Alkmaar nog niet zeker van EK wielrennen: “Nog geen witte rook”
foto: Cor Vos
woensdag 27 februari 2019 om 10:50

Alkmaar nog niet zeker van EK wielrennen: “Nog geen witte rook”

Update Het is volgens de gemeente Alkmaar nog altijd niet 100% zeker dat het EK wielrennen dit jaar zal plaatsvinden in de Noord-Hollandse stad. Eerder liet ambassadeur Laurens ten Dam in zijn podcast Live Slow Ride Fast weten dat het EK definitief naar Alkmaar komt. “Alle lichten staan op groen, maar er is nog geen witte rook”, klinkt het nu.

“Nog steeds in gesprek met Europese wielerbond”
“Het is rond en ik word ambassadeur”, zo vertelde Ten Dam, die zelf woonachtig is in Oudorp, dat valt onder de gemeente Alkmaar. “Het geld is beschikbaar.” De gemeente fluit de 38-jarige renner echter terug. “We zijn nog steeds in gesprek met de Europese wielerbond”, zo vertelt een woordvoerder aan NH Nieuws.

“De gemeenteraad heeft ingestemd om Alkmaar kandidaat te stellen. Dat betekent dat alle lichten op groen staan, maar is er nog geen witte rook.” Het is nog onduidelijk wanneer de Europese wielerunie UEC met goed nieuws naar buiten komt. “Maar we hopen zo snel mogelijk.”

Ten Dam en Terpstra ambassadeurs 
Zeker is dat Ten Dam zal worden betrokken bij het ontwerpen van het parcours, mocht het EK inderdaad doorgang vinden. Samen met een andere Noord-Hollander, Niki Terpstra, zal hij als ambassadeur aan de slag gaan. “Ze vroegen of we mee willen helpen om het parcours te ontwikkelen.”

Eind januari liet het college van B&W al weten het vijfdaagse wielerevenement graag naar hun stad te halen. Twee weken geleden stemde de gemeenteraad van Alkmaar in met de kandidatuur. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, aangezien er in de gemeenteraad een grote verdeeldheid heerste over het al dan niet organiseren van een EK.

Alkmaar in de spotlights
De coalitie ziet het EK als een goede manier om Alkmaar in de spotlights te zetten. “Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden. Op die manier komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan.” Het evenement wordt verreden van 7 tot en met 11 augustus.

Alkmaar vierde gastheer in EK-geschiedenis?

Het podium van het afgelopen EK: Van der Poel (2e), Trentin (1e) en Van Aert (3e) – foto: Cor Vos

In Alkmaar hoopt men de vierde editie van het EK wielrennen te organiseren. In 2016 kwam de Europese wielerunie UEC voor het eerst met het idee om een EK te organiseren. In het Franse Plumelec reed Peter Sagan naar de titel.

Vervolgens werd het evenement gehouden in het Deense Herning en het Schotse Glasgow. Met Alexander Kristoff en Matteo Trentin kreeg de organisatie twee fraaie namen als Europees kampioen. Nederland veroverde op het laatste EK maar liefst zes medailles.

Ellen van Dijk pakte de Europese titel in het tijdrijden, door Anna van de Breggen van zich af te houden. Marianne Vos veroverde in de wegwedstrijd een zilveren plak, iets wat Mathieu van der Poel haar nadeed bij de mannen. Aafke Soet kende tot slot een zeer succesvol EK bij de beloften, met goud in de tijdrit én zilver in de wegrace.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.