EK wielrennen kost Alkmaar €950.000
foto: Cor Vos
vrijdag 15 februari 2019 om 08:59

EK wielrennen kost Alkmaar €950.000

De gemeente Alkmaar is officieel kandidaat voor het EK wielrennen 2019. De gemeenteraad van de Noord-Hollandse stad heeft gisteravond ingestemd met de kandidatuur. Het Europees kampioenschap, dat in de tweede week van augustus zal plaatsvinden, kost de gemeente bijna een miljoen euro (€950.000).

Eind januari liet het college van B&W al weten het vijfdaagse wielerevenement graag naar hun stad te halen. De officiële kandidaatstelling ging niet zonder slag of stoot, schrijft het Alkmaars Dagblad. Binnen de gemeenteraad heerste grote verdeeldheid. De coalitiepartijen zien het wielerspektakel graag komen, terwijl de oppositiepartijen faliekant tegen zijn. Door het korte tijdsbestek leeft de angst dat er onvoldoende tijd is om sponsoren te werven wat lijdt tot grote financiële risico’s.

De coalitie ziet het EK als een goede manier om de Alkmaar in de spotlight te zetten. “Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden, en een parcours door stad en regiogemeenten komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan.” In de stemming werd het plan aangenomen met twintig tegen twaalf stemmen.

Voor zover bekend is Alkmaar nu nog de enige overgebleven kandidaat om het EK te organiseren. Eerder gingen er geruchten over Den Bosch, Ede en Emmen. Het Europees Kampioenschap wielrennen zal plaatsvinden tussen 7 en 11 augustus.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.