Eli Iserbyt (21) triomfeert in Wereldbeker veldrijden in Iowa City
©Cor Vos
Nico Dick zaterdag 14 september 2019 om 23:17

Eli Iserbyt (21) triomfeert in Wereldbeker veldrijden in Iowa City

Eli Iserbyt heeft in het Amerikaanse Iowa City de openingsmanche van de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Het nog altijd maar 21-jarige talent van Pauwels Sauzen-Bingoal rekende na drie kwart wedstrijd af met Belgisch kampioen Toon Aerts. Iserbyts ploegmaat Daan Soete mocht als derde mee op het podium.

Joris Nieuwenhuis nam een prima start en mengde zich in de eerste honderden meters tussen onder meer Jens Adams, Quinten Hermans, Toon Aerts, Eli Iserbyt en een pak andere Belgen. De Sunweb-crosser zakte echter snel weg, waarna deze eerste wereldbekerproef een strijd werd tussen de twee grote blokken: Telenet-Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal.

Aerts en Iserbyt
Toon Aerts gooide in de tweede ronde als eerste zijn kaarten op tafel. De Belgische kampioen slaagde er als enige in Mount Krumpit op te rijden en sloeg een kloofje. Eli Iserbyt, die in het tussenseizoen duidelijk een stap vooruit heeft gezet, maakte de aansluiting, net als Quinten Hermans even later.

Na een kwart wedstrijd ging het vooraan toch te snel voor Hermans. Hij moest het duo Iserbyt-Aerts laten rijden en zijn plaats werd ingenomen door Laurens Sweeck, winnaar van de Ethias Cross in Eeklo vorige week. Maar de terugkeer van Sweeck was meteen ook het sein om vooraan even het gaspedaal te lossen, waardoor ook Gianni Vermeersch, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Daan Soete opnieuw de aansluiting maakten.

Vinnige Iserbyt
Net voor het half uur loste Hermans definitief de rol, terwijl ook Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck (na een valpartij) plots op achterstand werden gezet. En in de zesde van tien ronden – weer op de Mount Crumpit – waren ook Soete en Vermeersch uitgeteld voor de zege. Wat in de tweede ronde al duidelijk was, werd opnieuw bevestigd: Aerts en Iserbyt waren vandaag de twee sterkste renners in koers.

De daaropvolgende twee ronden bouwde het duo zijn voorsprong verder uit. En met nog een kwart wedstrijd voor de boeg was het Eli Iserbyt die zijn gezel onder druk zette. Aerts kreunde. Drie seconden werden er vier. Vier werden er vijf. Iserbyt blonk uit in vinnigheid, terwijl het bij de Belgische kampioen allemaal iets minder vlot begon te gaan.

Soete derde
In de laatste rondes bleef Iserbyt foutloos en stevende af op zijn allereerste zege in de elitecategorie. Oké, in afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Maar het zou flauw zijn de demonstratie van de kleine West-Vlaming te minimaliseren. Iserbyt lijkt in het tussenseizoen een grote stap voorwaarts te hebben gezet.

Toon Aerts consolideerde vlot zijn tweede plaats, terwijl Daan Soete nipt Gianni Vermeersch afhield in het spurtje voor de derde podiumplaats. Laurens Sweeck maakte de top vijf vol.

Uitslag:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts
3. flag-be Daan Soete
4. flag-be Gianni Vermeersch
5. flag-be Laurens Sweeck
6. flag-nl Lars van der Haar
7. flag-be Michael Vanthourenhout
8. flag-be Jim Aernouts
9. flag-be Quinten Hermans
10. flag-be Tom Meeusen

11. flag-be Jens Adams
12. flag-be Nicolas Cleppe
13. flag-be Diether Sweeck
14. flag-be Thijs Aerts
17. flag-be Vincent Baestaens
21. flag-nl Sieben Wouters
22. flag-nl Stan Godrie
25. flag-be Lander Loockx
26. flag-nl Joris Nieuwenhuis
34. flag-nl Maik van der Heijden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.