voor u in de aanbieding. Denk aan rensters als Elisa Longo Borghini, Ann-Sophie Duyck, Cecilie Uttrup Ludwig, Anna Kiesenhofer, Riejanne Markus en Tetiana Riabchenko.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ellen van Dijk
*** Lisa Klein, Lucinda Brand
** Pernille Mathiesen, Hayley Simmonds, Alice Barnes
* Louise Norman Hansen, Vita Heine, Vittoria Bussi, Mieke Kröger

Website organisatie)
Deelnemerslijst


Weer en tv

Even zag het ernaar uit dat de paraplu kon worden klaargelegd voor donderdag, maar volgens de laatste weersvoorspellingen wordt het de komende dagen geleidelijk zonniger en blijft het zo goed als droog in Alkmaar. Het zonnetje lijkt zelfs te gaan schijnen aan een maximumtemperatuur van 20 °C. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig aan windkracht 4.

Het EK Tijdrijden is rechtstreeks te volgen op Sporza wielrennen op één vanaf 10.45 uur met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook op Eurosport 2 is het tijdrittreffen te volgen. Op de Eurosport Player wordt eveneens de tijdrit voor beloften-vrouwen uit gezonden. Die uitzending begint reeds om 08.50 uur. De NOS biedt een livestream aan op haar website.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.